AnttiJuhaniKasvio

Onko turvapaikkaongelma ratkeamassa?

EU on etsinyt tyylipisteistä välittämättä ratkaisua Turkin kanssa turvapaikanhakijoiden virran vähentämiseksi. Samaan aikaan länsi yrittää löytää Venäjän kanssa keinoja Syyrian kriisin lopettamiseksi. Liikkumavara  turvapaikka-asiassa on pieni, sillä tulosten jäädessä laihoiksi jäsenmaat tekevät omat ratkaisunsa unionista riippumatta. Tämä johtaisi järkyttäviin inhimillisiin seurauksiin ja Euroopan aiemmin nauttiman arvostuksen romahtamiseen. Mutta nyt tehtävistä päätöksistä riippumatta on selvää, etteivät muuttopaineet vähene nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.

Muuttopaineiden syyt

Maailman vauraus jakautuu nykyisin räikeän epätasaisesti niin eri maiden välillä kuin niiden sisälläkin. Länsimaissa ihmiset voivat käyttää satakunta dollaria päivässä elämiseensä, kun taas kehitysmaiden köyhät joutuvat tyytymään yhteen tai kahteen. Heidän elämänsä on jatkuvaa taistelua hengissä pysymisestä, ja vanhemmat joutuvat nukuttamaan lapsensa nälkäisinä.

Äärimmäistä köyhyyttä on ollut aina – eihän sen kokeminen ole järin kaukaista menneisyyttä korpi-Suomessakaan -, mutta aiemmin köyhät eivät tienneet paremmasta. Nyt tilanne on muuttunut kaupallisen viestinnän ulotuttua maailman syrjäisimpiinkin kolkkiin. Tultuaan tietoisiksi paremman  elämän olemassaolosta ihmiset haluavat päästä nauttimaan siitä itsekin tai ainakin avaamaan mahdollisuuden tähän lapsilleen. Mieluiten ihmiset pyrkisivät tähän kotiseuduillaan, mutta tarvittaessa ollaan valmiita lähtemään muualle.

Eniten köyhiä asuu Keski- ja Etelä-Aasiassa sekä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.  Vaikka muualla maailmassa väestönkasvu on jo alkanut hidastua tai kääntyä laskuun, Keski- ja Etelä-Aasiassa väkiluvun ennakoidaan kasvavan noin kuudella sadalla miljoonalla ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yli 1,1 miljardilla vuosisadan puoliväliin mennessä. Talous tullee kasvamaan näillä alueilla työvoiman lisääntyvän tarjonnan ansiosta verraten nopeasti. Mutta vaikka kasvu lisää ihmisten odotuksia, se ei tarjoa läheskään riittävästi toimeentulomahdollisuuksia työikään tuleville.

Nämä alueet ovat nykyisin monenlaisen saalistuksen kohteena. Kansainväliset yritykset ovat kiinnostuneita niiden luonnonrikkauksista ja kulutusmarkkinoiden tulevasta kasvusta. Institutionaaliset sijoittajat yrittävät saada hallintaansa mahdollisimman laajoja viljelyalueita, ja paikalliset vallanpitäjät havittelevat omaa osaansa kertyvistä tulovirroista. Tämä kaventaa tavallisten ihmisten elämisen ja toimeentulon mahdollisuuksia, ja kilpailu elintilasta ajaa eri etniset ja uskonnolliset ryhmät vastakkain toistensa kanssa.

Kaupanpäällisiksi tulevat ihmisten toiminnan aiheuttamat ympäristömuutokset kuten ilmastonmuutoksen eteneminen, maapohjan eroosio, vesien pilaantuminen, kalakantojen ehtyminen ja muut osin vielä havaitsemattomat ongelmat. Esimerkiksi Himalajan jäätiköt ovat oikeasti sulamassa, ja se yksin riittää aiheuttamaan ihmiskunnan tähänastisen historian suurimman ympäristökatastrofin. Esimakua tulevasta on saatu jo Pakistanin jättitulvien muodossa.

Tällaisten muutostrendien valossa lienee aika selvää, että yhä useampi muualla syntynyt ihminen pakenee kotiseutunsa ongelmia hakeutumalla vauraisiin länsimaihin. Osaa voidaan kutsua elintasopakolaisiksi, mutta myös aidosti turvapaikkaa tarvitsevien määrä lisääntyy merkittävästi. Kaikki muuttajat eivät pyri Euroopan Unioniin, mutta se tulee olemaan tärkeä kohdealue jo sen vuoksi, että vain Välimeri erottaa Euroopan Afrikasta. Englanti taas vetää puoleensa Kansainyhteisön piiristä tulevia ihmisiä.

EU-maat voivat tietenkin tehostaa rajavalvontaansa, turvapaikkahakemusten käsittelyä voidaan tiukentaa ja maahanmuuttajien sosiaalisia etuuksia voidaan kaventaa koko EU:n puitteissa tai jäsenvaltioiden omin päätöksin. Itse muuttovirtaa nämä toimet eivät kuitenkaan kykene pysäyttämään. Paineiden ollessa riittävän suuria ihmiskauppiaat löytävät aina jonkin keinon muuttohalukkaiden tuomiseksi Eurooppaan laittomasti silloin kun lailliset tiet ovat tukossa.

Tilanne muuttaa myös meitä

Monet kantaväestöön kuuluvat vastustavat raivokkaasti maahanmuuttoa, ja ulkomaalaisvastaiset puolueet nousevat hallitusvastuuseen yhä useammassa maassa. Samankaltaisia trendejä tullaan kokemaan muissa länsimaissa Australiaa ja Uutta Seelantia myöten. Tämä kehitys asettaa Euroopan Unionin yhtenäisyyden koetukselle, ja yhtä lailla koetukselle joutuu koko läntisen sivilisaation tulevaisuus. Francis Fukuyaman neljännesvuosisata sitten ennakoiman markkinatalouden ja demokratian universaalin voittokulun sijasta joudumme todistamaan protektionismin ja autoritaarisuuden etenemistä. Ennen pitkää länsimaat piirtyvät muun maailman silmissä Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon kaltaisena etuoikeutettujen linnakkeena. Voisiko mikään lisätä tehokkaammin ISIS:in ja muiden länsimaihin kohdistuvan vihan varassa elävien liikkeiden kannatusta?

Pelko ja väkivallan uhka tulevat tämän skenaarion toteutuessa hallitsemaan elämäämme. Lisääntyvä osa vauraudestamme joudutaan käyttämään turvallisuuden varmistamiseen, mutta riskit kasvavat silti koko ajan uusiin mittasuhteisiin.

Vaihtoehtoja

Juuri nyt EU:n päätöksentekijöiden ensisijainen tehtävä on löytää katastrofaaliseksi muuttuneeseen turvapaikanhakijatilanteeseen edes joitakin nopeita ratkaisuja. Syyrian tulitauko on saatava toimimaan, alueen tulevaisuutta koskevat neuvottelut on saatava käyntiin ja ISIS on saatava perääntymään valtaamiltaan alueilta. Mutta samalla on uskallettava katsoa kauemmas tulevaisuuteen ja oivallettava, että paikalliset kriisit ja niiden synnyttämät pakolaisvirrat eivät lopu näiden ratkaisujen myötä. Maailman nykyiset kehityssuunnat synnyttävät uusia kriisejä vähintään samassa tahdissa kuin edellisiä kyetään ratkomaan.

Jos haluamme puuttua ongelman perussyihin, länsimaiden on otettava paljon nykyistä suurempi vastuu maailman köyhyysongelmien lievittämisestä. Samalla köyhimpiä maita on autettava hillitsemään väestönkasvuaan. Kestävän kehityksen vaatimukset on otettava todesta niin, että pahimmilta kriisiskenaarioilta vältytään. Mutta ennen kaikkea länsimaiden on pidettävä johdonmukaisesti kiinni niistä vapauden, ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden periaatteista, joiden varaan kaikki todellinen yhteiskunnallinen edistys on tähänkin saakka rakentunut. Tie on vaativa ja poliittisen kannatuksen hankkiminen sille on vielä vaikeampaa.  Mutta onko helpompia tai parempia vaihtoehtoja tarjolla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Turkkilaiset kupppaavat ensin pakolaisten varat erilaisilla maksuilla, lahjuksilla ja vastaavilla. varaton porukka, perhe onkin sitten valmis Eurooppaan lähetettäväksi. Maailman suurin ihmisbasaari, Turkinkokoinen, syntyy ja syöttää materiaalia koiranhäntä kainalossa. Sitten vielä juutakset vaativat unionin jäsenyyttä pika-aikataululla!!! Jos näin käy, Unioni hajoaa ja minäkin entisenä kannattajana hurraan sille. Hitler eikä Stalin pystynyt siihen, mihin nyt ollaan lipumassa, kuka tai ketkä puhaltavat pelin poikki? Milloin tulee raja vastaan, mikä on liian paljon? Eurooppa ei ole ratkaisu väestön liikakasvuun.
ps Turkki on Euroopan inhottavin maa, norsu porsliinikaupassa. Edes Venäjä ei pärjää kärsäkkäälle.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

"Jos haluamme puuttua ongelman perussyihin, länsimaiden on otettava paljon nykyistä suurempi vastuu maailman köyhyysongelmien lievittämisestä. Samalla köyhimpiä maita on autettava hillitsemään väestönkasvuaan"

Ainoa syy pakolaisongelmaan on väestön kasvu. Ainoa ratkaisu ongelmaan on väestönkasvun pysäyttäminen.
Vaan ei tätä vielä 2000-luvullakaan näköjäään saa ääneen sanoa, edes USA:ssa tai Brysselissä. Eikä sitä, että väestön liikakasvu johtuu uskontojen välisestä taistelusta, joka uskonnonvapauden nimissä on saanut liian kauan rehottaa.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Olisiko Pekka sinulla ratkaisu tähän asiaan?
Poistaisitko vaikka itsesi lisäämästä väestönkasvua? Tai kenties sukulaisesi, työtoverisi, korttelisi perheet? Miten tekisit sen? Mikä olisi oikea tapa?

Keneltä sinä voit vaatia, että sinä et saa elää, lisääntyä, olla ihminen, olla elossa?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ei tarvitse tappaa elossa olevia ihmisiä hallitakseen väestönkasvua.

Oletko kuullut sellaisesta kuin raskauden ehkäisy?

Siihen on tarjolla halpoja ja yksinkertaisia menetelmiä, joiden käyttö on niinkin yksinkertaista kuin pillerin otto aamuisin säännöllisesti, tai terveydenhuollon henkilön asentaman ehkäisykierukan antaminen olla paikallaan. Henkilöt, jotka oppivat käyttämään kännykkää ja tietokonetta, todennäköisesti oppivat tämänkin jos haluavat, samoin heillä on varaa ehkäisyyn siinä kuin tietotekniikkaankin.

Kiinan kovaotteisesti toteuttama yhden lapsen politiikka nosti maan köyhyydestä globaaliksi talousmahdiksi, mikä osoittaa, että tämä keino myös oikeasti toimii. Se toimisi varmasti myös pehmeämmin toteutettuna.

Olisiko kohtuullista vaatia ehdoksi lisääntymiselle, että vanhemmat pystyvät itse elättämään koko perheensä?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Toki on ollut uskonnollisia ja poliittisia johtajia, jotka ovat kehottaneet kansalaisia lisäämään lapsilukua oman mahtinsa lisäämiseksi. Hitlerin Lebensborn-ohjelma lienee näistä tunnetuin. Tiedossani ei kuitenkaan ole tutkimuksia, joiden mukaan väestön 'liikakasvu' - mitä sillä milloinkin tarkoitetaankaan - olisi seurausta uskontojen välisestä taistelusta.

Sen sijaan on hyvin vakuuttavaa tutkimustietoa köyhyyden ja naisten alistetun aseman yhteyksistä epätavallisen korkealla pysyviin lapsilukuihin. Ja toki on uskonnollisia normeja - esimerkiksi katolisella kirkolla -, jotka vaikeuttavat perhesuunnittelua.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tuorein esimerkki poliittisesta johtajasta, joka on kehottanut kansalaisia lisäämään lapsilukua oman mahtinsa lisäämiseksi, lienee Nashi-nuoriin tässä tarkoituksessa vetoava Vladimir Putin. Ottaen huomioon Venäjän eri kansallisuuksien demografiset ennusteet, syy tähän on helppo ymmärtää.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Mikäköhän hinku suvaitsevaisilla on tehdä kunniaitsemurha? Päästetään kaikki sisään kunhan ARVOT eivät murene.

Reijo Jokela

Mielenkiintoista, että noin pitkä kirjoitus voidaan laatia ilman, että edes hieman sivuttaisiin noiden ihmisten omaa vastuuta elämästään. Sen sijaan länsimainen ihmisen kollektiivinen vastuu näyttää olevan itsestäänselvyys.

Sari Haapala

"Mutta ennen kaikkea länsimaiden on pidettävä johdonmukaisesti kiinni niistä vapauden, ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden periaatteista, joiden varaan kaikki todellinen yhteiskunnallinen edistys on tähänkin saakka rakentunut. Tie on vaativa ja poliittisen kannatuksen hankkiminen sille on vielä vaikeampaa."

Voisitko kertoa mitä tämä selkokielellä ja käytännössä tarkoittaa? Ihmisoikeudet, vapaus ja oikeudenmukaisuus ovat nykyisellään sanoja, joihin vedotaan joka tilanteessa, vaikka ne ovat muuttaneet merkitystään puhtaaksi konsulttijargoniksi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Aina voi yrittää tehdä töitä valistuksen puolesta, jolloin ei tarvitse langeta konsulttijargoniin. Onneksi se on vielä meidän ympäristössämme helpompaa kuin esimerkiksi 1930-luvun Saksassa tai tämän päivän Venäjällä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos taustalla olevan, hallitsemattomaan väestönkasvuun liittyvän megatrendin osoittamisesta. Se, mitä olemme tähän mennessä nähneet, on vasta alkusoittoa.

http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20211...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Käsittämätöntä nähdä Lähi-idän ongelmana Syyria, väestönkasvu tai resurssien puute, kun sen keskeisin ongelma on islam, sen kaksi haaraa ja niiden välinen, jo kauan jatkunut valtataistelu, verinen sota. Syyria voi olla keskipisteenä tälle "pienelle" kolmannelle maailmansodalle, mutta taistelevat osapuolet ovat selkeästi shiat ja sunnit: Assadin puolella mm. Iran ja hizbollah (shiat), kapinallisten puolella Saudia Arabia ja esimerkiksi Jordan, siis sunnit. Lapselliset länsimaat iloitsivat "arabikeväästä" ja "uudesta demokratiasta", joista tuli painajainen. Niin kauan kuin uskonnollis-poliittiset valtataistelut jatkuvat, minkäänlaista demokratiaa ei kannata edes ajatella saati tyrkyttää Lähi-itään. Se on nähty Irakissa: diktaattori kaatui ja tilalle tuli sekasorto. Sama toistui Libyassa. En käsitä myöskään lännen kaiken hyväksyvää asennetta sen paremmin fascistista Saudi Arabiaa kuin fascistista Turkkiakaan kohtaan. Jos ei ole tiedosa, niin puolta Kyproksesta miehittävää Turkkia ollaan päästämässä EU:n jäseneksi ja passivapauden pitäisi tulla voimaan jo kesäkuussa.

YK:n toimet ovat lähinnä vitsi. Ihmeellistä, ettei sille ole jo annettu Nobelin rauhanpalkintoa. Sehän on tapana antaa sotaan johtaneiden toimien ansiokkaasta edistämisestä tai muusta rauhaa järkyttävästä toiminnasta. Turvallisuusneuvosto (sen pysyvät jäsenet) on täydellisesti epäonnistunut, se nauttii ainoastaan etuoikeuksistaan, mutta ei välitä sille asetetuista velvoitteista. Korean sodassa YK:lla oli joukot, jotka laitettiin taistelemaan, nykyään ko YK:ta johtavat OIC:n jäsenvaltiot ja muut kehitysmaat.

Afirkassa harva muu valtio kuin Etelä-Afrikka on onnistujien joukossa, tuskin sekään pitkään. Tämä huono tilanne ei johdu länsimaiden toimista, vaan siitä, että Afrikan valtioiden johdossa on vuosikymmenstä toiseen ainoastaan omia taskujaan täyttäviä diktaattoreita. Kehitysapu on ollut yksi suurista epäonnistumisista. Viimeisetkin afrikkalaiset siirtomaat itsenäistyivät jo kuutisenkymmentä vuotta sitten, mutta kuudessakaan vuosikymmenessä ne eivät ole kyenneet ryhtymään vastaamaan itsestään ja kansalaisistaan.

Länsimaissa kannatettujen kauniissa puheissa esiintyvien arvojen katsotaan kuuluvan kaikille. Myös niille, jotka eivät niitä kannata ja pitävät niitä itselleen vieraina.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Islamin kanavoima väkivalta ja sota oikeastaan hetkellisesti vähentää erästä köyhyyden taustasyytä, väestönkasvua, Anttiolavi Salosen (# 6.) ehdottamalla tavalla poistaen elävien kirjoista osaa ihmiskunnan väkiluvusta, samalla kun islam toisaalla ruokkii hallitsematonta väestönkasvua tekemällä naisista synnytyskoneita.

Kehitysmailla tai planeetta maapallolla ei ole toimivaa hallintokoneistoa, ja ikävä on sanoa, että joko puolueen tai henkilön yksinvalta näyttäytyy nykymaailmassa ainoana riittävän autoritäärisenä ja tehokkaana hallintomuotona, joka luo ja ylläpitää järjestystä ja vakautta. Missä valtaa (mukaan lukien esivallalle kuuluvaa väkivallan monopolia) ei ole selkeästi ja yksiselitteisesti määritelty, siellä se alkaa kasvaa kiväärin piipusta, kuten Mao Zedongin tunnettu sanonta kuuluu.

Demokratia on liian lepsu ja saamaton hallintomuoto sinne, missä sillä ei ole monisukupolvista perinnettä, aivan kuten sanot.

Jotakin toivoa Afrikalle antaa Etelä-Afrikan esimerkin lisäksi Afrikan Unionin joukkojen menestys Somalian rauhoittamisessa, ks. http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2101...

Silti, rauhantila ei voi jäädä pysyväksi missään, ellei levottomuuksien ja resursseista kamppailun taustalla olevaa hallitsematonta väestönkasvua saada hallintaan, olipa valtauskonto alueella mikä tahansa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mielenkiintoista sekin, että täällä Kiinassa olevat afrikkalaiset puhuvat yllä mainitusta vastuuttomuudesta aivan avoimesti. Länsimaista en tiedä, näin ei todennäköisesti ole tilanne. Syynä lienee se, että Kiina asettaa vaatimuksia afrikkalaisille, eikä anna kehitysapua, länsimaissa kehitysavusta saavat monet tienestinsä (myös afrikkalaiset), eikä sitä arvostella. Lisämausteen tuo tietenkin kaikkialla vallitseva rasismi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hyvä kokonaisarvio tilanteesta. Vastuunotto vain ei tule tarvittavassa määrin toteutumaan ja se ajaa maailman hallitsemattomaan kaaokseen. Näitä strutsiaivoisia oman edun ajajia on vaan liikaa. Toki tiedetään mitä pitäisi tehdä, muttei tehdä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Antti Kasvio kirjoittaa: "Mutta ennen kaikkea länsimaiden on pidettävä johdonmukaisesti kiinni niistä vapauden, ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden periaatteista, joiden varaan kaikki todellinen yhteiskunnallinen edistys on tähänkin saakka rakentunut."

Nykyisen pakolaisuuden syy on USA:n johtaman lännen imperialistinen hyökkäys Aasiassa, Lähi-idässä ja Keski-Afrikassa. Lähi-idän maiden valtiot on romutettu ja ihmisten toimeentulon edellytykset tuhottu. Lännen sodat ovat vastuuttomia ja brutaalin ihmisvastaisia.

Pyongyong Times 2.3.2016. "According to information available, the US killed about 14 000 to 110 000 innocent people every year between 2001 and 2011 on the pretext of the “anti-terror war”, as well as 1 205 000 Iraqis in five years since its invasion of their country."

anita frisk

Raikas tuulahdus suoraan 1970-luvun Suomesta tämä Lintusen kommentti, "USAn johtaman lännen imperialistinen hyökkäys..." Tilasto USAn suorittamista murhista toki olisi ollut luotettavampi, jos siteerattu lähde ei olisi ollut pohjois-korealainen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä jokainen mediaa seuraava ja ymmärtävä ihminen tietää, että 2000-luvun sodat Afganistanissa, Pakistanissa, Lähi-idän arabimaissa ja Keski-Afrikassa ovat USA:n johtamia lännen imperialistisia sotia.

Pyongyog Timesin artikkeli perustui amerikkalaisen HWR ihmisoikeusjärjestön julkaisemaan tietoon.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Katselen siirtolaisongelmaa itsekkään eurooppalaisen silmin: Olemme antaneet humanitäärisen lupauksen ottaa vastaan sotaa ja henkilökohtaista vainoa pakenevat ja tarjota heille turvapaikka. Systeemin tunnussanana on "Asylum", jonka sanomalla prosessi lähtee käyntiin.

Ongelma on siinä, että parempaa elämää tavoittelevat ihmiset väärinkäyttävät härskisti hyväkseen tätä humanitäristä systeemiä. Niinpä sietokykymme massasiirtolaisuutta vastaan alkaa olla vähissä vaikka kantokykymme ei vielä olekaan. Tosin kantokyvyn raja voisi tulla muutamassa vuodessa vastaan, mikäli massasiirtolaisuus jatkuisi viime vuoden vauhdilla tai todennäköisemmin siitäkin kiihtyisi. Euroopan ulkopuolella on kuitenkin miljarditolkulla väkeä, joille täkäläinen elintaso on Eldorado maan päällä.

Lähtijöillä on erilaisia vaikuttimia lähteä matkaan. Toinen tekijä on Euroopan imu, johon voimme vetovoimatekijöitä vähentämällä vaikuttaa, jotta elintasopakolaisuus ei ryöpsähtäisi silmillemme.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Vetovoimatekijöiden vähentäminen on kyllä aika vaikeaa niin kauan kun elintasoerojen seurauksena Eurooppa näyttäytyy Eldoradona maan päällä.

Turvapaikan saamisen jäädessä käytännössä ainoaksi lailliseksi sisäänpääsykanavaksi sitä pyritään käyttämään, jos tähän on vain pieninkin mahdollisuus. Hankalaksi asian tekee se, että turvapaikan saamisen tarve on yleensä sitä perustellumpi mitä kaoottisemmista oloista ihmiset joutuvat lähtemään, ja juuri tuolloin asian todentaminen on vaikeaa. Pyövelit laittavat harvemmin lähtijöiden mukaan todistuksia siitä, että juuri heitä on tarkoitus seuraavaksi vainota. Ihmiskauppiaat kyllä myyvät maksusta neuvoja turvapaikkahakemusten käsittelijöiden puijaamiseksi.

Eli en usko tilanteen alkavan parantua ennen kuin alamme paneutua vakavissamme sen taustalla oleviin tekijöihin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

On, koska rajat sulkeutuvat. Saksaan tuli verrattain vähän turvapaikanhakijoita Itävallan rajoitusten jälkeen.

Nyt Slovenia ja Kroatia ovat sulkemassa rajojaan lähestulkoon kokonaan.

Se auttaa käsillä olevaan kriisiin.

Onneksi jotkut ovat siis hereillä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Nämä toimet eivät auta niiden ihmisten kriisiin, jotka nyt pakkautuvat taivasalle piikkilanka-aitojen taakse. Eivätkä niiden syyrialaisvanhempien kriisiin, jotka joutuvat ruokkimaan lapsensa keitetyillä puunlehdillä ja karjanrehulla.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Anteeksi kyynisyyteni, joka jättää inhimillisen hädän median lähdekritiikin varjoon.

Välittömästi aamulla uutisia lukiessa silmääni pisti "keitetyt puunlehdet" ja "karjanrehu". Kumpikaan ei sovellu ihmisravinnoksi - ruuansulatuksemme ei pysty niistä ravintoa ammentamaan. Eli tältä osin uutinen ei pidä paikkaansa vaan sillä on pyritty uutisen kärjistämiseen. Nolottaa hieman kun tällaiseen tartun...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pitäisi selvyyden vuoksi määritellä, mitä tässä oikeastaan EU haluaa ratkaista.

Jos EU haluaa nopealla aikataululla ratkaista ns. kansainvaellusongelman, johon sisällytetään välillä Syyrian ohella Irak, Afganistan, sekä - kuten Kantalahdessa ilmeni - myös Afrikasta esim. Ghana, Norsunluurannikko, Sierra Leone, Somalia jne., lämminsydämisyydellä voidaan kasvattaa ja pidentää ongelman ratkaisua äärettömyyksiin.
Tällä en tarkoita sitä, etteikö Kasvion mainitsemia syyrialaisvanhempia ja lapsia hädässä tulisi auttaa.

Jos taas halutaan vain pelastaa Schengen, EU ja EMU ja auttaa itse kriisin syiden ratkaisua, siinä on jo otettu käyttöön ns. sotilaiden hardwarea eri tahoilta, koska rauhanomaisia ratkaisuja eivät ole kyenneet aikaansaamaan edes YK, EU, USA, Syyria, Venäjä, Turkki eikä arabiliitto jne.

Tämäkin kriisi, monen muun ohella, on EU:n kannalta myös osa unionin murenemisprosessia. Kun EU on vaatinut Schengenin pitämistä, se on samalla moittinut niitä kahdeksaa maata, jotka ovat ottaneet sen tosissaan eli padonneet hallitsematonta kulkemista ympäri Eurooppaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #28

Eiköhän tällä hetkellä Euroopan poliittisessa päätöksenteossa ole hallitsevana yksi ainoa ratkaisulinja, joka tiivistyy tuttuun sanontaan "not in my backyard". Se on puhdasta opportunismia, jonka laskut lankeavat myöhemmin meidän kaikkien maksettaviksi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #30

NIMBY:ssä ei ole mitään vikaa.

Suomalaiset... Heidät on kasvatettu tiettyyn kulttuuriin suomalaisten vanhempina ja suomalaiset lait omaksuvina. Heidän suomalaiset lapset ovat niitä, joilla on juuret, ja että he ovat vasemmiston typerän eurokokeilun vuoksi valmiita vaikka leikkaamaan omia palkkojaan, että omat vanhempansa saisivat edes kohtuullisen hoidon.

Sitten paikalle pelmahtaa joukko "kölninhurmureita", niin sitäkö varten te kaikki (kollektiivisesti) ne tyttärenne sikisitte, että heitä voitaisiin joukkoköyriä?

---

Nuo tulevat ihmiset tietävät tasan hyvin "oikeutensa", ja siksi he marssivat teidän tyttärienne luo. Ja te vain levitätte käsiänne.

On hyvä, ettei minulla ole lapsia.

Pärjätkää. Aika se jättää minutkin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Pakkautuvat ihmiset ovat luottavaisia, että pääsevät "viime tingassa" läpi.

http://www.ekathimerini.com/206785/article/ekathim...

Suurimmalle osalle "turvapaikanhakijoille" tärkein väline on älypuhelin (jollaista edes minulla ei ole niiden korkean hinnan vuoksi). Niissä kuulemma on uusimmat tiedot siitä, että portti meni kiinni.

Kun uutinen kantautuu Turkin rannikolla roikkuviin onnenonkijoihin (oli kyse sitten rahasta tai Kölnin tyttäristä) niin he saavat uusimpiin iPhoiniinsa tiedot, että sitä saa lojua liejussa Idomenissa, Kreikassa (melko lähellä asuinpaikkaani).

Se hillitsee sitä intoa tulla raja-aidan taakse.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #29

Ihmisiä pahantahtoisesti leimaava puhe - "kölninhurmurit", "Turkin rannikolla roikkuvat onnenonkijat" - ei juuri kannusta vastaamaan.

Mainitsemaasi älypuhelinten - tai ylipäätään mobiiliviestimien - maailmaa muuttavaan rooliin haluan kuitenkin tarttua.

Nokia nousi aikanaan jättimenestykseen tekniikalla, jonka luvattiin yhdistävän ihmiset. Tekniikka on todella levinnyt käsittämättömällä vauhdilla kaikkialle maailmaan, esimerkiksi viime vuonna myytiin puolitoista miljardia älypuhelinta. Nyt kädet ojentuvat, mutta tuosta seurauksesta pelästyneinä pystytämme piikkilankaa väliin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #33

Ai, anteeksi. En tietenkään halunnut pahantahtoisesti leimata ihmissalakuljettajia.

Ymmärrän toki näkökannan, jonka mukaan he tekevät tärkeätä työtä - ja että heillä on siksi paremmat etuoikeudet, kuten vaikka käydä käsiksi salakuljetettavaan tavaraan kuin leipään.

En vain hyväksy sitä itse.

Ja mitä näihin hurmureihin tulee niin tekojen pahantahtoisuuden varmaankin selvittää Saksan oikeuslaitos. Odottakaamme siis sen päätöstä asiassa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Salonen kysyy: "Olisiko Pekka sinulla ratkaisu tähän asiaan?" (=väestönkasvubn pysäyttämiseen)
On ratkaisu minulla ja maailman johtajillakin on ollut jo siitä asti, kun kondomi, kierukka, e-pilleri sekä turvallinen sterilisaatio ovat olleet kehitettyinä. Kyse on vain siitä, annammeko köyhien maiden ihmisille kehitysapuna tarvittavan valistuksen ja materiaalisen avun niiden hyödyntämiseen ja niiden siunauksellisuudesta nauttimiseen.
Meidän tulee myös käännyttää tai estää paavi ja imaamit sekä muutkin maailman uskonnolliset johtajat sellaisen vastuuttoman uskonnon tulkinnan ajamisesta, joka ajaa sukupuolten eriarvoisuutta ja kieltää yksilön vastuun rajoittaa osaltaan kaikki toimensa, siis myös perheensä lapsiluvun, maapallon kestävän kehityksen raameihin. Tämä on aivan riittävän hyvin onnistunut kirkoista huolimatta maailman luterilaisissa ja ortodoksisissa maissa niin syntyvyyden kuin tasa-arvon osalta (meillä jopa naispappeuskin mukaan lukien), joten se ei voi olla mahdotonta muuallakaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Korostaisin omasta puolestani edelleen sitä, että syntyvyys lähtee yleensä laskuun taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen seurauksena, ei ennen sitä.

Kannattaa ottaa huomioon myös että Länsi-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa naisten keskimääräinen lapsiluku on laskenut selvästi muuta maailmaa nopeammin - yli yhdellä - vuosien 1990-2010 välisenä aikana ko. alueella hallitsevassa asemassa olevasta islaminuskosta huolimatta.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Tuosta olen töysin samaa mieltä, eikä se ole lainkaan ristiriidassa kirjoittamani kanssa.
Mutta koska asia on vakava ja akuutti, sen tehostamiseksi vain pitäisin välttämättömänä, että kehitysapuna annettavaan ehkäisytietoon liittyisi selkeä "lähetyssaarnaajan" tehtävä uskontojen haitallisten tulkintojen vaimentamiseksi. Kerrotaan maallistuneen yhteiskunnan eduista. Ei tarvitse eikä ole suotavaa pitää vakan alla kynttilää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset