AnttiJuhaniKasvio

Ehdotus uudeksi Venäjä-strategiaksi

Viime aikoina on keskusteltu paljon siitä, mitä tulisi tehdä Itä-Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi sekä Venäjän ja länsimaiden välisten jännitteiden purkamiseksi. Seuraavassa minun listani. Toki tiedän, että se mitä tulisi tehdä ja mitä ollaan valmiita tekemään ovat ainakin toistaiseksi aika eri asioita.

Ensiksi kansainvälisen yhteisön on korkea aika tunnustaa se tosiasia, että Venäjällä vallan itselleen anastanut kleptokratia on valmis käyttämään mitä hyvänsä keinoja valta-asemiensa säilyttämiseksi, sen edelleen vahvistamiseksi ja etujen hankkimiseksi itselleen ja lähimmille liittolaisilleen. Vallan myötä ryhmä on saanut hallintaansa Neuvostoliiton ajoilta periytyneen ydinpelotteen, jonka tuhovoima riittää hävittämään elämän maapallolta. Tämä saa valtaryhmittymän kokemaan itsensä haavoittumattomaksi. Toistaiseksi ryhmittymä on kyennyt ylläpitämään jonkinlaista legitimiteetin illuusiota – onhan presidentti valittu virkaansa vaaleilla -, mutta todellisuudessa se ei kunnioita sen paremmin lakia, kansanvaltaa kuin kansainvälisten suhteiden pelisääntöjäkään. Viime aikoina ryhmittymä on ryhtynyt laajentamaan aggressiivisesti valtapiiriään myös Venäjän rajojen ulkopuolelle, mikä on tehnyt siitä ylivoimaisesti pahimman vallitsevaa kansainvälistä järjestystä ja rauhan säilymistä uhkaavan tekijän.

Viimeistään Krimin anastuksen, Itä-Ukrainaan tunkeutumisen ja tapahtumiin liittyvän systemaattisen valehtelun jälkeen asenteiden Venäjän johtoa kohtaan on muututtava. Lännen on kieltäydyttävä tunnustamasta Kremlin vallan legitimiteettiä, ja diplomaattinen kanssakäyminen sen kanssa on supistettava vähimpään mahdolliseen.  Presidentti Putinia on ryhdyttävä kohtelemaan eräänlaisena nykyajan valetsaarina,  ja tutkimuksia hänen hallintonsa osuudesta esimerkiksi Sergei Magnitskin ja Alexandr Litvinenkon murhiin, MH17 –matkustajakoneen alasampumiseen ja moniin muihin rikollisiin aktiviteetteihin on tehostettava. Tavoitteena on syyllisten saaminen oikeuden eteen vastaamaan teoistaan.

Venäjää vastaan suunnattuja talouspakotteita on kiristettävä huomattavasti, ja Euroopassa on etsittävä tilapäisratkaisuja energiahuollon järjestämiseksi Venäjän toimitusten katketessa. Samalla venäläisille on tehtävä selväksi, että pakotteissa on kyse yksinomaan kansainvälisen yhteisön reaktioista maan johdon toimiin, ei halusta vaikeuttaa heidän elämäänsä. Viesti menee paremmin perille, jos toimenpidekokonaisuus nimetään Putin-paketiksi.

Ukrainalle suunnattu taloudellinen apu on moninkertaistettava. Tämän ohella maalle on toimitettava sotilaallista apua, kunnes Venäjän hyökkäys saadaan pysäytettyä ja Ukrainan itäraja palaa maan laillisen hallituksen valvontaan. Avun toimittamisessa alkaa olla kiire – tätä kirjoittaessani mediat kertovat uusien rajan takaa tulleiden venäläispanssarien etenemisestä kohti Mariupolia. Krimin symbolinen merkitys rajojen palauttamisessa on oleellinen, sillä Kremlin johdon kasvojen säilyminen tai menetys riippuu pitkälti tuon alueen omistuksesta. Samaan aikaan sotilaallista valmiutta Venäjän mahdollisten aggressioiden torjuntaan on vahvistettava myös muilla Venäjän johdon laajentumispyrkimysten kohteeksi joutuneilla alueilla. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat Naton läsnäolo Baltian alueella sekä Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyön tiivistäminen mahdolliseen täysjäsenyyteen saakka.

Ennen kaikkea kansainvälisen yhteisön on herättävä huomaamaan, millaiseksi uhkatekijäksi Venäjän valtaisan ydinarsenaalin joutuminen mafiamaisen ryhmittymän käsiin on muodostunut koko ihmiskunnalle. Venäjän johto on viime aikoina selvästi viestittänyt valmiudestaan käyttää ydinaseita myös ensi-iskun välineenä. Uhkailuissa on kunnostautunut erityisesti Kremlin Goebbelsina toimiva mediapomo Dmitri Kiseljov. Hänen vaahtomisensa on kuin tosielämän toisintoa hullun tiedemiehen käyttäytymisestä Stanley Kubrickin 1960-luvun elokuvassa Tohtori Outolempi: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia

Tällä kertaa kyse ei ole kuitenkaan vain tahattomasta standup-komiikasta, vaan Venäjän asevoimat ovat todella ryhtyneet alentamaan ydinsodan kynnystä muun muassa kehittämällä valmiuksiaan taktisten ydinaseiden käyttämiseen konventionaalisen sodankäynnin osana. Kansainvälisten arvioiden mukaan Venäjän noin 300 miljardin dollarin suuruisen aseistuksen nykyaikaistamisohjelman resursseista noin kolmannes käytetään ydinaseiden iskuvoiman vahvistamiseen. Kaikkiaan kymmenvuotiseksi suunnitellun ohjelman toteuttamisessa on nykyisin edetty noin puoleen väliin. Jotta Venäjän aktiivisuus tällä ulottuvuudella ei jäisi länsivalloilta huomaamatta, maa lähetti viime vuonna pommikonelaivueitaan provokatiivisille harjoituslennoille aina Espanjan ja Portugalin rannoille saakka. Ilmeisen tarkoituksellisesti Norjan tiedusteluviranomaisten annettiin ’paljastaa’ ainakin joidenkin koneiden kuljettaneen mukanaan ydinaseita.

On korkea aika ryhtyä reagoimaan tähän uhkaan. Ei kieltäytymällä tunnustamasta tosiasioita tai peruuttamalla Ukrainan tapaan kiltisti Kremlin joukkojen tieltä, vaan päinvastoin torjumalla kaikki kiristysyritykset ja vaatimalla Venäjän johto tilille toimistaan. Ei-ydinasevaltojen ja viime kädessä koko ihmiskunnan on vaadittava ydinasevaltoja toimimaan nykyistä vastuullisemmin samalla kun perustavoitteeksi asetetaan maailmanlaajuinen ydinaseriisunta. Kestävämpiä ratkaisuja odoteltaessa länsimaiden on pakko päivittää keinonsa mahdollisten hyökkäysyritysten torjumiseksi. Niihin sisältyy muun muassa nykyistä tehokkaampien ohjustentorjuntajärjestelmien kehittäminen ja käyttöönotto. Samaan aikaan toivottavasti on jo kehitelty valmiuksia hyökkäysyritysten sabotointiin siinä tapauksessa, että Kremlin epävakaa ja ennustamaton johto ajautuu äärimmäisiin tekoihin. Mutta tällaisista varotoimista ei tietenkään kerrota julkisuudessa.

Lopuksi kansainvälisen yhteisön on tuettava paljon nykyistä aktiivisemmin niitä venäläisiä, jotka pyrkivät palauttamaan maahansa laillisen ja kansanvaltaisen järjestyksen sekä valitsemaan itselleen toimintakykyisen johdon. Suomen tulisi Venäjän välittömänä läntisenä naapurimaana toimia hyvänä ja vieraanvaraisena isäntänä kaikille niille kansalaisyhteiskunnan toimijoille, joille me vain kykenemme tarjoamaan palveluksiamme. On todella syytä tehdä selkeä ero tavallisten parempaa elämää tavoittelevien kansalaisten, tehtäviään vastuullisesti hoitavien elinkeinoelämän ja julkishallinnon toimijoiden sekä Kremliä hallitsevan kleptokratian välillä. Venäläisten on voitava kokea, että mikään ulkopuolinen taho ei uhkaa heidän itsenäisyyttään, kulttuuriaan tai maan pyrkimyksiä kehittyä normaaliksi moderniksi yhteiskunnaksi. Ainoat näihin asioihin kohdistuvat uhat ovat peräisin heidän omasta johdostaan, joka on jo ehtinyt varastaa kansalta suunnattomia omaisuuksia ja ohjata ne omille pankkitileilleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Asetelma on epäsymmetrinen. Venäjä valtaa alueita aseilla uhaten ja niitä käyttäen, eikä tunnusta edes olevansa osapuoli, vaikka itse Putin viimeksi vaati, että Ukrainan on ilman ehtoja vetäydyttävä Debaltsevesta. Länsi on tähän mennessä käyttänyt vain pehmokeinoja, kuten puheluita ja neuvotteluja sekä asian vakavuuteen nähden aivan liian vaatimattomia pakotteita.

Venäjän johdolle nuo keinot ovat yhdentekeiviä, eikä sekään että Venäjä olmilla toimillaan romuttaa maan taloutta pakotteiden ja öljyn hinnan laskun lisäksi, näytä johtoa hetkauttavan. Sisäinen romahdus on käännetty ulkoisen uhkan torjunnaksi, uhkan, joka on lähinnä mielikuvitusta ja sen päälle sotatoimilla itse luotu.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Onko joku lukenut kiinalaista Sun Zu:ta, parasta sodan filosofian teosta? Sen mukaan ideaalinen voitto on sellainen, että vihollinen saadaan laskemaan aseet ilman taistelua.

Sodan johtaminen on vihollisen harhaanjohtamista. Sotaa käydään vastustajan koko yhteiskuntaa vastaan. Siksi sotaan ei kuulu todellisuudessa sodan julistamiset, jotka paljastavat viholliselle, että tätä vastaan käydään sotaa. Venäjällä on luettu Sun Zu:ta, samoin kuin aikanaan Vietnamissa ja Kiinassa. Tunnuksettomien joukkojen käyttö on vihollisen harhauttamaista. sotilaoperaation esittäminen paikallisena kansannousuna on samaa. Virheellisten tietojen syöttäminen viholliselle on vihollisen päätöksenteon sekoittamista tavalla, josta virheellisen tiedon syöttäjä hyötyy.

Venäjän eristämisen on keino, jolla Putin vahvistaa valta-asemaansa tilanteessa, jossa talous menee huonosti. Hyökkäyssota ja isänmallisen innon nostattaminen kollektiivisen identiteetin vahvistamiseksi tilantteessa, jossa on kollektiivinen identiteettikriisi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Neuvostoliiton tosiasiallisen herrakansan piirissä, on jäkevää politiikkaa valtaeliitin aseman vahvistamiseksi. Lännen suunnalta on typerää olla tajuamatta, että Venäjän johdon on järkevää toimia juuri niin.

Kari J. Mattila

Tuollainen strategia ei toimi koska se on lähtökohdiltaan virheellinen ja perustuu Venäjän vastaiseen valhepropagandaan.

1. Venäjä kunnioittaa kansainvälisiä lakeja, pelisääntöjä, kansanvaltaa ja kansainvälisten suhteiden pelisääntöjä. USA/Nato on ryhtynyt laajentamaan aggressiivisesti valtapiiriään yhä lähemmnäs Moskovaa ja Pietaria vastoin sopimuksia mikä on tehnyt siitä ylivoimaisesti pahimman vallitsevaa kansainvälistä järjestystä ja rauhan säilymistä uhkaavan tekijän.

2. USA aloitti Ukrainan kriisin järjestämällä vallankaappuauksen ja nosti valtaan Kiovan fasistijuntan joka aloitti sisällissodan Itä-Ukrainassa.

3. Venäjä ei ole anastanut Krimiä vaan siellä oli kansanäänestys.

4. Venäjä ei ole tunkeutunut Itä-Ukrainaan.

Uskomatonta että tuollaista Venäjän vastaista valhepropagandaa levitetään Suomen mediassa. Tulkitsen että se on Nato-kiimassa tehtyä ryssävihan lietsontaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kari J. Mattila, kenen asialla olet, kun levität väärää tietoa? Onko tuollainen asioiden vääristely tietoa lainkaan?

Kari J. Mattila

Olen totuuden asialla enkä hyväksy USA:n massiivista valhepropagandaa Ukrainan asioista. Miksi te levitätte väärää tietoa? On jo usealta taholta selvitetty että USA aloitti Ukrainan kriisin kun halusi eristää Venäjän täysin aiheettomasti. Ottakaa nuo värilliset nato-lasit päästä pois ja ajatelkaa omilla aivoillanne.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kari J mattila on yleisesti tunnettu trollitehtaan mies.

http://keskustelu.suomi24.fi/t/12319647

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Kari J. Mattila on oikealla asialla. Jos ei ymmärrä ongelmaa ei voi löytää ratkaisuakaan - ja kas, Ukrainassa ei ole löytynyt ratkaisua vaan asiat menevät yhä pahemmin kuraan.

Esimerkiksi jos yritämme vasaroida naulaa seinään ja tunnemme äkillistä rajua kipua sormessamme - niin kuin nyt teemme - kannattaisi tunnustaa että sihtimme oli pielessä, ja tähdätä vasaraniskut siihen pahuksen naulaan;)

"Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku" ( J.K. Paasikivi)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #8

Tämä Timopekka taitaa olla uusin tulokas sieltä Pietarista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #8

Timo-Pekka Mustakallio

Kumpikaan teistä, et sinä etkä Mattila, ole esittänyt mitään ratkaisua Ukrainan kriisiin. Perustelkaa miten ja miksi ?

Ainoa mitä olette esittäneet on EU:n syyttäminen, mutta ette kerro mihin ?

EU on esittänyt Ukrainalle, itsenäiselle suvereenille valtiolle, yhteistyösopimusta nk. assosiaatiosopimusta, talouden kehittämiseksi ja kahdenvälisen kaupan aktivoimiseksi.

Fasisti sanan käyttö missään olosuhteissa ei ole perusteltua. Sanan käyttö ilmentää käyttäjän tietämättömyyttä fasismista.

Normaali, vapaassa demokratiassa, itsenäisessä suvereenissa valtiossa kasvaneen ja koulutuksensa saaneen kansalaisen on vaikea hyväksyä sotilaallisen voiman, poliittisen painostuksen ja sekaannuksen aiheuttamisen oikeutetuksi.

Pieni osa Suomessa pitää näitä painostuskeinoja hyväksyttävinä ja puolustelevat tietoisesti tai johdettuna näitä mielipiteitä. Luulen, että he eivät mieltään muuttaisi, vaikka toimenpiteet kohdistuisivat Suomeen.

Kari J. Mattila Vastaus kommenttiin #17

Ainoa ratkaisu Ukrainan kriisiin on se että Posroshenko ottaa etäisyyttä fasistisiin voimiin omassa aremeijassaan eli estää natsitunnuksia käyttävän Azov-pataljoonan Itä-Ukrainassa tapahtuvat siviilien surmaamiset ja Venäjälle maanpakoon ajamiset.

Poroshenkon tulee viipymättä nöyrtyä ja istua samaan neuvottelupöytään Itä-Ukrainan aluejoukkojen ja vapaustaistelijoiden kanssa.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio Vastaus kommenttiin #17

Ilkka,

ratkaisun on löydyttävä ukrainalaisten - KAIKKIEN ukrainalaisten, myös kielivähemmistöjen - keskuudessa. Sinun, minun tai kenenkään muunkaan ulkopuolisen "ratkaisuilla" ei ole mitään merkitystä.

Nykyongelmien ydin onkin juuri, että ulkopuoliset yrittivät pakottaa omat ratkaisunsa Ukrainaan, hyötyä Ukrainasta eri tavoin, nyhtää sieltä valtaa ja profiittia (eri muodoissa), ja käyttää ukrailalaisia välikappaleena saavuttaakseen tavoitteensa. En siis syytä ainoastaan EU:ta vaan ennen kaikkea Yhdysvaltoja, ja toisessa aallossa myös Venäjää.

Sievistelet asioita kun puhut vain assosiaatiosopimuksesta. Jos se olisi neuvoteltu asiallisesti loppuun asti, myös siis ratkaistu moni yhä avoin kysymys Ukrainan taloussiteistä Venäjään (NL-ajan perua, tietenkin), ja sitten viety läpi normaalina prosessina eli parlamentin hyväksynnällä ei kenelläkään olisi huomautettavaa asiasta. Minun puolesta helt okej jos Ukraina alkaa hiljalleen työstää itseään eurooppalaiseen kuntoon. Tervetuloa vaan!

Mutta näinhän asia ei mennyt.

Ukrainan tapahtumia, esimerkiksi Yhdysvaltain jo vuosikymmeniä kestänyttä subversiivista työtä maan poliittisella kentällä, on puitu jo kyllästymisiin asti, ja puidaan nykykatastrofin jälkeen vielä pitkään. Jos Sinä perehtyisit niihin kaikilta kanteilta huomaisit pian, että tässä on kyse erittäin pitkäaikaisesta yrityksestä kammeta maa läntiseen leiriin. Siinäkään ei sinänsä ole moitittavaa - kunhan se tapahtuu kaikin puolin oikeassa järjestyksessä. Ongelma on nyt vaan, että Ukrainalla on yhä edelleen vahvoja NL-kaudelta periytyviä siteitä Venäjään, osa kansalaisistakin on yhä Venäjään päin kallellaan kaikenlaisten inhimillisten siteiden kautta. Prosessi saada ukrainalaisten enemmistö hyväksymään maan liukuminen Euroopan suuntaan on ollut hidas - ja olisi jatkossakin ollut hidas.

Prosessin loppuun käymistä ei maltettu odottaa.

Tässä tullaan mielenkiintoisten kysymysten äärelle, joista voisi kirjoittaa kirjoja. Yksi näkökohta mikä pitäisi nostaa esiin - koska siitä on toistaiseksi puhuttu hyvin vähän - on Euroopan ja Venäjän talouskehitysten eri suunta. Kun Ukraina itsenäistyi vuonna 1992 oli Neuvostoliitto romahtanut ja IVY:n talous hajaannuksen tilassa. Ajat ovat siitä muuttuneet merkittävästi. Venäjä on taas vahvistunut, ja vaikka se ei edelleenkään ole suuri talousmahti sen trendi on ollut nouseva - esimerkiksi valtavat raaka-ainevarannot. Eurooppa sen sijaan on ajautunut sitkeään kriisiin, ja kriisi jatkuu yhä vaan (on esitetty, että se joutuisi Japanin kaltaiseen vuosikymmenten hitaan kasvun tilaan). Tällä on merkityksensä Ukrainan tilanteen kannalta, eli noususuhdanteessa porskuttava elinvoimainen Venäjä on tullut taas houkuttelevammaksi yhteistyökumppaniksi Ukrainalle, kun taas Euroopan houkuttelevuus on laskenut. Muitakin syitä Lännen kiirehtiä ratkaisuja tietenkin on - juuri hirvittävä kiire ratkaista Ukraina-kysymys paistaa läpi niin EU:n kuin Yhdysvaltainkin ratkaisuissa kun katsotaan Ukraina-kriisiin johtaneita tapahtumia.

Sinä kirjoitat "sotilaallisen voiman, poliittisen painostuksen ja sekaannuksen aiheuttamisen" oikeutuksesta. Sitä ei tietenkään ole. Nyt kuitenkin kieltäydyt näkemästä, että erityisesti Yhdysvallat (apulaisulkoministeri Victoria Nuland oman toimialueensa puitteissa) alkoivat kesästä 2013 lähtien kiihdyttää voimallisesti poliittista vaikuttamistaan (siis tyytymättömyyden kiihottamista - mikä tietenkin oli helppoa, Janukovitshin hallinto ei ollut onnistunut hyvin), rakentaa kansannousua, ja sekaantua Ukrainan politiikkaan hyvinkin laajasti (esimerkiksi poimia poliittisia voimia uuteen vallankumoushallintoon JO ENNEN kumousta... mistä ihmeestä Nuland tiesi???). Entä sotilaallinen komponentti? Yhdysvallat käyttivät siihen Ukrainassa jo olevia uusnatsistisia häirikköjoukkoja. Esimerkiksi "Oikea Sektori" on itse asiassa kasattu vasta syksyllä 2013 poliittisesti mitättömistä pienistä hajaryhmistä yhtenä valmisteluna, proxy-taistelijoiksi. Olehyvä perehdy itse huolellisesti näihin tapahtumiin.

http://www.foreignaffairs.com/articles/141769/john...

Ukrainan vallankumoushallinnossa toimivista uusnatsisista ryhmistä on puhuttu paljon. Esimerkiksi "Svoboda"-puolue on yksiselitteisesti uusnatsistinen, ja EU:n itsensä sellaiseksi 2012 toteama. Tämänhetkisessä hallinnossa neonatsien (jotkut käyttävät perinteistä "fasisti"-yleiskäsitystä, minä muistaakseni tuskin koskaan) osuutta on kenties hieman liioiteltu - asiasta oli viime viikolla hyvä kirjoitus BBC:ssä, katson jos löytäisin linkin - mutta näitä voimia ON Kiovan hallinnossa. Minun on vahvasti eurooppalaisena ihmisenä ja todellista eurooppalaisuutta hyvin paljon rakastavana (olen asunut siellä, puhun kolmea valtakieltä vähintään tyydyttävästi, ja useaa lisäkieltä luen aika sujuvasti vaikka puhekieli onkin ruosteessa) todella vaikea ymmärtää miten EU voi hiljaisesti hyväksyen toimia moisten kuvottavien ihmisten kanssa. Ekstremistejä ei pidä missään muodossa hyväksyä - en voisi edes kuvitella itse äänestäväni perussuomalaista poliitikkoa, vaikka PerS ei ole uusnatsistinen eikä ekstremistinen.

http://www.bbc.com/news/world-europe-30414955

Kohdistat kritiikkisi aika yksisilmäisesti Venäjään - ymmärtämättä, ettei se ollut alullepanija tässä kriisissä. Toki se on ajanut omaa etuaan sen jälkeen kun toiset tekivät niin väkivaltaisin keinoin (Kiovan kaappauksessa siis oli kuolonuhreja, muusta katuväkivallasta puhumattakaan). Aikanaan sitten on Venäjä-kritiikinkin paikka, mutta ei nyt. Jutun pääsyyllinen on Yhdysvallat, ja EU on osasyyllinen hyväksyttyään liittolaisensa toiminnan. Meidän "oman joukkueemme" toimi väärin, tätä vääryyttä ei kenenkään pidä hyväksyä (etenkään omalta joukkueelta!), ja sen kuuluu saada rangaistuksensa.

Huonostihan tässä sittemmin, vallankaappauksen jälkeen, on käynytkin. Jo se yksistään osoittaa, ettei Lännellä ollut ukrainalaisten poliittista tukea sekaantumiselleen. Venäjä on onnistunut häirinnässään aika tehokkaasti, ja siitä löytyisi kritisoitavaa. Selvästi sillä kuitenkin on tukea osassa Ukrainaa - ja nyt kun Länsi on sotkenut omat asiansa siitä saattaa aiheutua Ukrainan venäjämielistymisen kiihtymistä. Ei hyvä kehitys. Pahin skenaario olisi, jos epäsuosittu Lännen Kiovaan installoima hallinto kaatuisi, ja separatistit pääsisivät hyödyntämään sekasortoa. Olen jo muutamana menneenä päivänä yrittänyt omalta osaltani haarukoida miten tapahtumat saattaisivat tästä jatkua. Myös moni muu joka seuraa tapahtumia avoimin silmin, ennakkoluulottomasti, on huolissaan.

http://www.bbc.com/news/world-europe-31552773

Debaltseven motista päässeet sotilaat ovat vasta palaamassa kotikonnuilleen. Mitä luulet tapahtuvan, kun he kertovat kauhukokemuksistaan, johtajiensa epäpätevyydestäkin? Entä kun moni perhe jää turhaan odottamaan aviomiesten ja/tai poikiensa paluuta, tai sodasta palaa raajarikkoja mielenterveytensä menettäneitä ihmispoloja? Vasta muutama päivä tappiosta, ja tyytymättömyyden hiljainen jyrinä on alkanut. Mitä tapahtuukaan viikon-parin sisään kun tiedot leviävät, ja myös sisällissodan todelliset tappiolukemat (joita on piiloteltu) alkavat selvitä? On esitetty vasta karkeita - ja epäuskottavia - arvioita, mutta kesän 2014 ukrainalaisarmeijan kaatuneita olisi yli 10.000 ja päättyneen talvikampanjan yli 5.000... ynnä vielä suurempi määrä haavoittuneita. Lopullisia lukuja on odotettava vielä pitkään, eli kunnes evakosta palanneet ja sodasta selvinneet on pystytty laskemaan. Jokaiselle ajattelevalle ihmiselle täytyy olla kristallinkirkkaasti selvillä, että kenties kymmeniintuhansiin nouseva uhriluku tietää ehdottomalla varmuudella hirvittävää surua, suurta vihaa... ja syyllisten etsimistä.

Moni viralliseen totuuteen uskonut kokee järkytyksen. Ne jotka yrittivät nähdä todellisuuden aavistivat jo alusta alkaen miten tämä murheellinen tarina kehittyisi. Mitään oikeassa olemisen riemua ei synny, sillä tarina jatkuu yhä ja voi siirtyä hallitsemattomaan vaiheeseen - missä edes pääpiirteisten tapahtumien ennustettavuus tulee mahdottomaksi. Minsk-2 on viimeinen ranta... jos siitä ei yritetä pitää kiinni voi edessä olla hirvittävä kaaos. On jopa kuviteltavissa, jos EU kokee täydellisen tappion Ukrainassa, että levottomuuden aallot leviävät ennestään jo poliittisesti epävakaaseen Eurooppaan. Arvaa onko EU-kriisimaissa kansanvillitsijöitä jotka yrittäisivät hyötyä kuohunnasta? Tottakai on.

Näin tässä kävi, kun Länsi ei malttanut antaa ukrainalaisten itse määritellä ratkaisujaan.

PS: Kuvittelin siis kirjoitustani aamukahvin (pannullisen) ääressä rustaillessa naiivisti, että Sinä lukisit sen.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Luettelon kohta 1 on epätosi, sillä Venäjä tekee tasan päinvastoin, kohta 2 epätotta, koska ei ole esitetty näyttöä Yhdysvaltojen interventiosta, kohta 3 epätotta, koska vaalituloksen epäuskottavuus näkyy siitä, etteivät Krimin ukrianalaismielisten kannatusosuus eikä tataarien osuus näy tuloksesta, joka on järjestetty. Kohta 4 on outo, koska se perustuu oletukselle, ettei Ukraina ole suvereeni itsenäinen valtio, vaan kuuluu Venäjään, jolloinka Venäjän joukkojen siirto Ukrainaan on Venäjän sisäinen joukkojensiirto.

Entä natovastaisuuden kiimassa tehty ukrainalaisviha? Onko se sallitumpaa? Ukrainalaisten solvaaminen ja sen väittäminen, ettei Ukrainaa ole valtiona tai kansakuntana olemassa, on Venäjän propagandan ukrainalaisvihan lietsontaa ja sen levittäminen on osoitus trollauksesta. Mitä muuta se on? Tuskin Venäjä- mielisyys oikeuttaa ukrainalaisvihan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kari J. Mattila

Onnetonta jauhamista. Tällä palstalla on tasan kaksi muuta henkilöä sinun tuoreen ilmestymisesi lisäksi, jotka levittävät tätä samaa lööperiä.

Täällä se ei mene läpi. Saat vastaukseksi HUUTONAURUA.

Mutta kuinka ollakkaan maailman yleinen mielipide on kuitenkin Venäjää vastaan ja se näkyy.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/hurjat-luvut-ven...

ja lisää on tulossa

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/eu-uhkaa-venajaa...

Kari J. Mattila

Maailman "yleinen mielipide" sellaisena kuin USA sen haluaa olevan saa jatkuvasti kritiikkiä kun tosiasiat tunnustetaan. Lisää on tulossa.

"Ron Paul: Ukrainan vallankaappaus oli EU:n ja Naton operaatio

Washingtonissa konferenssissa puhunut entinen republikaanien kongressiedustaja ja presidenttiehdokas Ron Paul pitää selvänä, että Kiovassa suoritettiin Naton ja EU:n suorittama vallankaappaus: ''en ole Venäjän enkä Putinin puolesta, olen faktojen puolesta'', Paul sanoi. Ron Paulin mukaan parasta mitä Ukraina voisi nyt saada, on poistettua maastaan kaikki ulkomaalaiset. Ron Paul vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan vaarallisen interventionisminsa, oli kyseessä sitten Lähi-itä tai Ukraina. Paul varoittaa vallitsevasta propagandasta ja siitä, ettei USA:n hallinnolla ole jäljellä uskottavuutta kertoakseen totuuksia. Lue myös: Miksi Suomen valtamedian hyökkäystä Venäjää vastaan ei pysäytetä?

RON PAUL: UKRAINE COUP PLANNED BY NATO AND EU

Infowars @ VM 16.2.2015 21:45"

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=10&id=12886

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos et edes yrittäisi täällä tuollaisella vanhalla tunnetulla matskulla... painu sinne komulkaan takasin miettimään jotain uutta ja virkistävää.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #11

... niin ja Janus Putkosen tuutista on turha linkkejä jaella, jos meinaa olla uskottava näillä palstoilla.

Kari J. Mattila Vastaus kommenttiin #11

Samat sanat sinulle. Älä turhaan yritä mitään länsimaista jenkkipropagandaa tuoda palstalle. Faktat on faktoja riippumatta siitä mikä media niitä julkaisee. Poista jo nuo USA/Nato värilliset lasit päästäsi ja ala ajattelemaan omilla aivoillasi. Kohtaa totuus silmästä silmään. Ryssävihan lietsontaan ei ole mitään aihetta varsinkaan Suomessa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hyvä linkki Venäjän taloustilanteesta. Kai niillä kaalia sentään riittää, vaikka ovatkin suuren osan pelloistaan tehneet kelvottomiksi levittämällä niille jättiukonputkea.

Se on kylläkin Neuvostoaikainen virhe, mutta nylkyhallitus ei ole tehnyt ainakaan riittävästi sen hyväksi, että pellot saataisiin puhdistettua erittäin haitallisesta tuhokasvista. Se on nopeakasvuista ja siitä piti saataman oikea rehun lähde, mutta vain harvat eläimet pystyvät sitä syömään. Lisää tietoa Venäjän peltojen pilaantumista linkin takana. http://yle.fi/uutiset/venajalla_leviava_jattiputki...

Kari J. Mattila

Tässä faktaa pohjaksi kun suunnitellaan Venäjä-strategiaa:

"Suomen ja Venäjän turvallisuusasemassa juuri mikään ei ole Talvitien mielestä olennaisesti muuttunut. Venäjän intressit Suomen suunnalla ovat yhä edelleen puolustukselliset.

”Toisin sanoen asia kiikastaa siitä kuka kontrolloi Suomen aluetta. Jos se on Suomi, niin mitään uhkaa ei kohdistu Venäjään joten Venäjäkään ei silloin uhkaa Suomea. Jos sen sijaan Suomi luovuttaa alueensa kontrollin Venäjän sotilaalliselle vastavoimalle tai jos Suomi luopuu suvereenisuudestaan, niin silloin Suomen alueesta tulee Venäjälle turvallisuusuhka ja sitä kautta myös Venäjän uhka Suomea kohtaan realisoituu”, Talvitie kirjoittaa lausunnossaan.

Talvitien mukaan oleellisinta nykytilanteessa on tajuta, että Suomen itsenäisyys on Venäjän intresseissä ”korkealla prioriteettilistalla”.

”Toinen oleellinen seikka on sen tosiasian ymmärtäminen, että Suomen omat tulkinnat siitä, milloin se menettää itsenäisyytensä tai milloin se luovuttaa alueensa kontrollin muille, eivät paina mitään tässä vaakakupissa vaan nämä tulkinnat ratkaistaan Venäjällä venäläisten arvioiden pohjalta.”

Jos Suomi luovuttaisi sotilaallisen kontrollin alueellaan ”muille” eli Natolle, Talvitien mukaan Venäjä kohdistaisi Suomeen eurooppalaisessa suurkriisissä ensi iskun, josta Suomi ”nyt on vapaana”."

http://www.talouselama.fi/uutiset/venajaseuran+joh...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kari J. Mattila

Terveisiä Venäjäseurasta. Puolueeton linkki ?

Talvitie on tunnetusti neuvostomyönteinen.- Suosi venäjämyönteisiä virkamiehiä ulkoministeriössä ja salli KGB:n vaikutusta Suomessa. Putinin ystävä KGB:n ajoilta.

Talvitie on kommentoinut mediassa Venäjän sotilaallista toimintaa Georgiassa 2008 ja Ukrainassa 2014. Näkemykset suoraan Kremlistä.

Kiitoksena kaikesta 19.8.2014 Venäjän presidentti Vladimir Putin palkitsi Talvitien Ystävyyden kunniamerkillä.

Voiko parempaa arviota saada.

Kari J. Mattila

Kyllä Suomessa saa olla Venäjämyönteinen. Neuvostoliittoa ei enää ole joten ei ole neuvostomyönteisiäkään. Minusta venäjävastaisuus on maanpetturuutta varsinkin jos nato-kiimassa lietsotaan ryssävihaa.

Se oli hieno kunnianosoitus suomalaiselle Talvitielle että sai Ystävyyden kunniamerkin Putinilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset