AnttiJuhaniKasvio

Brysselin iskut - tulevaisuutemme vedenjakaja?

Meidän on äärimmäisen vaikea hyväksyä sitä, että ääri-islamin nimissä toimivat terroristit tunkeutuivat tavallisena arkiaamuna kylvämään kuolemaa Euroopan sydämeen. Tuollaisella fanatismilla ei pitäisi olla sijaa demokratiaa ja avoimuutta kunnioittavissa yhteiskunnissamme, jotka ovat yrittäneet auttaa lähi-Idän maita uudistumaan. Valistuneet eurooppalaiset toivovat elämän jatkuvan tästä eteenpäinkin mahdollisimman normaalisti, mutta moni ajattelee meidän olleen liian sinisilmäisiä suhtautumisessa uskonnollisten fanaatikkojen toimintaan. Jatkossa on pakko iskeä ääri-islamistien asemiin paljon tähänastistä tehokkaammin samalla kun lähi-Idän maista tulevien muuttajien määrä supistetaan murto-osaan nykyisestä.

Nykyaikaisilla yhteiskunnilla ei kuitenkaan ole tehokkaita torjuntakeinoja älykkäämpien toimijoiden paimentamien fanaatikkojen halutessa räjäyttää itsensä ja viedä mukanaan mahdollisimman suuren määrän muita ihmisiä. Emme voi pystyttää kaikkialle samanlaisia turvatarkastuksia kuin nykyisin on käytössä esimerkiksi lentoasemien lähtöporteilla tai korkean riskiluokituksen omaavien rakennusten sisäänkäyntien luona. Ja mitä rajummin länsimaat iskevät äärimuslimien asemiin Syyriassa, Irakissa ja Libyassa, sitä enemmän mullahien länsivastainen propaganda kerää kannatusta syrjäytyneiden tai itsensä nöyryytetyiksi kokeneiden nuorten keskuudessa.

Siksi Brysselin tapahtumat voivat muodostua vedenjakajaksi suhteellisen rauhallisen menneisyyden ja paljon levottomamman tulevaisuuden välillä. Ehkä Euroopassa – tähänastinen lintukoto Suomi mukaanluettuna – tullaan kokemaan tihenevään tahtiin uusia terrori-iskuja ja sellaisten yrityksiä. Myös ulkomaalaisvastaisuus ja epäluulot etenkin muslimiväestöä kohtaan voimistuvat, uudet poliittiset johtajat sekä Yhdysvalloissa että läntisessä Euroopassa omaksuvat kovemmat otteet maittensa etujen ajamisessa, ja ennen pitkää länsimaat ajautuvat entistä pahemmin vastakkain muun maailman kanssa. Suhteet autoritaarisesti johdettuun Venäjään voivat toki parantua maan johdon kamppaillessa omalla tavallaan ääri-islamilaisuutta vastaan.

Nykytilanteen syntyyn on vaikuttanut länsimaiden käyttäytyminen Yhdysvaltoihin viisitoista vuotta sitten suunnatun terrori-iskusta jälkeen. Yhdysvallat käytti julistamaansa terrorisminvastaista sotaa verukkeena hyökkäykselle Irakiin. Saddam Husseinin hallinnon kaaduttua Yhdysvallat ei tukenut kunnolla maan demokraattista kehitystä, vaan tehdyt virheet loivat pohjan ISISin toiminnan käynnistämiselle. Länsimaat eivät ole auttaneet tehokkaasti arabimaissa viitisen vuotta sitten käynnistynyttä demokratialiikettä, vaan tuloksena on ollut paheneva kaaos Libyassa, itsevaltaisen hallinnon pystyttäminen Egyptissä ja järkyttävä inhimillinen katastrofi Syyriassa. Not in my backyard on noussut johtavaksi periaatteeksi pakolaiskriisin käsittelyssä.

Ennen kaikkea länsimaat ovat kieltäytyneet ymmärtämästä, että nykyään etenkin Etelä-Aasiasta Afrikkaan ulottuvalla vyöhykkeellä kasvaa aikuisuuteen koko ajan suurempi joukko ihmisiä, jotka eivät suostu elämään köyhyydessä, vaan havittelevat parempaa. Nykyoloissa tähän ei ole reaalisia mahdollisuuksia, ja tietoisuus asiasta synnyttää koko ajan lisää katkeruutta ja vihaa. Me olemme tuon vihan kohteena siihen saakka, kunnes suostumme ottamaan enemmän vastuuta maailman tulevan taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen ongelmista ja niiden käytännön ratkaisupyrkimyksistä.   

Valistuksen ideat nostivat meidän sivilisaatiomme muutama vuosisata sitten maailman kehityksen edelläkävijäksi. Etääntyminen niistä uhkaa tuhota meidät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... olemme tuon vihan kohteena siihen saakka, kunnes suostumme ottamaan enemmän vastuuta maailman tulevan taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen ongelmista..."

- Olisiko todellakin arvioitavissa ajanjakso (esim. 10 vuotta, 30 vuotta tai 100 vuotta), jonka kuluttua olisimme olleet riittävän vastuullisia suhteessa kehittyviin maihin ja niiden kansoihin, ja joka saisi elämänmuotomme viholliset laskemaan aseensa? Onko mukautuminen terroristien vaatimuksiin viisaampaa kuin puolustautuminen välittömiä uhkia vastaan?

Olemme taas kerran tilanteessa, jossa pitää valita ruton ja koleran välillä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Terroristien tavoitteena - tai Sinun sanaasi käyttäen vaatimuksena - on saada meidät provosoitumaan tavalla, joka ajaa eri tavoin ajattelevat ihmisryhmät yhä kauemmas toisistaan. Mielestäni meidän tulisi kieltäytyä mukautumasta tuohon vaatimukseen ja elää johdonmukaisesti arvojemme mukaisella tavalla.

Yksi osa tuota arvojen mukaista elämää on puolustautuminen rikollista toimintaa vastaan ja sellaiseen syyllistyneiden asettaminen vastuuseen teoistaan. Nämä kaksi asiaa eivät siten ole vaihtoehtoja keskenään, vaan saman kolikon eri puolia.

Kysymäsi ajanjakso - milloin elämänmuotomme viholliset ovat valmiita laskemaan aseensa - on kyllä hyvin arvioitavissa: noin ehdottomasti ilmaistuna eivät milloinkaan. Oleellisempaa on arvioida, miten nopeasti terrorismin uhka saadaan vähenemään. Tähän oikea vastaus lienee että välittömästi, kunhan ilmaisemme riittävän selkeästi edes yrittävämme toimia oikeaan suuntaan. Esimerkiksi EU:n sisä- ja oikeusministereillä on tänään mahdollisuus vaikuttaa asiaan heidän kokoontuessaan hätäkokoukseen Brysseliin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mutta meidän on äärimmäisen helppoa hyväksyä tämän porukan pääseminen EU:hun?

Tekopyhyyttä. Ymmärrän toki, että omien asenteiden saadessa terroristeilta märän rätin päin kasvoja tulee osata jotain selittää. Humpuuki pitää edelleen pystyä myymään omille aivoilleen.

Mutta jos puhut "älykkäämmistä toimijoista", niin voi-voi. He ovat sitten varmaan sinua älykkäämpiä, mutta sinulle annettiin vaaleissa se ääni.

Miten äänestit?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

"Älykkäämmillä" toimijoilla tarkoitin sitä uutta ilmiötä, että sekä Pariisissa että Brysselissä joukko terroristeja oli mukamas lähdössä yhdessä toteuttamaan sarjan itsemurhaiskuja. Joukon hyväuskoiset pölvästit näin tekivätkin, mutta ilmeisesti pomoina toimineet heittivät pois omat räjähdevyönsä ja lähtivät livohkaan etsimään seuraavia jymäytettäviä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Meidän on äärimmäisen vaikea hyväksyä sitä, että ääri-islamin nimissä toimivat terroristit tunkeutuivat tavallisena arkiaamuna kylvämään kuolemaa Euroopan sydämeen."

Antti Kasvio on oikeassa.

Mutta miksi meidän on äärimmäisen helppoa hyväksyä se, että lännen taloudellisten etujen nimissä pommit ja tappaminen tunkeutuvat tavallisena aamuna Lähi-idän asukkaiden koteihin ja lasten leikkipaikoille?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Entäs Rauno Venäjän pommit syyrialaisten koteihin, aamulla tai illalla?? Mitä ja kenen etua ne palvelevat?

En minä rakasta länsimaiden pommejakaan, mutta ei Putinin kranaateistakaan lennä vain ruusun terälehtiä, kyllä sirpaleissa on viiltävät reunat niissäkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Parikymmentä saudia tappoi tuhansia ihmisiä Manhattanilla, joten mikäs sen loogisempi seuraus kuin Britannian Työväenpuolueen hyökkäys Saudi-Arabian tuella Irakiin...

Aina on olemassa kiusaus tehdä edes jotakin seurauksista välittämättä. Mutta ei nyt jokaiselle eurooppalaiselle ulko-ovelle voi laittaa turvatarkastusta, että asukkaat pääsisivät lähtemään kauppareissulle.

On hassu kuvitelma, että Al Qaida tai Daesh toimisivat kuin Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto. Ei niillä ole hallitusta, piirijärjestöjä tai vuosikokouksia.

En usko, että kukaan Lähi-idän terroristijohtaja oli ikinä ollut missään yhteydessä Brysselin iskun tekijöihin. Samoin kuin taannoin San Bernardinossa, nämä olivat ihmisiä, jotka saivat inspiraation "ISIS"in videoviesteistä ja iskivät – toivoen saavansa idoleiltaan jälkikäteistunnustuksen, kuten kävikin.

Useimmat terroristit iskevät maassa, jossa ovat asuneet vuosikymmeniä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Käytettävissä olevan tiedon mukaan ISISin toiminta on kyllä omalla makaaberilla tavallaan hyvinkin järjestettyä ja organisoitua. Logistinen osaaminen on peräisin lähinnä Saddam Husseinin entisestä avustajakaartista.

Myös länsimaissa toimivien terroristien joukossa on tiettävästi sekä oma-aloitteisesti toimivia itsetuhoisia desperadoja että hyvin organisoituneiden ansainvälisten verkostojen tehtäväänsä lähettämiä toimijoita. Ja Breivikin tai Kaczynskin kaltaisia pohjoisen "rodun" puoustajia.

Petteri Hiienkoski

Hyvä kirjoitus! Olen Antti Kasvion kanssa pitkälti samoilla linjoilla.

Isojen haasteiden edessä olemme. Tiivistin oman analyysini kehityksestä artikkeliin "Brysselin terrori-iskujen syyt ja keinot terrorismin torjuntaan".
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset