AnttiJuhaniKasvio

Vainoharhaista?

Presidentti Putin on organisoinut duuman vaalien alla komentoonsa 400 000 hengen turvallisuusjoukot ja hän on tehnyt maan johdossa isoja henkilövaihdoksia. Venäjä kasvattaa asevoimaansa läntisillä rajoilla, ja FSB pyrkii vaikuttamaan tapahtumiin niin Venäjän lähialuilla kuin medioissakin. Eniten presidentti Putinin tulevaan asemaan vaikuttaa kuitenkin USA:n presidentinvaalien tulos. Tuloksella on erittäin suuri merkitys myös Suomelle.

Presidenttipeliä 1

Kylmän sodan aikana KGB sotkeutui Suomen sisäpolitiikkaan muun muassa yrittämällä nostaa Ahti Karjalaisen Urho Kekkosen seuraajaksi. KGB:n nimi on matkan varrella vaihtunut FSB:ksi, mutta viime aikoina isovelimäinen suhtautuminen politiikkaamme tuntuu taas vahvistuneen.

Kun Matti Vanhanen ilmoitti aikeestaan pyrkiä Keskustan presidenttiehdokkaaksi, hän teki varmasti päätöksensä täysin itsenäisesti. Vanhasen ehdokkuuden voidaan kuitenkin arvioida sopivan Kremlille selvästi paremmin kuin Olli Rehnin, uskaltautuihan viimemainittu komissaarina arvostelemaan Suomen ydinvoimahankkeita venäläisten kanssa. Ja Vanhasen varmistettua oman osanottonsa Rehnin ei enää kannata lähteä raskaaseen esivaalikampanjaan. Siksi en pidä täysin mahdottomana, etteikö myös FSB olisi tutkinut omat mahdollisuutensa vaikuttaa asioiden kulkuun.

Dokumentteja

Suomalaisessa julkisuudessa on viime päivinä keskusteltu Andrei Nekrasovin Magnitski-dokumentista, joka kyseenalaistaa läntisen tulkinnan moskovalaisen juristin kuolemaan johtaneesta FSB:n ajojahdista. Myös Heidi Hautala on asettunut puolustamaan dokumentin esittämistä, vaikka hän arvioi sen voivan tukea Kremlin tulkintaa tapahtumista.

BBC esitti 4.5. malesialaisen MH 17 -matkustajakoneen alasampumista Ukrainassa käsittelevän dokumentin. Vallitsevasta tulkinnasta poiketen ohjelman tekijät pitivät mahdollisena, että venäläisen ohjuksen sijasta koneen tuhosivat ukrainalaiset hävittäjät.

Kummassakaan tapauksessa ohjelmien ei oikein voida väittää olevan Kremlin propagandaa, sillä kyse on ollut riippumattomien toimittajien oman tutkimustyön tuloksena syntyneistä johtopäätöksistä.

Demokraattisessa maailmassa toimittajilla on oltava mahdollisuus tehdä työtään itsenäisesti ja saattaa tuloksensa julkisesti keskusteltaviksi ja arvioitaviksi silloinkin, kun tulokset ovat vähemmän miellyttäviä. Evidenssiä on vain jaksettava penkoa lisää asioiden todellisen laidan paljastamiseksi. Näin myös edellä viitattuihin dokumentteihin on suhtauduttava.

Uudenlaista hybridisotaa?

Venäjällä valmistaudutaan syyskuussa pidettäviin duuman vaaleihin talouden ahdingon rasittaessa kansalaisten arkielämää. Presidentti Putin ei ilmeisesti aio jättää niiden kohdalla mitään sattuman varaan. Valmisteluja tehdään repression voimistamiseksi niin, että hallinnon kannalta tarkoituksenmukainen lopputulos saadaan varmistettua ennalta.

Osana strategiaa FSB on todennäköisesti kehitellyt uusia hybridisodankäynnin keinoja. Eräs innovaatio voi olla riippumattomien toimittajien houkutteleminen penkomaan uudelleen Venäjän johdon imagoa tahrineita ilmiöitä. Heille voidaan tarjoilla skuupin arvoista ’evidenssiä’ kaikella sillä ammattitaidolla, mikä tuolla salaisella palvelulla on käytettävissään. Jos kala käy pyydykseen - niin kuin edellä kuvatuissa tapauksissa on saattanut käydä -, se auttaa horjuttamaan julkista mielipidettä Kremlin kannalta erittäin tarkoituksenmukaisilla tavoilla.

Vailla parempaa tietoa tämä on kuitenkin vain pelkkää spekulaatiota. Ainoastaan evidenssi kykenee todentamaan tai kumoamaan myös FSB:n toimia koskevat tulkinnat. Ehkä joskus kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua tiedämme paremmin.

Presidenttipeliä 2

Vaikka presidentti Putin pyrkii turvaamaan asemansa kaikin mahdollisin keinoin, hän on joutunut puolustusasemiin maan talouden heikon kehityksen vuoksi. Talousasiantuntijana tunnetun Aleksei Kudrinin kutsuminen takaisin presidentin lähipiiriin ei tuo juurikaan lisävaloa tuohon risukasaan.

Paljon kirkkaammin presidentti Putinin näköaloja valaisee se, että Donald Trumpin mahdollisuudet nousta Yhdysvaltain presidentiksi vahvistuvat päivä päivältä. Kremlin näkökulmasta Trumpin nousu Putinin vastinpariksi olisi todellinen match made in heaven. Olisihan tuolloin Yhdysvaltain johtajana Putinin tapaan machoileva ja alatyylisiin herjoihin mieltynyt voimapoliitikko. Trumpille kelpaisi hyvin suurvaltojen keskinäinen etupiirijako, jota Putin on turhaan yrittänyt tarjoilla niin presidentti Obamalle kuin liittokansleri Merkelillekin. Eikä kummassakaan valtakeskuksessa enää leperreltäisi ihmisoikeuksista, pienten valtioiden suvereniteetista, maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuudesta tai muista naismaisista turhakkeista.

Venäjän taloutta epäpyhän allianssin muodostuminen ei pysty korjaamaan. Mutta onko sillä niin väliä, jos sen mitä ei saa myymällä voi ottaa väkipakolla?

Suomi päätyisi itsevaltaisten johtajien keskinäisessä kaupankynnissä ilman muuta Venäjän etupiiriin, ja siten olisimme varsin vapaasti naapurimme hyödynnettävissä. Kannattaisikohan tällaisten riskien olemassaolo ottaa vähitellen huomioon myös Suomen omissa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa pohdinnoissa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvää pohdintaa, ennen kaikkea mitä tulee Trumpin ja Putinin mahdolliseen keskinäiseen suhteeseen. Trumpin valinta olisi katastrofi USA:n ulkopuolisille länsimaille.

Putin näyttää noudattavan Stalinilta kopioitua hajoita ja hallitse periaatetta, jossa on samanaikaisesti muutamia voimakkaita keskenään kilpailevia valtion organisaatioita. Stalinilla ne olivat kommunistinen puolue, armeija ja KGB. Putinilla tulee olemaan kansalliskaarti, armeija ja FSB.

Vaikka Putin on FSB:n miehiä, niin ilmeisesti hän ei enää luota siihen täysin ja kokoaa vastavoimia. Näitä keskenään vastakkain pelaamalla hän pystyy pitämään narut käsisssään. Ainakin uskoo niin ...

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

2020-luvusta voisi tulla kieltämättä aika kaamea vuosikymmen Euroopalle.

Sitten tulee muistaa, että Trump ei epäröine käyttää kaikki mahdollisia keinoja jatkokaudelle päästäkseen. NSA on yksi väline, mitä syntyy houkutus käyttää.

Kuvitelkaapa, mitä kaikkea puolestaan Putin tekisikään kaikella sillä tiedolla, mitä NSA:lla on Euroopan kansalaisista ja Euroopan johtajista. Epämieluisten poliitikkojen ura tuhottaisiin kaiken maailman seksiskandaaleilla ja epäkorrekteilla lausunnoilla, jotka on saatu selville salakuuntelemalla tai laitteiden takaporttien kautta. Pian kaikkialla Euroopassa olisikin populistipuolueet vallassa, joita ohjailisivat Putin ja Trump epäpyhässä liitossaan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Aika viekkaita ajatuksia - ja aivan mahdollisia myös.

Edelleen olen sitä mieltä, että Trumpin puheita ei kannata ottaa ollenkaan kirjaimellisesti. Hän sanoo asioita, joita hänen kuulijansa haluavat kuulla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Trumpin kannattajissa yhdistyy iso raha, vallanhimo ja vähäinen tietämys maailman asioista.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Yhtälö on yksinkertainen. Rauta rajoilla lisääntyy vastavuoroisesti. Tulee taas mieleen ryssän asevoimat Kuubassa, jenkkien rajoilla pres.Kennedyn aikana.
Sanon taas kerran.. Nato olisi pitänyt hävittää varsovanliiton ohella.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tuosta Magnistkystä saa hyvän arvion lukemalla Browderin kirjoittaman kirjan (En muista nyt nimeä) evakkomatkastaan venäläisestä talouspolitiikasta. Tuskin mies olisi kirjoittanut kuolleesta ystävästään paskaa kompromettoiden itsensä kaikkien muiden kollegojen silmissä. Mitä kertoo viranomaisten teko haastaa Sergei oikeuteen 2 vuotta kuolemansa jälkeen? Kuoleman, joka tapahtui tutkintovankeudessa.

MH17, vai ei tutkijat saa selville sirpalekuvioista oliko BUK vai ilmasta-ilmaan ohjus kyseessä? Lockerbeyn tekijöiden (Libya) jäljille päästiin rauniokasasta löytyneen Toshiba-matkaradion piirilevysirpaleesta, josta voitiin sarjanumeron avulla jäljittää valmistuserä ja erän myyntikohteiden selviäminen johti valvontakamerajäljenteen löytymiseen jostakin basaarista ja ostajan tunnistamiseen.

Joten tunnistetaan tosiasiat: 400000 miestä on Leibstandarte Putin, eli LP, joka ei tarkoita liikkuvaa poliisia vaan henkivartiokaartia. Siinä kaartissa on varmasti osia niistä kahdesta tsetseenidivisioonasta, jotka ovat sijoitettu Moskovan liepeille ja jotka ovat osallistuneet mielenosoitusten hillintään. Ajatella. olet tsetseeni ja lisennsillä hakata venäläistä kalloa pampulla, melkein paratiisi tosin ilman niitä neitsyitä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Melkein kaikki maat Suomesta itään eivät täytä meidän vaadettamme yhteiskunnasta.
Julman Saddamin poiston jälkeen luotu demokratia tappaa irakilaisia päivässä enemmän kuin julma Saddam olisi koskaan ehtinyt.
Demokratia on verinen kun tasapuolisesti kaikilla on tappamisen oikeus.

Venäjä on jossain siltä väliltä, onko halu muuttaa Venäjää moittimalla tehokas?
Venäjä on edistynyt kun heti vallankumouksen jälkeen omaisuus vaihtoi omistajaa hengen otolla joka nyt on vähentynyt.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Putin ja hänen kansansa eivät halua Clintonia presidentiksi. Uskallan toivoa kuitenkin Clintonin voittoa. En enää silti tiedä mikä olisi parasta tulevaisuutemme kannalta. Näyttää melkoisen katastrofaaliselle. Jokainen huolehtikoon lopulta vain itsestään ja omasta perheestään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset