AnttiJuhaniKasvio

Nykyajan Don Quijote ja hänen tuulimyllynsä

Miltä maailma näyttää presidentti Putinin eilisen tiedotustilaisuuden jälkeen? Oleellisin viesti on se, että maan hallitsijalla on syvästi harhainen kuva todellisuudesta ja että sikäläinen kleptokratia on valmis puolustamaan anastuksiaan tarvittaessa viimeiseen venäläiseen saakka. Tämä ei tietenkään lupaa mitään hyvää sen paremmin kansainväliselle tilanteelle kuin Venäjän taloudellekaan.

Jokainen Kremlin muurien ulkopuolelta maailmaa havainnoiva näkee Venäjän ainoana maana, joka on viime aikoina sotilaallisesti tunkeutunut naapurimaidensa alueelle ja joko ottanut alueet hallintaansa tai liittänyt ne itseensä. Venäjä on lisännyt merkittävästi varusteluaan ja käyttäytynyt hyvin uhkaavasti muuta maailmaa vastaan, mikä on pakottanut lähialueilla sijaitsevat maat miettimään uusia turvajärjestelyjä. Presidentti Putinin silmin katsottuna Venäjä ei ole kuitenkaan tehnyt mitään, vaan kyse on ollut Yhdysvaltain ja Naton aggressiosta. Tuollainen ajattelutapa ei tarjoa pohjaa rationaalisille keskusteluille kansainvälisen jännityksen liennyttämiseen tai Ukrainan kriisin ratkaisemiseen tähtäävistä toimista.

Venäjän talousongelmat eivät johdu Kremlin isännän mielestä maan johdon harjoittaman politiikan virheellisyydestä – vaikka toki tuloksia olisi ollut hyvä saada enemmän -, vaan ennen kaikkea lännen pyrkimyksistä vahingoittaa Venäjää. Uusien toimien sijasta presidentti kertoi vain siitä mitä hän ei aio tehdä – ei puuttua sosiaalietuuksiin, ei nostaa energian hintoja, ei tinkiä ruplaakaan hänen kunniakseen järjestettävistä jalkapallokisoista ja sen kleptokratialle tarjoamista rahastusmahdollisuuksista. Presidentin maailmassa Venäjän talous korjautuu itsestään ja rupla alkaa jälleen vahvistua, jos ei jo ensi keväänä niin sitten viimeistään parin vuoden kuluessa.

Koska talouden toimijat näkevät asian toisin, presidentin viesti naulasi kiinni sen että hänen johdollaan Venäjän talous ajautuu kiihtyvällä vauhdilla kohti putousta. Siihen ei tarvittane enää ruplan merkittävää lisäheikkenemistä, vaan riittää jos se pysyy nykyisellä alhaisella tasollaan. Mutta peräsin ei käänny, koska presidentin mielestä putousta ei ole olemassa. Ja voihan hän aina antaa ukaasin joka käskee veden pysähtymään.

Sopivasti juuri presidentin tiedotustilaisuuden alla rupla vahvistui hieman valuuttamarkkinoille todennäköisesti erittäin massiivisten tukitoimien ansiosta. Uskovaisia löytyi eilen myös sen verran markkinoilta, että sekä Moskovan pörssikurssit että suomalaisten venäjäsidonnaisten yritysten osakkeiden hinnat piristyivät hieman. Mutta tästä pyrähdyksestä huolimatta matka kohti konkurssia jatkuu edelleen. Ja tiedotustilaisuuden mentyä on turha odottaa Kremlin suunnalta vähään aikaan merkittäviä uusia aloitteita – ehkä tiedotustilaisuudessa jostakin syystä esiin nostettua presidentin henkilökohtaista rakkauselämää lukuunottamatta.

On muuten aika yllättävää miten laajalti niin Venäjällä kuin sen ulkopuolellakin uskotaan maan 2000-luvun alun vahvan talouskehityksen olleen presidentti Putinin hallinnon aikaansaannosta. Maan tuottamien raaka-aineiden kysyntä kehittyi maailmalla tuolloin niin, että Venäjän talous olisi kasvanut voimakkaasti lähes minkä tahansa hallituksen alaisuudessa.

Samat fundamentit ovat jäljellä ja tulevat jatkossa entistä merkityksellisemmiksi markkinoiden tilapäisistä heilahteluista huolimatta. Siksi Venäjän kasvupotentiaali on sitä luokkaa, että tarvitaan todella Putinin kleptokratian kaltainen suurvaltasovinismin ja jättimäisen korruption yhdistelmä kasvun pysäyttämiseksi ja maan talouden painamiseksi polvilleen. Asia selviää kyllä aikanaan venäläisille, ja silloin alkaa tapahtua. Tuo aika ei vain ole koittanut vielä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kirjassaan Against All Enemies Clarke kertoi tunteneensa suorastaan fyysistä kipua, kun hän tajusi, että Bush ja hänen ympärillään pyörineet uuskonservatiivit aikoivat hyödyntää al-Qaidan terrori-iskuja Irakin sodan käynnistämiseksi. Sotaa valmisteltiin ensin hiljaisesti, kunnes se saatiin käyntiin 20. maaliskuuta 2003.

Clarken mukaan puolustusministeri Donald Rumsfeld oli valitellut heti syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen, ettei vuosikymmeniä sotineessa Afganistanissa ollut kunnollisia pommitettavia kohteita. Siksipä Irak olisi oivempi sodan kohde.

George W. Bushin hallinto onnistui aivopesemään amerikkalaiset uskomaan, että Irak oli – jos ei suoraan niin epäsuorasti – maata järkyttäneiden terrori-iskujen takana. Saddam Hussein tulisi kaataa, muuten Yhdysvaltain tulisi valmistautua vieläkin pahempaan, ehkä ydinaseella tehtävään terrori-iskuun.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1407548477533

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Mutta tästä pyrähdyksestä huolimatta matka kohti konkurssia jatkuu edelleen."

Vai niin. Venäjän presidentti Putin toisti eilisessä infotilaisuudessa uudelleen maan valtiontalouden faktat. Venäjän valtion budjetti on tänäkin vuonna ylijäämäinen. Ensi vuonna budjetti on tasapainossa.

Sitten valuuttojen tukemisesta. Venäjä on käyttänyt ruplan tukemiseen kymmeniä miljardeja, EU euron tukemiseen satoja miljardeja, ja USA dollariinsa tuhansia miljardeja .

Rotschieldit, Sorokset, Nato-haukat ja russofobit odottavat kieli pitkällä Venäjän talouden ja ruplan romahtamista. Saaliinjaolle on tunkua, vaikka karhu on vielä kaatamatta.

Venäjän talous ei romahda ja ruplasta tulee yksi kansainvälisen kaupan käyttövaluutta. Oikeistopiirejä kehitys närästää, mutta ei siihen kuole.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Rauno Lintunen: Hienosti sanottu. Juuri noin.

Voi olla, että ulkopuoliset voimat ovat hieman vaikuttaneet Pyhään Venäjään, mutta vain hyvin vähän. Sitä ei Venäjä juuri huomaa eikä se ole millään tavoin kärsinyt, kuten lännessä odotetaan kieli pitkällä.

Venäjällä on sitä paitsi suunnitelma, joka leikkaa kuni pistimellä koko ongelman. Venäjä toimittaa salaa ydinohjuksia Irakiin. Se laukaisee ne Saudi-Arabiaan ja Hormusin salmen länsipuolelle. Öljyn hinta nousee taivaisiin eikä mikään maa tee muuta kuin ostaa öljyä Venäjältä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset