AnttiJuhaniKasvio

Höplästä vedetyt poliitikot

Eduskunta myönsi Hanhikiven voimalalle toimiluvan siinä uskossa, että Fortum tulisi olemaan hankkeessa mukana vahvana suomalaisena omistajatahona. Nyt Rosatom on löytänyt kroatialaisen bulvaanifirman Migrit Solarna Energijan täyttämään yhdeksän prosentin omistusosuudella hankkeelle asetetun kotimaisuusehdon.

Ei ihme, että moni hankkeen taakse houkuteltu tuolloinen kansanedustaja kokee tulleensa nenästä vedetyksi, ja niin luultavasti kokee aika moni kansalainenkin. Mutta presidentti Putin on ilmeisesti katsonut tässä olevan suomalaisille kotimaisuusastetta ihan riittävästi. Siksi myös elinkeinoministerimmekin todennee aikanaan hammasta purren eduskunnan asettaman kotimaisuusehdon tulleen täytetyksi. Niin pitkälle olemme jo ajautuneet energiapoliittiseen riippuvuuteen Venäjästä.

Rosatom voi siis rauhassa jatkaa hankkeen valmistelua ja siihen liittyvien dokumenttien toimittamista viranomaisille Fennovoimaa postikonttorinaan käyttäen.

Jotenkin arvasin näin loppujen lopuksi käyvän, vaikka rakennuslupahakemuksen jättäminen kalkkiviivoille menikin. Ratkaisun sisällön paljastuttua ei kuitenkaan tarvitse ihmetellä, miksei hakemusta iljetty jättää yhtään aikaisemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Fortumille tulee käymään huonosti. Noita Karjalan koskia ei Fortum tule saamaan, vaikka tilaisi Loviisan kolmannen reaktorin Venäjältä.

Onko Olli Rehnillä pokkaa vetää hätäjarrusta, vai taipuuko hän Bobrikovin kotimaan edessä? Jos hän taipuu nyt, seuraa vain lisää taivutusjumppaa idästä!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Venäjälläkin tarvitaan energiaa siinä missä Suomikin. Vaikka maalla onkin omavaraiset puu-, öljy- ja kivihiilivarannot, menee niistä suuriosa vientinä maailmalle ja tulevaisuudessa yhä enemmän Kiinaan. Tulevaisuus tarjoaa myös pohjoisen laivaväylän avautumista Venäjän vesille jäämerelle ja siksi fennovoiman lisäksi Suomella ja Venäjällä on ollut yhteisen suunnitelman ja projektin alla parantaa lapin tieinfraa ja rakennuttaa rautatie aine merelle asti.

Wikipedia kuvaa muutes forttumia seuraavasti:
"Fortum Oyj on suomalainen energiayhtiö, jonka toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Itämeren alueelle. Yhtiön liiketoimintaan kuuluu sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu, voimalaitosten käyttö- ja kunnossapitopalvelut, sekä energiaan liittyvät muut palvelut. Yhtiön päätuotteita ovat sähkö, lämpö ja höyry."

... Joten eikun höyryjä päästelemään ;)

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Toivottavasti pääsevät nyt rakentamaan. Kummallista on, että monin tavoin epäedullista tuulivoimaa ajetaan kuin käärmettä pyssyyn ja samalla turvallinen, ympäristöystävällinen ja teknis-taloudellisesti järkevä ydinenergia on jatkuvasti poliitikkojen pompoteltavana.

Venäjän yhteyden myönteinen puoli on, että se muodostaa taustatuen, jota kaiken maailman tuuliviirit eivät heti hetkauta.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

"Venäjän yhteyden myönteinen puoli on, että se muodostaa taustatuen, jota kaiken maailman tuuliviirit eivät heti hetkauta."

Äläs nyt. Hesari väittää, että Venäjäjä ja Putin ovat aggressiivisia.

Niin kuin ovatkin, mutta mikä Hesari on sanomaan mitään kun jenkit hyökkäilee kerran kolmessa vuodessa johonkin uuteen kohteeseen pistäen koko maan sekaisin, useimmissa tapauksissa kenties lopullisesti.

Jos he todella olisivat - Hesari, YLE ja kaikki nämä ihastuttavat A-sian-tuntijat - aggressiota ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan he huutaisivat naama punaisena USAn harrastamista vääryksistä. Mutta ei, USAn rikokset toki mainitaan, mutta eipä mitään sen kummempaa.

- - -

JA nyt sitten odottelemaan kuka keksii ensimmäisenä vanhan tutun fraasin, "Mitä USA tähän kuuluu?". Haha.

minnam ahonen

L'obsession anti-américaine... hähä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kukaan ei ole tainut neuvoa Jenkeille että talvipesäsdä uinuvaa karhua ei saa häiritä ja herätellä, se voi silloin osoittaa vakavia agression merkkejä ja lyödä unisena muutakuin Ukrainen krimiä. Itse näen paremminkin että Venäjä on kuin nurkkaan ajettu susi jota pitää oikein olantakaa häiritä ja härnätä (eikö länsi keksi parempaa tekemistä kuin kiusata koulukiusaajaa?), tosin on ymmärrettävää että lännenkäytös johtuu agressiosta Neuvostoajalta ja heidän mielestään väärämieliseltä tavalta toimia (itse näen että rajoittamalla lehdistön ja median vapautta Putinin hallitus yrittää pitää jättimäisen maan sisäisen aikapommin (eli pitää kansalaiset) rauhallisina). Yksi esimerkki median kansankiihottamisesta Suomessa oli se kun väitettiin Putinin suoraan sanoneen että tämä aikoo valloittaa Suomen, jos kukaan sattui jälkikohun jäkeen seuraamaan asiaa niin Suomen media pyyteli anteeksi ja kertoi ettei Putin ollut näin sanonut vaan aukiolla olleen väkijoukon seassa olleet Venäjämieliset aktivistit olisivat näin vaatineet huudellen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Näillä eväillä Hanhikiveä ei rakenneta. Ydinvoimaa Suomi tarvitsee, mutta kyllä siihen pitää löytyä riittävä kiinnostus kotimaasta.

Fennovoiman vastustajat kaivavat esiin Migrit Solarna Energijan taustat ja ei ole vaikeaa arvata mihin jäljet johtavat. Kauas EU ja ETA alueelta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Haiskahtaa koko homma rahanpesulta?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pehmeitä ovat suomalaisten poliitikkojen päät, jos tämä operaatio menee läpi...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ettäkö pienellä, aurinkovoimaa ? kehittävällä yhtiöllä MSEllä olisi rahaa sijoittaa 9% atomivoimalan hinnasta Euroopan toiselle laidalle. No, Joulupukkikin on, Korvatunturilla.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ydinvoiman lisärakentaminen on järkevää, tuulivoima ja aurinkovoima eivät tuota jatkuvaa sähkövirtaa. Ydinvoima on perusvoimaa ja vesivoima säätövoimana ovat hyvä yhdistelmä. Tuulivoima tuottaa sekundasähköä ajoittain, se on pelkkä terveys- ja ympäristöhaitta Suomessa. Vuosikymmenestä toiseen ajoittainen tuotanto on muodostunut kompastuskiveksi tuulivoima suunnitelmille johon unelmat ovat pirstoutuneet.
Syöttötariffi, valtion takuuhinta tuulisähkölle on kallis virhe jonka jälkiä korjataan vielä kymmeniä vuosia hukkaan menevän syöttötariffin loputtuakin.
"Nerokas tariffi" on ministerin mielestä nerokas, se tuottaa muutaman miljonäärin yhteiskunnan tuella sekunda tuotteella. Älyä väärinkäytettiin julkisten varojen ohjaamiseen omaksi eduksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Muistaakseni joku Jenkki/Britti mies kehitteli viime vuosikymmenellä turbiinin jossa siivekkeet korvattiinkin "hyrrällä", tälläinen jättimäistä sientä tai tampoonia muidtuttava tuulimylly oli suuniteltu ottamasn talteen energiaa pienimmästäkin tuulen vireestä. Näiden "jätti tampoonien lisksi on myös suunniteltu spiraalimaista tuulikelloa joka tuottaisi sähköä suoraan katulamppuun suurten voimaloiden sijaan.

Loppuun vielä todettava että joko saharan kattaminen 33% aluerlta aurinkopanelein on kuollut ja kuopattu?

Petteri Hiienkoski

Olen ihmetellyt, miksi poliitikot, jotka muuten lietsovat Venäjän uhkaa ja vaativat Nato-jäsenyyttä, kuitenkin samaan aikaan hanakasti ajavat Fennovoiman ydinvoimalahanketta.

Perustuiko se toiveeseen saada valtionyhtiön Fortumille luoteis-Venäjältä vesivoimalaomistajuus vai mihin?

Sen, ettei Fennovoiman hankkeelle näytä olevan puhtaasti liiketaloudellisia perusteita, pitäisi havahduttaa päättäjät. Tämä uhkaa kaatua suomalaisten veromaksajien syliin. Siinähän kannatellaan sitten puoliksi venäläisomisteista voimalayhtiötä.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kaikista kommenteista!

Mitä enemmän tietoa Kroatiaan rekisteröidystä venäläisten liikemiesten firmasta alkaa kertyä, sitä surkuhupaisammalta koko touhu alkaa näyttää. Voin hyvin kuvitella etenkin Ruotsin puolella voimalahanketta pelänneiden olevan kauhuissaan ja ihmettelevän meidän järjenjuoksuamme.

Tämä ei valitettavasti tarkoita sitä, etteikö itse voimalahanke etenisi alun perin kaavaillusti, koska Kremlissä niin on päätetty. Nyt oikeasti mitataan meidän maamme ja hallituksemme todellinen suomettuneisuuden aste.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset