AnttiJuhaniKasvio

Haukkuva koira ei pure

Pohjoismaisten puolustusministerien Aftenpostenissa julkaistusta kirjoituksesta ja sen Venäjällä synnyttämistä reaktioista on kohistu paljon. Moni on katsonut, ettei puolustusministerien esiintyminen ollut oikein Suomen vakiintuneen ulkopoliittisen käyttäytymismallin mukainen. Kirjoitusta ei oltu käytetty etukäteen presidentillä tai ulkoministerillä, ja Suomi on yleensä yrittänyt välttää provosoivaa kielenkäyttöä Venäjää kohtaan. Jäljelle on jäänyt pelko siitä, mitä Venäjä tulee tekemään jatkossa.

Puolustusministerien kirjoituksessa ei kuitenkaan sanottu Venäjän viimeaikaisista toimista mitään sellaista mitä ei olisi todettu jo monesti aiemmin. Kyse on lähinnä tapahtuneiden tosiasioiden kertaamisesta. Samanlaista realismia on vaikea löytää Venäjän ulkoministeriön julkaisemasta kommentista, jonka mukaan esimerkiksi Ukrainan kriisissä on ollut kyse pelkästään maan sisäisistä tapahtumista.

Lisäksi kannattaa muistaa, että Pohjoismailla ei tiettävästi ole nykyisin aikeita hyökätä sen paremmin Venäjän kuin sen liittolaisten kimppuun. Edes Karjalan palautusta ei haikailla, vaan Pohjoismaat ovat täysin valmiita hyväksymään olemassaolevat valtiolliset rajat, elämään rauhassa ja keskittymään ihmisten elämän ja hyvinvoinnin kannalta olennaisempien kysymysten ratkomiseen.

Venäjä on sen sijaan lisännyt vauhdilla sotilaallista varustautumistaan, hyökännyt sotilaallisesti naapurimaihinsa, liittänyt osia niistä itseensä sekä käyttäytynyt uhkaavasti Itämeren alueella. Maan julkisessa keskustelussa esitetään toistuvasti näkemyksiä, joiden mukaan niin Suomi kuin Baltian tasavallatkin kuuluvat oikeasti osaksi venäläistä imperiumia; kyseiset maat ovat vain tilapäisesti joutuneet irralleen emämaastaan.

Pohjoismaiset puolustusministerit laiminlöisivät virkatehtäviään, jos he eivät reagoisi tuollaiseen käyttäytymiseen siten kuin he ovat esimerkiksi edellämainitussa kirjoituksessa esittäneet.

Lopuksi kannattaa muistaa se, että juuri nyt Venäjän johdolla on täysi työ selvitä ajankohtaisista taloudellisista ja sisäpoliittisista ongelmistaan. Siksi myös Itä-Ukrainan sotilastoimissa pidetään todennäköisesti sordinoa päällä siinä toivossa, että EU saataisiin luopumaan talouspakotteistaan. Uusien jännityspesäkkeiden tai konfliktien synnyttäminen Itämeren alueella ei palvelisi Venäjän johdon tämänhetkisiä intressejä.

Toisaalta Venäjä on koko ajan julistanut, ettei se tule hyväksymään Naton tuloa lähemmäs sen aluetta. Niinpä vaikka maan tosiasialliset operatiiviset liikkumavarat meidän suunnallamme ovatkin tällä hetkellä vähäiset, ulkopoliittisen johdon oli pakko reagoida edes jollakin tavoin pohjoismaisten puolustusministerien ulostuloon. Koira on nyt haukahtanut varoitukseksi aikomatta todellisuudessa käyttää hampaitaan.

Mihinkään ylimääräisiin pelkoihin ei siis nyt ole mitään syytä ainakaan Aftenpostenin julkaisemien linjausten seurauksena. Toisaalta itse perustilanne – jota sävyttää Venäjän muuttuminen yhä enemmän Pohjois-Koreaa muistuttavaksi johtajakulttia rakentavaksi, kulttuurisesti eristäytyneeksi, läpimilitarisoituneeksi ja aggressiivisesti käyttäytyväksi maaksi – on äärimmäisen vaarallinen. Kaikenlaisia vahinkoja voi syntyä tällaisissa oloissa, vaikka kukaan ei pyrkisi tarkoituksellisesti synnyttämään uusia konflikteja.

Siksi on täysi syy toivoa, että naapurimaamme armeijan, valtiokoneiston, elinkeinoelämän ja sivistyneistön piiristä löytyy riittävästi täysipäisiä ihmisiä, jotka kehottavat venäläisiä ottamaan rauhallisemmin ja kysymään itseltään, onko muu maailma todella heitä vastaan niin kuin Kreml oman asemansa pönkittämiseksi yrittää esittää. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Venäjän uhkailu liittyy niiden Ukrainan ryöstämiseen. He eivät halua, että kukaan muu tulee jakamaan niiden saalista.

Ydinaseilla on pakko uhkailla, kun konventionaalinen puoli on vasta suunnittelu ja prototyyppiasteella.

Sarjatuotannossa on harvat vempaimet. Museokalusteinen Ukraina panee niille hyvin kampoihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Neuvostoliiton fasaadin alle piilotetun Venäjän mahtiaseman menettäminen maailmassa on ollut nöyryyttävä kokemus suurelle osalle iäkkäämmän sukupolven poliittista johtoa. Kun maa ryhdistäytyi kaoottisen Jeltsinin tasavallan jälkeen, tuon mahtiaseman osittainen palauttaminen on astunut mukaan agendaan.

Venäjä ei kuitenkaan ole sama kuin Neuvostoliitto kahdesta syystä:
-Siellä on edelleenkin oppositio ja hallituksen politiikkaan kriittisesti
suhtautuvia julkisia medioita.
-Venäjän ei tarvitse naamioida ekspansiivisuushalukkuuttaan ideologisiin
päämääriin.

Ensimmäiseksi mainittu seikka on jarruttanut ekspansiivisuutta. Toiseksi mainittu seikka on sitä osittain helpottanut, kun ideologisia syitä ei tarvitse enää keksiä. Synteesiksi on muodostunut selkeän aggressiivinen ulkopolitiikka melko rajoitettuine operaatioineen.

Pekka Iiskonmaki

Venäjä ei ole kyennyt huoltamaan Krimiä ja miehittämäänsä Itä-Ukrainaa. Aika heikko esitys.

Väki pakenee molemmista nälkää ja rikollisia.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Huolestuttavinta kuitenkin on, että rikkaat ottavat rahansa ja lähtevät itse Venäjältä. Viime vuonna valtava määrä pääomaa ja lähes 300 000 ihmistä muutti ulos maasta.

Pääomapako jatkuu melkoisella vauhdilla edelleen. Viime vuonna 140 miljardia euroa jätti maan ja nyt kolmen ensimmäisen kuukauden aikana jo reilu 30 miljardia. Hyvä veikkaus, on että maastapako jatkuu samassa suhteessa eli rajuna.

Yleensä asioista parhaiten ymmärtävät osaavat vetää ne oikeat johtopäätökset ja häipyvät ajoissa. Vähän ennen lopun alkua rysähtääkin sitten kunnolla. Saimme vasta pientä esimakua joulun alla.

Erkko Korppaanmäki

Yep, follow the money.

Suomikin kärsii jo kansainvälisten investointien vähenemisestä geopoliittisten maariskien vuoksi. Kansainvälisen it-palvelinkeskuksen johtajana laittaisin minäkin miljardin investointirahat mieluummin vaikka Norjaan tai Tanskaan. Koska Venäjä.

Pekka Iiskonmaki

#4
Noin se menee. Putinin politiikka ajoi karille jo Pietarin ajoilta.

Lännen ruoka-apu meni Putinin toimesta mustaan pörssiin ja sillä tehtiin tili peri venäläiseen malliin.

Kuolleet sielut kertoo venäläisestä sielunmaisemasta todella hyvin. Rehellisyys koskee vain hölmöjä ja suomalaisia.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula
Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kaikista hyödyllisistä kommenteista!

Eniten jälkipuheita Suomessa synnytti se miten puolustusministerimme osallistumisesta yhteiskirjoitukseen oli tiedotettu eri valtioelimille. Hyvän hallintokäytännön mukaista varmasti olisi ollut kierrättää tekstiä laajemmin, mutta kokonaan toinen asia on se mitä asioista on mahdollisesti epävirallisesti puhuttu eri päättäjien kesken. Joka tapauksessa kirjoittajavastuun lankeaminen yksinomaan puolustusministerin harteille on varmasti ollut poliittiselta kannalta katsottuna kaikkien osapuolten etujen mukaista.

Petteri Hiienkoski

Tiesitkö, että
- Venäjän puolustusmenojen kasvu johtuu vanhan neuvostokaluston uusimisesta
- Venäjän puolustusmenoista puolet menee ydinaseiden uusimiseen ja vain noin 15 % kohdentuu maavoimille
- Iso-Britannia, Ranskan ja Saksan yhteenlasketut puolustusmenot ovat kaksi kertaa suuremmat kuin mitä Venäjä käyttää puolustukseensa
- Venäjän puolustusmenot laskevat edellisvuodesta
- Ukraina ja Suomi eivät ole Venäjän kannalta verrattavissa keskenään

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset