AnttiJuhaniKasvio

Tosi reilua

  • Pietarilainen sellisti
    Pietarilainen sellisti
  • Suomalainen kulttuuriministeri
    Suomalainen kulttuuriministeri

Yksi Panama-skandaalin tärkeimmistä paljastuksista on Venäjän presidentin lähipiiriin kuuluvien henkilöiden sikäläisiin veroparatiisiyhtiöihin piilottaman rahan valtava määrä. Muun muassa sellisti Sergei Rolduginin omistusten arvoksi on arvioitu noin pari miljardia dollaria. Presidentti Putin vähätteli paljastusta. Rolduginin hän kertoi käyttävän miltei kaikki ansionsa musiikki-instrumentteihin, jotka mies lahjoittaa valtion musiikkioppilaitoksiin.

Viime vuonna Venäjälle tuotiin musiikki-instrumentteja ulkomailta noin viidenkymmenen miljoonan dollarin arvosta.  Siten sellisti Rolduginin rahat riittäisivät maksamaan ilman korkotulojakin kaikki venäläisten ulkomaisten musiikki-instrumenttien ostot pitkälti vuosisatamme jälkipuoliskolle saakka.

Olisipa suomalaisillakin musiikinharrastajilla näin reilu kaveri! Ehkä kulttuuriministerimme kannattaisi solmia yhteyksiä Pietarin suuntaan. Hjallikselta voisi kysyä neuvoja sikäläisestä toimintakulttuurista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä ja aika pitkälle kyseessä ovat samat "fyffet" jotka aikoinaan katosivat Kyproksen pankeista. Voisi olettaa.

Toki olen väärässä, mutta ei voi välttyä ajatukselta, jossa maailmantalous menee sekasin jos ja kun kaikelle käytettävissä olevalle valuuttamäärälle ei enää löydy sopivia sijoituskohteita.

Tuskin raha on minnekkän hävinnyt se vain muuttaa olomuotoaan. Elää omaa elämäänsä vaikkapa viulun soinnuissa.

Ai niin, jonkunhan se sävel pitää sinne laittaa.

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Eihän tuo että naapuri varastaa enemmän tee yhtään hyväksitymmäksi meidän miljoona luokan pimityksiä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Pimityksiä todella tapahtuu kaikkialla ja mahdolliset suomalaisten tekemät talousrikokset on yritettävä selvittää siinä mitassa kuin se ylipäätään voi nykyoloissa onnistua.

Mutta tämä on pientä verrattuna siihen rahan kahmintaan, mikä naapurissamme on muodostunut käytännöksi. Panaman vuoto on paljastanut yhden jäävuoren huipun. Aiemmin Financial Times toi julki epäilyt venäläisen raakaöljyn vientiin liittyvästä kikkailusta.

Esimerkiksi verotuksen perusteena oleva raakaöljyn päivän hinta määritellään raaka-ainepörsseissä muutaman määräminuutin aikana tehtyjen kauppojen perusteella. Analyyseissa havaittiin juuri tuolloin tehtyjen kauppojen arvon jääneen systemaattisesti jonkin verran päivän todellista keskitasoa alhaisemmaksi. Suurin myyjä oli presidentti Putinin ystävän Gennadi Timtshenkon omistama öljykauppaan keskittynyt Gunvor. Ilmeisen kurssimanipuloinnin seurauksena on ollut Venäjän valtion verotulojen jääminen pienemmiksi kuin miksi niiden olisi tullut yltää todellisen kaupan perusteella, ja erotus on kadonnut joihinkin veroparatiiseihin joillekin tileille.

Vaikka kyse on pienistä marginaaleista, kertyvät summat muodostuvat aika myöten valtaviksi kun otetaan huomioon että öljystä saatavat vero- ja tullitulot kattavat noin puolet koko Venäjän valtion budjetista.

Jossakin vaiheessa toki venäläistenkin kärsivällisyys loppuu. Sen varalta presidentti Putin on päättänyt perustaa kansalliskaartin, jonka harjoitusmentelmistä on saatu äskettäin tietoa julkisuuteen (ks. https://www.youtube.com/watch?v=wAJryS7N_Tg).

Eräs kiinnostava kysymys koskee Panaman tietovuodon aiheuttajaa. Brookings-instituution tutkija Clifford Gaddy on äskettäin esittänyt järkeenkäyviä perusteluja tulkinnalle FSB:n mahdollisesta roolista. En toista niitä tässä, mutta kiinnostuneet voivat perehtyä asiaan Newsweekin mielipidepalstalla (ks. http://europe.newsweek.com/putin-behind-panama-pap... ).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset