AnttiJuhaniKasvio

Siirtomaauutisia

Vielä Ukrainan kriisin alkuvaiheessa Suomen hallitus julisti EU:n yhteisen linjan mukaisesti pyrkivänsä lisäämään Suomen energiaomavaraisuutta sekä samalla vähentämään maamme riippuvuutta Venäjän energiatoimituksista. Keskeisinä keinoina pidettiin tuolloin kotimaisen energiatuotannon lisäämistä ja ison kaasuterminaalin rakentamista vaihtoehtona Venäjältä putkea pitkin tuodulle kaasulle.

Todellisuudessa Suomi päätyi tilaamaan uusimman ydinvoimalansa Rosatomilta EU:n parlamentin päinvastaisista linjauksista välittämättä. Valtionenemmistöinen Fortum ajettiin mukaan hankkeeseen käyttäen painostuskeinona yhtiön isoja Venäjä-panostuksia. Ison kaasuterminaalin rakentamisesta on luovuttu, ja nyt Suomen ydinturvallisuusviranomaiset halutaan valjastaa Rosatomin kansainvälisten markkinointiponnistelujen apujoukoiksi. Ja kun hyvään vauhtiin on päästy, Rosatomilla on alettu kaavailla jo uusia laitoksia korvaamaan Fortumin elinkaarensa loppuvaihetta lähestyviä reaktoreita.

Äskettäin on tullut julki tietoja siitä, kuinka härskejä keinoja käytettiin valmisteltaessa Fortumin osallistumista Fennovoima-hankkeeseen. Verkkojulkaisu Long Playn  mukaan jo viime kesänä Fortumin toimitusjohtaja neuvotteli elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren kanssa Fennovoima-osakkuudesta. Myös pääministeri Alexander Stubb ja valtiovarainministeri Antti Rinne tiesivät asiasta, kun taas omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto pidettiin täysin pimennossa.  Naapurin energiapolittisten intressien kannalta menettely saattoi olla tarkoituksenmukainen, mutta Suomen lain ja hyvän hallintokäytännön rajoihin moinen menettely ei mahdu.

Energiapoliittinen riippuvuus heijastuu herkästi myös muuhun politiikkaan. Tästä käy erinomaiseksi esimerkiksi eilinen Suomen ja Venäjän ulkoministerien tiedotustilaisuus Oulussa. Suomen ulkoministeri ei tuonut millään tavoin esiin EU:n kriittistä suhtautumista Venäjän sotatoimiin Syyriassa, ja muutoinkin ministerimme lyhyttä avauspuheenvuoroa lukuunottamatta koko tilaisuus oli pelkkä Lavrov-show. Ehkä häveliäisyyssyistä  Suomen ulkoministeriö ei ole julkaissut tilanteen tallennetta, kun taas Venäjän ulkoministeriö on julkistanut sen ilmeisen mielellään (löytyy täältä). 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset