AnttiJuhaniKasvio

Voitto sodasta

Venäjällä vietetään tänään toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotisjuhlia. Juhlallisuuksien avulla maan johto pönkittää kuvaa sankarillisesta Venäjästä, joka lähes yksin pelasti Euroopan fasismin ikeestä. Tuo uroteko nosti Venäjän todelliseksi suurvallaksi eli asemaan, johon presidentti Putin on taas johdattamassa kansaansa. Mutta kuten Hitlerin joukot yrittivät aikanaan tuhota Venäjän, nyt samaan pyrkivät USA:n johtamat länsimaat. Tätä todistaa parhaiten fasistien nostaminen valtaan Venäjän kansojen perheeseen kuuluvassa Ukrainassa. Siksi venäläisten on oltava jatkuvasti valppaina ja valmistauduttava uusiin uhrauksiin isänmaansa puolesta. Tällaisten mielikuvan luominen edellyttää melkoista historian ja nykytodellisuuden vääristelyä.

Tosiasioita suuresta isänmaallisesta sodasta

Toinen maailmansota alkoi länsimaiden julistettua sodan natsi-Saksalle aikana jolloin Hitlerin Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto olivat liitossa keskenään. Hieman aiemmin Stalin oli erottanut maansa juutalaissyntyisen ulkoministerin ja nimittänyt tilalle sopivamman voidakseen käynnistää Saksan kanssa neuvottelut maiden välisestä yhteistyöstä. Stalin olisi kernaasti jatkanut yhteistyötä Hitlerin kanssa pidempäänkin, mutta se kaatui Saksan hyökkäykseen. Samoin kävi Venäjän Japanin kanssa solmiman hyökkäämättömyyssopimuksen, josta Venäjä olisi halunnut pitää kiinni.

Kukaan ei voi kiistää niitä suunnattomia kärsimyksiä, joita venäläiset joutuivat kokemaan Saksan aloitettua sotatoimensa itärintamalla. Mutta länsimaiden antamalla materiaalisella avulla oli erittäin suuri merkitys saksalaisten hyökkäyksen pysäyttämisessä. Tätä ei nykyisin muistella Venäjällä sen enempää kuin venäläisten suorittamaa kymmenien tuhansien puolalaisten upseerien teloitusta Katynissa. Yhtä vähän muistellaan monien juutalaisten pakoa venäläisten miehittämiltä puolalaisalueilta kohti natsi-Saksan hallitsemia alueita. Vaikka natsien harjoittama antisemitismi oli hyvin puolanjuutalaisten tiedossa, jopa sitäkin pidettiin pienempänä pahana kuin juutalaisten kohtelua venäläisten hallitsemalla alueella.

Näistä tapahtumista on kirjoittanut muun muassa Roger Moorhouse tuoreessa kirjassaan ”The Devil’s Alliance: Hitler’s Pact with Stalin, 1939-1941”, jonka John Lukacs on esitellyt New York Review of Booksissa.

Mistä fasismissa on kyse?

Fasististen liikkeiden nousu Euroopassa on ollut reaktio valistuksen esiinnostamia järjen, vapauden, tasa-arvon ja universaalisen ihmisyyden periaatteita vastaan. Fasismin maailmankuva perustuu oman rodullisen ja kansallisen ylemmyyden korostamiseen, tunteisiin vetoavaan irrationalismiin, militarismiin ja autorisaarisen johtajuuden ihannointiin. Juuri nämä ainekset ovat vahvasti mukana myös siinä ”euraasialaisessa sivilisaatiossa”, jonka presidentti Putin mafioineen ovat keksineet oman valtansa pönkittämiseksi. Ja länttä vihataan sitä enemmän, mitä selkeämmin se esiintyy valistuksen arvojen puolustajana.

Hygieniasyistä Venäjällä on voiton päivän juhlien alla komennettu piilottamaan kaikki hakaristit, Hitlerin kuvat ja muu natsi-Saksaan viittaava rekvisiitta. Tästä häveliäisyydestä huolimatta Kremlin johdon harjoittama mahtipontinen pullistelu muistuttaa elävästi tapaa, jolla natsit pönkittivät valtaansa Nürnbergin puoluepäivillä tai jolla Mussolini haki kannatusta Italiassa. Venäjän suorittama Krimin valtaus oli kuin kopio natsi-Saksan toteuttamasta Itävallan Anschlussista, ja presidentti Putinin oppi-isäkseen nostama Ivan Iljin liputti aikanaan julkisesti francolais-salazarilaisen fasismin puolesta.

Rauhan juhla

Oleellisinta on muistaa, miksi ihmiset kaikkialla Euroopassa seitsemän vuosikymmentä sitten lähtivät kaduille juhlimaan. He eivät riemuinneet sodasta vaan siitä että tappaminen oli lakannut, sotilaat pääsivät palaamaan koteihinsa ja ihmiset saattoivat ryhtyä rakentamaan tulevaisuuttaan. Eurooppalaiset poliitikot alkoivat kansallisen itsekkyyden sijasta etsiä uudenlaisia yhteistyön rakenteita, joiden tukemana heidän ei enää koskaan tarvitsisi ryhtyä sotimaan keskenään. Näitä tosiasioita ei Punaisella torilla tänään kuultava telaketjujen kolina ja suihkumoottorien jylinä kykene kokonaan peittämään. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Kalevi Wahrman

https://www.facebook.com/events/1440418592935515/

Fasismista saadun voiton ja toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotistapahtuma

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toinen maailmansota päättyi Japanin antautuessa ehdoitta liittoutuneille 15.8.1945

Muistutettakoon myös, että toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto ryhtyi sotaan Japania vastaan 6.8.1945, joka päivämäärä muistetaan myös Hiroshiman ydinpommista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kaikkein eniten minua järkyttää Kremlin tapa juhlia toisen maailmansodan päättymistä.

Länsiliittoutuneet muistavat Saksan kukistumista rauhanomaisesti jokainen omassa maassaan omalla tavallaan. Ranskassa ylilento, Britanniassa kunnianlaukaukset ja useissa maissa kunnioittavat seppeleenlaskut sodassa kärsineiden ja uhrien muistomerkeille.

Näin toimien ymmärretään rauhan ja kansainvälisen yhteisymmärryksen merkitys ilman sotavoimia, aseiden kalistelua ja uhon esittelyä.

Mitä tekee Kreml. Kreml esittelee toisen maailmansodan päättymistä aseilla, valtavilla sotilasparaateilla ja ylimitoitetulla propagandalla.

Mielestäni tämä on kaukana rauhanomaisesta hirvittävien tapahtumien muistamisesta. Näinkö ymmärretään rauhan merkitys maailmalla. Kreml viestittää rauhan ja yhteiselon sijasta julmaa sodan ihannointia ja maailmanrauhan tavoitteiden halveksuntaa.

Onko tämä kiihkomielisyys ja mittava rahallinen sotavarustelu tavallisen venäläisen mielipide ja etu ?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Nappiin todettu Ilkka. Jetsulleen!

Mutta meidän on muistettava, että itänaapurin aseet ovat rauhan aseita, kysykää vaikka sadankomitealaiselta Erkki Tuomiojalta. Niillä ei maailmanrauhaa mitenkään uhata.
Venäläisistä pommeista ryöpsähtää ruusun terälehtiä.

Tavalliselle venäläiselle ei ole vielä tullut tarpeeksi nälkä ja kylmä, että ottaisi realistisesti kantaa maansa järjettömään sotavarusteluun.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Länsiliittoutuneet muistavat Saksan kukistumista rauhanomaisesti jokainen omassa maassaan omalla tavallaan."

Syytäkin on pitää matalaa profiilia. Hitlerin Saksan sotavoimasta vain 30% oli länsirintamalla. Loput 70% taisteli itärintamalla.

Länsi toivoi viimeiseen asti Neuvostoliiton romahtavan Hitlerin hyökkäyksen alle. Toisin kävi ja Lännelle tuli kiire marssia Elbelle, pysäyttämään Neuvostoliittoa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

USA:n materiaalinen apu Venäjälle. Osoittaako tämän avun antaminen, että länsi toivoi Neuvostoliiton tuhoutuvan.

Maakuljetuskalusto, logistiikka
- 427 284 kuorma-autoa (Studebecker, Dodge)
- 50 501 maastoautoa (Willys)
- 13 303 panssaroitua kuljetusvaunua ja vetäjää
- 35 041 moottoripyörää
- 1 981 veturia
- 11 155 rautatievaunua
- 8 089 rautatiekiskojen paikoittajaa
- satoja tuhansia tonneja ratakiskoja
- 3 700 000 autonrengasta + 81 000 tonnia kumia
- 2 541 008 tonnia öljytuotteita

Laivasto
- 28 fregattia
- 105 sukellusvenettä
- 77 miinalaivaa
- 3 jäänmurtajaa
- 140 sukellusveneentorjuntahävittäjää
- 202 torpedovenettä
- 595 laivaa

Ilmavoimat
- 4 952 hävittäjää Aerocobra
- 2 410 Kingcobraa
- yhteensä 9 681 viittä tyyppiä hävittäjiä ja pommikoneita

Tykistö
- 8 218 tykkiä
- 5 815 panssaritorjuntatykkiä
- 8 701 tykinvetäjää
- 473 000 000 tykistön kranaattia

Puna-armeijan vaatetukseen
- 15 010 900 paria sotilassaappaita
- 50 413 tonnia nahkaa
- 69 000 000 neliömetriä puuvillakangasta

Puna-armeijan pitämiseksi hengissä
- 3 820 906 tonnia elintarvikkeita (etupäässä lihasäilykkeitä, voita, suklaata, …)

Puna-armeijan viestiyhteyksien takaamiseksi
- satoja tuhansia radioita
- 423 107 kenttäpuhelinta

Raaka-aineita sotakaluston valmistukseen
- 136 000 tonnia räjähdysaineita
- 2 317 694 tonnia terästä (myös panssariterästä), riittäisi n. 75 000 hyökkäysvaunun valmistukseen
- 5 807 tonnia alumiiniputkia
- 166 699 tonnia alumiinivaluja
- 56 387 tonnia alumiinipeltiä, sotilaslentokoneiden valmistamiseen
- 34 793 tonnia pronssia ja messinkiä tankoina
- 7 335 tonnia pronssi- ja messinkilankaa
- 24 513 tonnia pronssia ja messinkiä levyinä
- 181 616 tonnia eristettyä kuparijohtoa

Yms.
- yli 7000 hyökkäysvaunua

Alkaen 1.10.1941 vuoden 1945 31. toukokuuhun USA lähetti Venäjälle 2 660 kauppalaivaa, joissa oli 17 500 000 tonnia strategisia tarvikkeita. Matkalla upposi kymmeniä laivoja, joissa oli 1 300 000 tonnia tarvikkeita. Loput toimitettiin Venäjän satamiin.

Avun merkityksestä
Kommunistit ja muut venäjämieliset tietenkin väittävät avun olleen vähäistä ja siten merkityksetöntä – Venäjän oma teollisuus kuulemma valmisti aseet joilla Venäjä voitti sodan. Niinpä niin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tämän avun antaminen osoittaa ainakin sen, että puna-armeija olisi jämähtänyt paikalleen ilman liittoutuneiden massiivista ja erinomaista kuljetuskalusto-apua.

Ja paljain jaloin ei olisi pitkälle marssittu ilman jalkineapua.

Täytyy olla todella aatteen palon sokaisema, tyhmä tai täysin imbesilli, joka väittää, ettei oheisen listan osoittama apu Neuvostoliitolle ollut hyvin merkittävää, jopa täysin elintärkeää, minkäänlaisen voiton saavuttamiseksi.

Tämä lista pitäisi aina iskeä näytille, kun joku väittää Neuvostoliiton saavuttaneen lähes YKSIN voiton natsi-Saksasta. Olihan sitä liittoutuneiden länsivaltojen ukkoakin melkoisesti länsirintaman puolellakin.
Ja joutuihan pieni Suomikin pakosta voittoa avustamaan pohjoisessa.

Jos natsi-Saksa olisi sotinut vain itärintamalla, niin Uralille olisi mennyt heilahtamalla.

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen

FASISMIN TUNNUSMERKIT
[x] henkilökultti
[x] yksipuoluejärjestelmä
[x] militarismi
[x] turvallisuuspalveluiden valta-asema
[x] valtiotasoinen antisemitismi ja muukalaisviha
[x] valtion kontrolloima media- ja propagandakoneisto
[x] aggressiivinen käytös naapurimaita kohtaan ja rajavaatimukset

Seitsemän oikein Venäjälle.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Sopii yhtä hyvin tai huonosti myös usa,han

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tähän on tultu, kun nousuhumalaisen pikkuhitlerin uhoiluun on suhtauduttu kuin Chamberlain aikoinaan. Jopa vähäisempää uhkaa Milosevicia ymmärrettiin karsastaa ja toppuutella paremmissa ajoin. Olemmekohan siis hyvää hyvyyttämme suhtautuneet liian sallivasti uusmilitarismin uhoon, kun sitä on tullut ystävinä pitämiemme ja taloudellisesti hyödyllisten semikumppaneiden suunnalta?

Suomen Kuvalehden sivuilla on kommentoitu vuosien 2005 ja 2010 Punaisen torin sotaalietsovia voitonparaateja rinnastamalla länsijohtajien sinisilmäinen osallistuminen niihin ja Hitlerin olympialaisten avajaisiin 1936. Eräs tutkija aavisteli oikein myös, että pahin oli vielä edessä, ks. myös Voitonpäivän nootti Putinille: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194831-v...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Jos natsi-Saksa olisi sotinut vain itärintamalla, niin Uralille olisi mennyt heilahtamalla."

Niinpä. Lännen olikin ilmeisesti pitänyt toimittaa ajokalustoa ja saappaita Neuvostoliiton sijasta natsi-Saksalle?

Moskova näytti tänään Brysselille ja Washingtonille kaapin paikan. Itään on mentävä vain rauhan asialla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Olet aika sotahullu mies. Meinaatko, että Putinin älytön asevarustelu osoittaa kaapin paikkaa kenellekkään.

Brysselille ja Washingtonille Putinin rahojen polttamisella ei ole mitään merkitystä. Ainoat jotka siitä kärsivät ovat tavalliset venäläiset.

Länsi ei ole vähäisemmässäkään määrin riippuvainen Venäjästä. Sitävastoin Venäjä on riippuvainen niin lännestä kuin idästäkin. Eikä sinne Venäjälle ole edes kukaan pyrkimässä. Pikemminkin olen huomannut rahoittajien ja sijoitusten sieltä häipyneen.

Jotain hyvääkin Putinista. Oli puhessaan varsin sovitteleva lännen suuntaan eikä sanellut mitään ehtoja. Alkaa Putinille selvitä kuinka yksin hän maailmassa on. Tästä se nöyryys alkaa. Paremmin kuin sattuma. Siperia opettaa. Parissa vuodessa Venäjä pyytää taloudellista apua.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Historioitsija Max Hastings kertoi Winston Churchillin elämäkerrassaan anekdootin, joka valaisi asetelmia liittoutuneiden johtajien välillä Teheranin konferenssin aikana marraskuussa 1943.
Stalin lohkaisi illallispöydässä Neuvostoliiton aikovan teloittaa sodan jälkeen 50 000 saksalaista upseeria; Roosevelt toppuutteli sanomalla, että 49 000 riittää. Sitten molemmat päästivät röhönaurut. Pöyristyneen Churchillin oli pakko nousta illallispöydästä ja poistua paikalta.
Aika velikultia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Toisen maailmansodan alkupuolella talvisodan jälkeen 1940 Neuvostoliitto teloitti Puolan miehityspuoliskollaan vangitsemiaan aseettomia upseereja ym älymystöä 20 000 - 25 000. Ei ilmeisesti naurattanut kiinni jäätyään kun stalinistifasistit syyttivät liittolaistaan Saksaa. :(

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Juhlikoot miten lystäävät. Ei kuulu meille.
Suomen etu on nyt pitää mahdollisimman suuri hajurako naapuriin ennenkuin tulee pahemmin takkiin. Kaikki tähänastiset puheet jostain Suomen erityisosaamisesta Venäjän suhteen ovat olleet valhetta. Meitä on kusetettu omien päättäjiemme toimesta. Vuosikymmenet.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Älä Tomi yleistä poliitikkojamme aivan noin paljon, kyllä heissä on ollut ja on asian oikein ymmärtäjiäkin, muuten olet oikeassa. Mitä ihmeen erityisosaamista Venäjän suhteen maallamme on jota muut Euroopan maat eivät hallitse? Suomettuminenko?

Venäjän juhlinnat eivät tosiaan kuulu meille. Meillä ei juurikaan ole keskenämme mitään niin erinomaista tapahtunut, jota pitäisi aidosti juhlia. Päinvastoin!
Jatkuva sodan jälkeisen kaupankäyntimmekin mahtipontinen ylistys on paljolti aiheetonta. Toisenlaisella rakenteella kauppamme olisi ollut jopa kannattavampaa.

Saksan häviöstä seurasi maallemme itänaapurin taholta sellainen ripaskan tanssitus, ettei "Voitonpäivää" meidän kannata suuremmin juhlia.

Stalin oli Kekkosen mielestä suuri Suomen ystävä, jonka poismenoa kansamme suri syvästi. Henkilöä, jonka toiminta aiheutti 90 000 kaatunutta, ja järjettömät maa-alueemme, teollisuutemme ja yksityisen siirtoväen materiaaliset menetykset, sekä maksatti meillä vielä lisäksi valtaisat sotakorvauksetkin. Juhli sitten tätä!??

Hitler oli paha, mutta Stalin oli pahempi, varsinkin maatamme koskien.

Kalevi Wahrman

Voitonpäivän tilaisuuden julkilausuma Helsingin Rauhanpatsaalla

Tänään lauantaina 9.5.2015 tulee 70 vuotta, kun natsi-Saksa antautui ehdoitta ja lopullisesti. Aamuyöllä Saksan ylijohdon edustajat Keitel, Stumpf ja Friedenburg allekirjoittivat sopimuksen ehdoitta antautumisesta. Tähän päättyi verinen Hitler-Saksan aloittama 50 miljoonaa kuolonuhria ja mittaamattoman aineelliset vahingot vaatinut maailmansota. Tämä sota oli seurausta saksalaisen suurpääoman imperialistisesta pyrkimyksestä anastaa Neuvostoliitolta sen alueita ja voimavaroja.

Ennen suursodan syttymistä Neuvostoliitto käytti kaikki diplomaattiset keinonsa, luodakseen Hitler-Saksan vastaisen liittouman. Britannia ja Ranska kehittivät kuitenkin politiikkaa, jonka tarkoituksena oli ohjata Hitler-Saksa hyökkäämään ensi vaiheessa Neuvostoliittoon. Saksan strategisiin suunnitelmiin sopi kuitenkin turvata ensin selustansa Länsi-Euroopassa ja hyökätä vasta sen jälkeen Neuvostoliittoon. 70 vuotta sitten allekirjoitettu antautumissopimus loi perustan sitä seuranneelle pidemmän ajan rauhanpolitiikalle ja kestävämmälle yhteiskuntapolitiikalle.

Tänään kuitenkin globaali ylikansallinen pääoma tavoittelee uudelleen jopa sotilaallisin toimin alueita ja taloudellisia resursseja, kuten kehitys mm. Lähi- Idässä ja Pohjois-Afrikassa osoittaa. Toisen maailmansodan lopputulos halutaan unohtaa ja kieltää. Näin on menetelty useissa Euroopan maissa ja itse EU on muuttanut Voiton päivän Eurooppa-päiväksi, jolla halutaan mitätöidä natsi-Saksan tappion yhteiskunnallista merkitystä. Vastoin tehtyjä kansainvälisiä sopimuksia, Nato on tunkeutunut aivan kiinni Venäjän rajoihin ilmiselvänä pyrkimyksenään horjuttaa Venäjän sisäpoliittista tilannetta.

Maailman taloudellinen kriisi ja siitä seurannut ylikansallisten suuryritysten pyrkimys saada uusia voimavaroja Venäjän alueelta on yksi perussyy syntyneeseen tilanteeseen, eikä se luonteeltaan poikkea lainkaan siitä tilanteesta, joka vallitsi ennen toista maailmansotaa.

Ukrainassa syntynyttä tilannetta hyväksikäyttäen on aloitettu perusteeton Venäjän vastainen mediavyörytys. Jokainen asiantuntija osasi ennakoida, että yritys siirtää Nato:n kontrolliin venäläinen Krim, jossa on vuosisatojen ajan sijainnut yksi Venäjän tärkeimmistä laivastotukikohdista, oli vaarallinen yritys, joka ei voinut onnistua. Tämä osoittaa nato-haukkojen valinneen tien, jolla yritetään tavalla tai toisella väkivaltaisesti horjuttaa Venäjän poliittista tilannetta. Tämä on uhkarohkeaa ja tietoista seikkailupolitiikkaa.

Meillä Suomessa voimistetaan Venäjä-vihamielisyyttä, jota tiedotusvälineet aivan avoimesti Ulkopoliittisen- ja Aleksanteri-instituutin, valtion- ja sotilasjohdon ym. hyväksymänä levittävät. Kaiken tämän keskellä suljetaan silmät Ukrainassa tapahtuvalta natsimieliseltä raa’alta väkivallalta.
Fasismista saadun voiton ja toisen maailmansodan päättymisen 70-vuosipäivänä lauantaina 9.5.2015 Me tilanteesta huolestuneet kansalaiset ja järjestöt esitämme ja vaadimme:

1. Tulee palauttaa ystävällismieliset perinteiset rauhanomaiset naapuruussuhteet Venäjän kanssa
2. Tulee torjua Nato-jäsenyys ja katkaista kaikki Nato-yhteistyö
3. On peruutettava Nato:n kanssa sovittu ”isäntämaasopimus”
4. On palattava perinteiseen Paasikiven-Kekkosen -linjan mukaiseen puolueettomuuspolitiikkaan ja lopetettava asiaton venäjän vastainen mediavyörytys
5. Toisen maailmansodan lopputuloksen ja rauhansopimusten vastainen historian vääristely tulee lopettaa

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, tarkoittaako tuo kohta 4. todellakin venäjän kieltä, kun se on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella ?

Uskon kuitenkin , että näin tärkeä julistus on kirjoitettu tarvittavalla sivistyksellä ja kieliopillisesti aivan oikein, joten tiedustelenkin kohteliaimmin, miten tämä venäjän ( kielen ) vastainen mediavyörytys on ilmennyt ?

P.S. Valtiona Venäjä kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Muistan että toissa vuonna tuli dokumentti jossa mainittiin Stalinin onnitelleen Hitleriä Pariisin valtauksen johdosta. Kaksi pahaa diktaattoria joiden molempien teot ja ideologiat olivat hyvin lähellä toisiaan.

Koska Venäjä ajautui liittoutuneiden puolelle ja kuului voittajiin, Venäjä ei ole tehnyt rehellisesti tiliä menneisyytensä takia toisin kuin Saksa. Saksa menestyy tinkimättömän rehellisyytensä vuoksi. Hitlerin organisoima opetus ja täydellinen tuho oli tarpeeksi kauhea.

Neuvostoliiton lakattua oli Venäjällä nähtävissä jonkinlainen itsetutkistelun aika. Mutta nyt Venäjä on vajoamassa oman historiansa vääristelyyn uudelleen. Stalinia ihaillaan eikä liitosta natsi-Saksan kanssa puhuta mitään. Ei myöskään näiden valtioiden samankaltaisesta totalitarismista. Itä-Euroopan maat joutuivat venäläisen totalitarismin uhreiksi. Sen uhreiksi joutuivat myös Venäjän kansalaiset.

Mikä voisi olla Venäjälle sellainen tapahtuma että sekin alkaisi vihdoin tutkia itseään rehellisesti.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos vilkkaasta kommentoinnista, sen mukana keskusteluun tuli mukaan paljon arvokasta lisätietoa tutun trollauksen ohella.

Mediat ovat pitäneet presidentti Putinin paraatipuhetta rakentavan sävyisenä. Tiedä häntä, julistihan se ehdotonta ja täysin kritiikitöntä Stalinin Neuvostoliiton kaikkien sotaan liittyvien toimien palvontaa. Lisäksi se haikaili paluuta kylmän sodan aikaiseen kansainväliseen järjestykseen. Ja vaadittuaan blokkipolitiikan lopettamista Putin siirtyi heti seuraavissa kappaleissa kiittelemään niitä ulkomaita Azerbaidzhanista Mongoliaan, jotka se kernaasti lukee omaan etupiiriinsä.

Tämä kaikki ehkä historian suurimmassa sotaparaatissa, jonka puheissa ei noteerattu minkään muun olemassaoloa kuin sotilaat ja erilaiset sotaa tukevat toiminnot.

Kommentteihin oli kopioitu Helsingin rauhanpatsaalla pidetyn tilaisuuden julkilausuma. Puheenparreltaan julkilausuma kuulosti suoraan venäjänkielestä käännetyltä, ja yksi kohta siinä jäi mietityttämään minua. Sen mukaan

"Maailman taloudellinen kriisi ja siitä seurannut ylikansallisten suuryritysten pyrkimys saada uusia voimavaroja Venäjän alueelta on yksi perussyy syntyneeseen tilanteeseen, eikä se luonteeltaan poikkea lainkaan siitä tilanteesta, joka vallitsi ennen toista maailmansotaa".

Tämänkö vuoksi Venäjä varustautuu nykyisin innokkaammin kuin Stalinin Neuostoliitto ennen toisen maailmansodan alkua?

Stalin likvidoi 1930-luvulla suuren määrän upseereja, Putin erotutti juuri joukon kenraaleja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset