AnttiJuhaniKasvio

MH17 - kuka kantaa vastuun?

Lauantaina on  kulunut puoli vuotta 298 henkeä tappaneesta malesialaisen matkustajakoneen alasampumisesta Itä-Ukrainassa. Der Spiegel julkaisi viime viikonvaihteessa näyttävästi toistaiseksi perusteellisimman analyysin koneen tuhoon johtaneista tapahtumista. Kremlin propagandakoneiston peittely-yrityksistä huolimatta kaikki evidenssi viittaa siihen, että kyse oli nimenomaan venäläisten sotilaiden toteuttamasta operaatiosta. Suomalainen media ei ole pitänyt Spiegelin tutkimustuloksia uutisoinnin arvoisina, vaikka selvitystyössä on ollut mukana suomalaisiakin.

Der Spiegel on tehnyt selvityksensä yhteistyössä hollantilaisen Algemeen Dagbladin ja netissä julkaistuja aineistoja analysoivan Correctiv-nimisen ryhmän kanssa. Selvitystyössä on käyty läpi kaikki viranomaisten julkistamat tiedot, eri medioiden kautta saatava kuva- ym. materiaali sekä haastateltu suuri joukko tapahtumien kanssa tavalla tai toisella tekemisissä olevia henkilöitä. Tehtävää on vaikeuttanut suuri määrä tietoisia vääristely-yrityksiä, valheita ja toinen toistaan mielikuvituksellisimpia tarinoita tapahtumien kulusta.

Kaikesta disinformaatiosta huolimatta selvityksen tekijät kykenevät osoittamaan selkeästi, että Venäjän Kurskista lähti kesäkuun lopulla kohti Itä-Ukrainaa 53. venäläiseen ilmatorjuntaohjusprikaatiin kuuluva saattue. Kolonnaan kuului rakettialusta, jota kuljetettiin Itä-Ukrainan puolella paikalliselta rakennusyritykseltä varastetulla kuorma-autolla ja joka oli tunnistettavissa muun muassa sen kyljessä olevan 3x2 –numeroinnin perusteella (keskimmäinen numero ei ollut luettavissa). Alusta siirrettiin 17. heinäkuuta Donetskista viitisenkymmentä kilometriä itään sijaitsevaan Snizhneen, missä venäläisten sotilaiden operoima laite lähetti ilmaan matkustajakoneen tuhonneen ohjuksen.

Separatistien tuolloinen venäläinen komentaja Strelkov alias Igor Girkin julkaisi välittömästi Vkontaktessa - venäläisessä sosiaalisessa mediassa - voitonriemuisen uutisen onnistuneesta lentokoneen alasampumisesta. Kuvituksena oli videonpätkä MH17:n savuavista jäännöksistä pellolla sekä täydennyksenä kehut siitä, että kone pudotettiin avoimelle kentälle lähistöllä sijaitsevien asumusten sijasta. Venäläiset Ria Novosti ja Lifenews ilmoittivat aluksi separatistien pudottaneen raketilla ukrainalaisen sotilaskoneen, mutta todellisen saaliin selvittyä syylliseksi nimettiin ukrainalaisten sotilaiden ampuma Buk-ohjus.

 Pian tapahtuman jälkeen Snizhnessä ollut 3x2 alustan nähtiin olevan matkalla takaisin kohti Venäjän rajaa, mutta ilman yhtä siinä alun perin ollutta neljää ohjusta.

Tämän verran selvitysten perusteella tiedetään melko kiistattomasti, mutta jäljelle jää koko joukko avoimia kysymyksiä ja tietoja, joita esimerkiksi amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset eivät ole suostuneet antamaan asiaa selvittäneille toimittajille. Der Spiegelin mukaan taustalla voi olla halu peittää liian kompromettoivia tosiasioita tai pelko totuuden paljastumisen mahdollisesti aiheuttamista suurvaltapoliittisista seurauksista. Joka tapauksessa jo nyt tiedossa olevan informaation perusteella Venäjän johto kantaa tapahtumista raskaan moraalisen ja todennäköisesti aikanaan myös juridisen vastuun.

Tarinan suomalainen panos liittyy verkossa toimivaan Bellingcat-nimiseen yhteisöön, joka on ottanut keskeiseksi tehtäväkseen hallitusten, sotilasviranomaisten ja tiedustelupalvelujen suorittamien väärennös- ja peittely-yritysten paljastamiseen. Sen saavutuksiin on kuulunut muun muassa vuonna 2013 Syyrian hallituksen suorittaman kemiallisen hyökkäyksen paljastaminen. Nyt yhteisöön kuuluva turkulainen it-ammattilainen Veli-Pekka Kivimäki on Spiegelin mukaan kuvamateriaaleja analysoimalla osoittanut täysin mahdottomaksi venäläisten medioiden esittämät väitteet ukrainalaisen hävittäjän osuudesta MH17n tuhoamiseen.

Painetun jutun ohella Der Spiegel on tehnyt myös nettiin kiinnostavan yhteenvedon tutkimustyönsä tuloksista. Kannattaa katsoa jäädessämme odottamaan, josko suomalaiset mediat kiinnostuisivat asiasta edes jälkikäteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Juu, luin viime viikolla tuon correctiv-tutkimuksen hollantilaisen lehden kautta ja on todettava, että totuus vihdoin paljastuu. Hitaasti, mutta vuorenvarmasti.

Tämä venäläislinkki tulee pitkälti samaan johtopäätökseen (jo heinäkuussa):
http://avva.livejournal.com/2788606.html

Antti Harjula

Yhdysvalloilla oli tiedustelusatelliitti tapahtuma-aikana Ukrainan yllä ja on erittäin suuri todennäköisyys, että he tietävät tapahtumien kulun. Miksi he eivät julkaise sitä?

http://globaleconomicanalysis.blogspot.fi/2014/10/...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tiedustelupuolella on se ongelma, että jos kertoo tarkasti mitä on havainnut, niin samalla paljastaa oman tiedustelun kyvyt ja heikkoudet. Niitähän ei kukaan halua kertoa toiselle liian tarkasti.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Koko tapaus on niin sakean propagandan ympäröimä, että mihinkään tietoon ei voi luottaa. Ei myöskään blogistin kirjoittamiin selvityksiin.

Mutta kieltämättä eniten ihmetystä aiheuttaa USAn vaikeneminen asioista, jotka sillä on melko varmasti tiedossa. Sehän ei sinällään todista mitään, mutta asiaa edistäisi, jos USA julkistaisi tietämänsä – oli se totta tai ei.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mark, minä luotan aika paljon siihen venäläislinkkiin (ks.kommentti 1), jossa jo heti heinäkuussa, varsin suurella joukolla, alettiin ottaa selvää mitä oli todella tapahtunut. Kiinnostavaa huomata, että nyt niin Bellingcat- kuin Correctiv-selvitykset tulevat samaan lopputulokseen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Vaikea ottaa kantaa kun venäjää ei osaa, eikä ole paljonkaan toivoa siitä, että länsimedia julkaisisi venäläislähteistä yhtään mitään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #9

Siinä olet oikeassa, että tämä traaginen tapaus on ollut sakean propagandan ympäröimä, mutta sen takana totuus alkaa onneksi paljastua.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

On erittäin hyviä mahdollisia syitä, miksi USA ei julkaisisi sitovia todisteita Venäjän syyllisyydestä, siinäkään tapauksessa, että USA:lla niitä hallussaan on.

Vanhimpia strategisen ajattelun viisauksia on, että vastustajaa ei pidä ajaa nurkkaan, vaan pitää jättää perääntymistie. USA:n hallinnolle sopii todennäköisesti paremmin, että tosiasiallisesti yleisesti tiedetään suunnilleen kuka koneen pudotti, mutta ei täysin tarkkaan. Jos Venäjän syyllisyys tulee aukottamasti toteen näytettyä, se lisää Obaman hallinnon paineita entistä kovempiin otteisiin kotiyleisön silmissä. Ja tällöin voi olla vaikeaa jättää Putinille enää perääntymistietä kasvonsa jotenkin säilyttäen. Kokonaan nurkkaan ahdistettuna Putin taas voisi olla hyvin arvaamaton ja vaarallinen.

Riippumatta siitä, mitä hörhösivustojen salaliittoteoriat väittävät, ei rajattukkaan sotilaallinen konflikti Venäjän kanssa todellakaan ole sen enempää USA:n kuin Euroopan intressissä.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Kyllä USA viestitti jo 18.7 CNN:n kautta tutkajärjestelmän havainneen maasta-ilmaan ohjusjärjestelmän päälle kytkemisen ja sen seuraavan lentokonetta juuri ennen koneen putoamista. Toinen järjestelmä oli havainnut ohjuksen lämpöjäljen ja sen suunta oli selvityksen alla. Lähteenä CNN:llä nimeämätön USA:n hallinnon korkea-arvoinen virkamies (senior official).

http://edition.cnn.com/2014/07/17/world/europe/ukr...

Muutamaa päivää myöhemmin, 22.7, USA viestitti jälleen virkamiesten kautta lehdistötapaamisessa selvittäneensä erillaisten todisteiden perusteella laukaisupaikan ja todennäköisen ohjustyypin. Näyttö oli heidän mielestään vahva (solid case).

http://abcnews.go.com/blogs/politics/2014/07/intel...

Huomioitavaa tässä on se, että viestinvälittäjinä olivat virkamiehet, ei maan johto, eli on varsin ilmeistä, ettei USA halunnut eikä halua tilanteen kärjistymistä. Mitä uskottavuuteen tulee niin USA:lla ei ilmeisesti ole ollut sen suurempaa tarvetta tiedottaa lisää tai muuttaa narratiivia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Onko tämmöistä eeva liisaa edes olemassa?

https://scottlocklin.wordpress.com/2014/07/21/can-...

https://www.google.fi/search?q=mh17+cockpit&espv=2...

Siinä koneessa on reikiä, vaikka kuinka. Su-25 tykkiin on 250 ammusta. Reikiä satoja erikokoisia eri paikoissa. No selvitys valmistuu aikanaan.

Risto Järvenpää

Ilahduttavaa, että matkustajakoneen alasampumiseen tulee edes pitkän odotuksen jälkeen selvyyttä.

Seurasin uutisia 17.7. Kirjurilla, mm Dylanin keikan ajan. Seuraavana aamuna tulin kirjoittaneeksi, että kapinalliset ja heitä aseistanut herra Putin tulisi viedä tuomiolle terroristeina.

Venäläismielisten vastakommentit olivat toki silloinkin hellyttäviä. Tässä yksi parhaista "Joillekuille velikullille kaikki on tietysti jo selvää: heillä on omien ennakkoluulojensa uskonvarmuus ja ilmoitustotuuden lahja." Taitaa sopia heihin itseensä osuvimmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset