AnttiJuhaniKasvio

Olemmeko matkalla 1930-luvulle?

Suomi on päältä katsoen maltillisten ihmisten kansoittama, järjestynyt ja taloudellisesti kohtuullisen hyyvinvoiva yhteiskunta. Olemme tottuneet perinteisesti vierastamaan eteläisempien kulttuurien kiihkeitä poliittisia tunteita ja niiden laukaisemia väkivaltaisia yhteenottoja. Vaikka meilläkin ollaan eri mieltä, ongelmat on totuttu ratkomaan yhteisesti neuvotellen ja asiat keskenään sopien. Nyt tilanne saattaa muuttua.

Immosen purkaus haavojen aukaisijana

Viimeisen viikon aikana olemme joutuneet näkemään, miten syvästi suomalainen yhteiskunta on jakautumassa, eikä vain aineellisesti vaan myös henkisesti. Esimakua saatiin eduskuntavaalien jälkeen keskustelussa kalliolaisten kuplasta eli siitä, miten eri maailmoissa nuoret ja koulutetut kaupunkilaiset sekä maaseudun ABC-asemien lippalakkiväki nykyään elävät.

Kuilu levähti silmille kansanedustaja Immosen Breivikin terrori-iskun vuosipäivään ajoitetun ulkomaalaisvastaisen vihanpurkauksen myötä. Monet olivat shokeerattuja miehen tempusta, ja siitä sanoutui irti myös perussuomalaisia poliitikkoja. Reaktio huipentui mielenosoituksiin 28.7., ja monikulttuurisuuden puolesta ottivat kantaa presidenttiä myöten useat johtavat poliitikot.

Samaan aikaan monet perussuomalaisten oikeistosiipeen kuuluvat kieltävät näkevänsä Immosen toiminnassa mitään väärää, onhan kriittinen suhtautuminen monikulttuurisuuteen todettu puolueen ohjelmassakin. Unelmamielenosoituksessa puhunut ja siellä buuausten kohteeksi joutunut Matias Turkkila nostettiin tapahtuman jälkeisessä julkisuudessa jonkin sortin marttyyriksi. Huoltoasemilla päiviteltiin, miten kamalaa väkeä mielenosoittajat olivat – ja että eihän meidän tyttö vaan ollut siellä.

Sosiaalinen media suorastaan kiehuu monikulttuurisuutta kyseenalaistavia kannanottoja, vaikka puolustajiakin löytyy. Keskustelun padot ovat auenneet niin, että moni haluaa tuoda julki pelkonsa lisääntyvää maahamuuttoa ja sen mahdollisia seurauksia kohtaan. Samaan aikaan moni kantasuomalaisesta stereotyypistä poikkeava kokee ilmapiirin muuttuneen aiempaa uhkaavammaksi (esim. http://www.hs.fi/elama/a1438140511449 ).

Mistä ilmapiirin muutos johtuu?

Miksi suomalaisten asenteet toisiaan kohtaan ovat jyrkentymässä näin voimakkaasti? Se ei johdu Immosesta eikä edes siitä, että nykyisessä mediaympäristössä ihmiset tottuvat vaihtamaan ajatuksia ja mielipiteitä lähinnä vain samanmielisten kesken. Toki tällainen kehitys luo pohjan ihmisten maailmankuvien eriytymiselle toisin kuin kansallisten medioiden ylläpitämän perinteisen yhtenäiskulttuurin aikakaudella oli mahdollista. Oleellisin tekijä on kuitenkin Suomen taloustilanteen huonontuminen ja kansalaisten elämisen muuttuminen paljon aiempaa epävarmemmaksi.

Suomessa on tällä hetkellä monia perheitä, jotka pystyvät enää juuri ja juuri pitämään yllä normaalin elämän kulisseja. Ei tarvita montaakaan uutta YT-ilmoitusta tai julkisen sektorin leikkausta, ennen kuin moni yrittäjä joutuu laittamaan lapun luukulle ja pienemmille tuloille jääneet joutuvat myymään asuntonsa. Monet nuoret haluaisivat päättää opintonsa, sijoittua ammattiin sekä ryhtyä rakentamaan kotiaan, mutta todellisuudessa heillä ei ole hajuakaan siitä, miten heidän tulevaisuutensa järjestyy käytännössä. Vaikka kaikki haluavat nähdä valoa tunnelin päässä, valo näyttää pysyvän vuodesta toiseen yhtä kaukana.

Näissä oloissa on helppo syyttää Suomen EU-jäsenyyttä tai yhteistä valuuttaa taloudellisten vaikeuksien syvenemisestä. Vihreitä voidaan syyttää taloudellista toimintaa estävistä ympäristönormeista. Maahanmuuttajia voidaan syyttää suomalaisten työpaikkojen viemisestä, tukirahojen kuluttamisesta ja rikollisuuden lisääntymisestä. Tärkeintä ei ole syytösten todenperäisyys vaan se että löydetään edes joku, jonka voimme panna vastuuseen vaikeuksiemme syvenemisestä. Taustalla väikkyy epärealistinen toive paluusta vanhoihin hyviin aikoihin, jolloin suomalaisilla oli mahdollisuus päästä töihin ja hankkia sen avulla itselleen säällinen toimeentulo.

Järkiinnymme aikanaan

Aika monet suomalaiset näkevät, ettei maamme nouse eristymällä muusta maailmasta tai kieltäytymällä yhteisistä ponnistuksista planeettamme pelastamiseksi. Moni arvostaa sitä kulttuurista rikkautta, jonka muualta tulevat ihmiset tuovat mukanaan. Moni haluaa kohdella ihmisiä tasavertaisesti heidän rodullisesta, kulttuurisesta, etnisestä ja uskonnollisesta taustasta riippumatta, ja moni pitää välttämättömänä Suomen osallistumista osaajista käytävään maailmanlaajuiseen kilpailuun. Meitä huolestuttaa se, millaisia vahinkoja maailmalla nopeasti kiirinyt maineemme muukalaisvihamielisenä ja nurkkakuntaisena maana aiheuttaa suomalaisille yrityksille ja koko yhteiskunnalle.

Uskon tällaisen ajattelun vahvistuvan vähitellen, ja se vetää aikanaan Suomen talouden ja yhteiskunnan uuteen nousuun. Mutta juuri nyt rintamajaot ja asenteiden vastakkaisuus syvenevät tavalla, joka voi tuoda hyvin epämiellyttäviä piirteitä yhteiskunnalliseen elämäämme. Väkivalta ei välttämättä ole kaukana lähikuukausina järjestettävistä mielenosoituksista ja vastamielenosoituksista.

Merkittävä puoluekokous

Perussuomalaisten puoluekokous Turussa on eräs tulevan kehityksen kannalta tärkeä tapahtuma. Tuntematta tarkemmin puolueväen piirissä vallitsevaa ilmapiiriä oletan Timo Soinin joutuvan kokouksessa taistelemaan tosissaan asemastaan. Oikeistosiipi käy päälle keskusteltaessa Kreikan tukitoimista, vastuunjaosta pakolaisten sijoittelussa ja julkistalouden tasapainotustoimien kohdentumisesta eri väestöryhmiin. Erityisesti tapaus Immonen ajaa herkästi puolueen eri siivet etäälle toisistaan, ellei koko asiaa sitten yritetä painaa villaisella.

Jos järki ja maltti voittavat tuossa kokouksessa, se voi rauhoittaa hetkeksi Suomen ylikuumentunutta poliittista ja yhteiskunnallista ilmapiiriä. Mutta jos käy toisin, astumme pitkän askelen kohti 1930-luvun kaltaisia oloja. Sellaisistakin selvitään, mutta paljon pahaa voi tapahtua matkan varrella. Ja positiivinen käänne maamme kehityksessä pitäisi saada liikkeelle mahdollisimman nopeasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Janne Kilposuo

Ymmärtääkseni taustalla on pelko, että uudet tulijat tekevät kuten romanit ovat tehneet +400 vuotta. Alkavat elää omien lakiensa mukaan, luottaen viranomaisten resurssien ja tahdon puutteeseen puuttua, riittävän massan saavutettuaan.
Lisänä on tietenkin vaatimukset lainsäädäntöön, joita riittävän selkärangattomat päättäjät, kuten Kimmo Sasi alkavat myötäillä (Jakke Laakso: "Ihminen on ihmiselle sasi",tosin eri yhteydessä).
Kaikki tämä on tätä pivää ruotsissa ja muualla. Kiistäppä tuo!

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Tehdään tähän nyt täysin tarpeeton ja naurettava korjaus. Ihminen on ihmiselle sasi lausahduksen esittäjä oli Esko Seppänen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Suomen romanien tilanne on huomattavasti parempi kuin Englannissa asuvien, vaikka tilanne voisi aina olla parempikin. Sasin omat ajatukset sharian käyttöönotosta eivät saaneet ymmärtääkseni kovin innostunutta vastaanottoa.

Suomessa ei ole eduskuntapuoluetta, joka vaatisi eri lakeja eri etnisyyttä tai kulttuuri oleville ihmisille tai ihmisryhmille.

Janne Kilposuo

Parin tuhannen pään populaatiolla voit haistattaa lainsäädännölle.
Ei riitä viranomaisten resurssit turvaamaan kultin sisällä elävien naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.
Hesarin mukaan suomesta on "kadonnut +150 somalityttöä, ruotsista +1500 + parvekkeelta "hypänneet" etsin viitteen jos koetat kiistää.
Yksi sittemmin pakoon päässyt antoi haastattelun USAssa.
AyaanHirsi Alin kertomaa tuskin pystyt kiistämään.
Jokuhan siitäkin suuttui, kun ei päässyt Ayaaniin käsiksi, piti teurastaa yhteistyökumppani, jonka kuva puukko rinnassa tuossa:

http://www.barenakedislam.com/2015/01/06/will-the-...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mitä on suomalainen kulttuuri?

Sauna on tullut Siperiasta, jokseenkin samanlaisena suomalaisille, ruotsalaisille ja intiaaneille. Joulupukki olkipukkina on tullut Ruotsista; joulupukki Pyhänä Nikolauksena on tullut Välimeren rannalta; ja joulupukki punanuttuisena lahjojen jakajana on tullut Saksasta ja Amerikasta.

Hiihdossa ja suunnistuksessa pärjätään kohtalaisesti, mutta melkein kaikki, jotka ovat metsiä nähneetkään, pärjäävät paremmin. Jääkiekosta ja koripallosta ei näillä main ollut sata vuotta sitten kuultukaan ja pesäpallokin muokattiin baseballista.

Mitä on kulttuuri ylipäätään? Charles J. Lumsden ja Edward O. Wilson esittivät teoksessaan Genes, Mind and Culture (Harvard, 1981) tällaisen määritelmän kulttuurille:

"... the sum total of mental constructs and behaviors, including the construction and employment of artifacts, transmitted from one generation to the next by social learning."

Olen yrittänyt etsiä viime päivien kulttuurikeskustelusta suurta huolta shintolaisuuden tai santerian leviämisestä tai siitä että sepak takraw olisi valtaamassa alaa tavalliselta lentopallolta.

En ole löytänyt. Itse asiassa kovin "moni" kulttuuri ei monikulttuurisuuden kriitikoita huolestuta.

Jotkut tärähtäneimmät vaikuttaisivat olevan aidosti huolissaan siitä, että kaikista islamilaisperheisiin Euroopassa syntyneistä kasvaa automaattisesti terroristeja.

Useimmat huolestuneet ovat kiinnostuneet tasan yhden väestöryhmän yhdestä käytännöstä: siitä, että 15–30 -vuotiaat somalimiehet maleksivat ostoskeskusten käytävillä.

Vielä nyt kai riittäisi, että kaikki vääränväriset menisivät vähän syrjemmälle. Saksassakin olisi vielä vuonna 1932 riittänyt, että juutalaiset olisivat yrittäneet liikkua kaupungilla levitoimalla, katuja käyttämättä.

Keväällä 1933 natsit saivat jo 44% äänistä, kun tuon muutamiin yhteiskunnallisiin epäkohtiin huomiota kiinnittäneen kriitikon, Hitlerin, sanoja eivät pahantahtoiset, jopa mielenosoituksia järjestäneet, demokraatit enää pystyneet vääristelemään.

Janne Kilposuo

Miksi puhut väärän värisistä?
Kuka sellaiset on maininnut.
Vai aistitko mikakillmanin tavoin piilevät intentiot?

Ei siis ole suomalaista kulttuuria -OK
Mutta täällä saa todeta olevansa ateisti, homo jne. lain kirjaimen mukaan.
Mutta, jos satut syntymään tiettyyn kulttiin, ei viranomaisten resurssit riitä sinua pelastamaan.
+150 somalityttöä on kadonnut (HS) ruotsista +1500, muutama "hypännyt parvekkeelta" varoitutkseksi muille kotoutumista harkitseville.
+400 vuotta homma on toiminut romani porukalle väkivallalla ja sillä uhkaamisella viranomaisten hampaattomuutta ja resurssi pulaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

On mielenkiintoista,että romanit otetaan tässä keskustelussa yhä useammin esille vaarana .
Uhkana laille ,järjestykselle ja Isänmaalle.
Seuraavaksi mielisairaat? On taidettu jo ottaakin.
Vammaiset? Eivät saisi syntyäkään.
Kommunistit ja heidän liittolaisensa? No saunan taakse,ilman muuta.
Homot? Sairaita ja vaarallisia lapsille.
Juutalaiset?
Ei tässä mistään kansallisesta ole kyse vaan Järjestelmästä! "Kansallisuus " on tässä vain polttoainetta kuten " islam" ISIKselle.

Janne Kilposuo

Mitä höliset?
Romanit ovat esimerkki alakulttuurista omine "lakineen", joita viranomaiset katsovat läpi sormien henkirikokset poislukien.
Kiba Lundberg kirjoitti näistä tappouhkausten säestämänä.
Naiset pannaan romanikulttuurissa kuriin potkimalla sukuelimiin kenkä jalassa.
Tätä on jatkunut +400 v, pientä kitkaa, jonka aika silottaa vai ?
Tuon potkimistavan Lundberg kertoi TV-haastattelussa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tähän saakka käyty keskustelu valitettavasti kertoo nykyisen asenneilmapiirin olevan luokkaa pahempi kuin blogia kirjoittaessani ajattelin. Vastapuolen kuunteleminen vie asioita paljon paremmin eteenpäin kuin oman agendan eteenpäin jyrääminen joka kierroksella kärjekkäämmäksi muuttuvalla retoriikalla. Pasi Sillanpää on kirjoittanut tänään asiasta ihan lukemisen - ja pohtimisen - arvoisen blogin, ks. http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199281...

En kylläkään itse malta olla provosoitumatta ja muistuttamatta, että naisten kohtelua romanikulttuurissa päivittelevät "isänmaalliset" kansalaiset pitävät täysin oikeutettuna viholliseksi määritellyn ja sähkötolppaan kahlehditun naisen sukuelinten potkimista separatistien hallitsemassa Donetskissa, ks. http://www.bbc.com/news/world-europe-29001361

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Palstallahan on keskustelusäännöt. Itse vastaan vain tunnistettavalla kuvalla ja oikealla nimellään esiintyvien kommentteihin. Uuden Suomen Puheenvuorossa nämä säännöt ovat paremmat kuin useimmilla kilpailijoilla. Ohipuhuminen lisääntyy silti täälläkin. Erityisen ärsyttävä ohipuhumisen muoto on kokonaan toisesta aiheesta alustaminen jonkun toisen tekemän blogiavauksen kommenttina.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Aiheellinen ja ajankohtainen kysymys blogistilta.

Sanoisin ettemme ole matkalla 30-luvulle. Ymmärtääkseni historia ei koskaan toista itseään omassa senaikaisessa perspektiivissään.

Sensijaan historiassa kautta aikain esiintyy ilmiöitä ja kehityssuuntia joiden toistuminen nykyisinkin on mahdollista, omaan aikaamme sovitettuna.

Niinpä historiasta on syytä oppia ettei senkaltaisia tapahtumia tarvitsisi toistaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset