MH17 – kuka kantaa vastuun?

Lauantaina on  kulunut puoli vuotta 298 henkeä tappaneesta malesialaisen matkustajakoneen alasampumisesta Itä-Ukrainassa. Der Spiegel julkaisi viime viikonvaihteessa näyttävästi toistaiseksi perusteellisimman analyysin koneen tuhoon johtaneista tapahtumista. Kremlin propagandakoneiston peittely-yrityksistä huolimatta kaikki evidenssi viittaa siihen, että kyse oli nimenomaan venäläisten sotilaiden toteuttamasta operaatiosta. Suomalainen media ei ole pitänyt Spiegelin tutkimustuloksia uutisoinnin arvoisina, vaikka selvitystyössä on ollut mukana suomalaisiakin.

Der Spiegel on tehnyt selvityksensä yhteistyössä hollantilaisen Algemeen Dagbladin ja netissä julkaistuja aineistoja analysoivan Correctiv-nimisen ryhmän kanssa. Selvitystyössä on käyty läpi kaikki viranomaisten julkistamat tiedot, eri medioiden kautta saatava kuva- ym. materiaali sekä haastateltu suuri joukko tapahtumien kanssa tavalla tai toisella tekemisissä olevia henkilöitä. Tehtävää on vaikeuttanut suuri määrä tietoisia vääristely-yrityksiä, valheita ja toinen toistaan mielikuvituksellisimpia tarinoita tapahtumien kulusta.

Kaikesta disinformaatiosta huolimatta selvityksen tekijät kykenevät osoittamaan selkeästi, että Venäjän Kurskista lähti kesäkuun lopulla kohti Itä-Ukrainaa 53. venäläiseen ilmatorjuntaohjusprikaatiin kuuluva saattue. Kolonnaan kuului rakettialusta, jota kuljetettiin Itä-Ukrainan puolella paikalliselta rakennusyritykseltä varastetulla kuorma-autolla ja joka oli tunnistettavissa muun muassa sen kyljessä olevan 3×2 –numeroinnin perusteella (keskimmäinen numero ei ollut luettavissa). Alusta siirrettiin 17. heinäkuuta Donetskista viitisenkymmentä kilometriä itään sijaitsevaan Snizhneen, missä venäläisten sotilaiden operoima laite lähetti ilmaan matkustajakoneen tuhonneen ohjuksen.

Separatistien tuolloinen venäläinen komentaja Strelkov alias Igor Girkin julkaisi välittömästi Vkontaktessa – venäläisessä sosiaalisessa mediassa – voitonriemuisen uutisen onnistuneesta lentokoneen alasampumisesta. Kuvituksena oli videonpätkä MH17:n savuavista jäännöksistä pellolla sekä täydennyksenä kehut siitä, että kone pudotettiin avoimelle kentälle lähistöllä sijaitsevien asumusten sijasta. Venäläiset Ria Novosti ja Lifenews ilmoittivat aluksi separatistien pudottaneen raketilla ukrainalaisen sotilaskoneen, mutta todellisen saaliin selvittyä syylliseksi nimettiin ukrainalaisten sotilaiden ampuma Buk-ohjus.

 Pian tapahtuman jälkeen Snizhnessä ollut 3×2 alustan nähtiin olevan matkalla takaisin kohti Venäjän rajaa, mutta ilman yhtä siinä alun perin ollutta neljää ohjusta.

Tämän verran selvitysten perusteella tiedetään melko kiistattomasti, mutta jäljelle jää koko joukko avoimia kysymyksiä ja tietoja, joita esimerkiksi amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset eivät ole suostuneet antamaan asiaa selvittäneille toimittajille. Der Spiegelin mukaan taustalla voi olla halu peittää liian kompromettoivia tosiasioita tai pelko totuuden paljastumisen mahdollisesti aiheuttamista suurvaltapoliittisista seurauksista. Joka tapauksessa jo nyt tiedossa olevan informaation perusteella Venäjän johto kantaa tapahtumista raskaan moraalisen ja todennäköisesti aikanaan myös juridisen vastuun.

Tarinan suomalainen panos liittyy verkossa toimivaan Bellingcat-nimiseen yhteisöön, joka on ottanut keskeiseksi tehtäväkseen hallitusten, sotilasviranomaisten ja tiedustelupalvelujen suorittamien väärennös- ja peittely-yritysten paljastamiseen. Sen saavutuksiin on kuulunut muun muassa vuonna 2013 Syyrian hallituksen suorittaman kemiallisen hyökkäyksen paljastaminen. Nyt yhteisöön kuuluva turkulainen it-ammattilainen Veli-Pekka Kivimäki on Spiegelin mukaan kuvamateriaaleja analysoimalla osoittanut täysin mahdottomaksi venäläisten medioiden esittämät väitteet ukrainalaisen hävittäjän osuudesta MH17n tuhoamiseen.

Painetun jutun ohella Der Spiegel on tehnyt myös nettiin kiinnostavan yhteenvedon tutkimustyönsä tuloksista. Kannattaa katsoa jäädessämme odottamaan, josko suomalaiset mediat kiinnostuisivat asiasta edes jälkikäteen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu