AnttiJuhaniKasvio

Muutosta ilmassa

OPEC-maat päättivät torstaina olla rajoittamatta öljyntuotantoaan, minkä seurauksena Brent-laadun hinta on laskenut tätä kirjoitettaessa jo lähelle 70 dollarin tasoa. Samaan aikaan rupla on jälleen alkanut heikentyä, ja sen arvo dollareissa mitattuna tippunee kohta kahden sentin rajan alapuolelle.

Uhostaan huolimatta presidentti Putinin hallinto on syvällä ongelmissa. Sen imperialistiset pyrkimykset ovat ajautuneet Itä-Ukrainassa pattitilanteeseen, josta hallinto ei pääse irti sen paremmin sotatoimia kiihdyttämällä kuin vetäytymälläkään. Valtiontalous on kääntynyt jyrkästi miinukselle, yritykset eivät saa tarvitsemaansa rahoitusta ja yhteistyö tarvitulla teknisellä osaamisella varustettujen läntisten yritysten kanssa on jäissä.

Kansalaiset ovat sietäneet ja jopa kannattaneet Putinin hallintoa niin kauan kuin olot ovat pysyneet vakaina ja heidän elintasonsa on noussut silminnähden vuodesta toiseen. Tämän tilanteen vallitessa ei ole niin välitetty laajamittaisesta korruptiosta ja suunnattomien omaisuusmassojen virtaamisesta Putinin ja hänen yhteistyökumppaniensa sveitsiläisille pankkitileille. Viime aikojen lupaukset Venäjän nostamisesta vanhaan imperiaaliseen suuruuteen on otettu vastaan ylimääräisenä bomuksena, ja t-paidat ovat tehneet kauppansa.

Nyt kuitenkin ilmapiiri on nopeasti muuttumassa. Ihmiset huomaavat ettei heillä ole enää varaa samoihin länsimaisiin kulutustavaroihin kuin aiemmin, ja säästötkin on pakko vaihtaa ruplista dollareihin niin pian kuin mahdollista. Maassa vallitseva repressio toki hillitsee avoimia tyytymättömyyden ilmauksia melko tehokkaasti, mutta varsinkin yritysmaailman piirissä mietitään kuumeisesti keinoja Putinin hallinnon synnyttämän kriisin laukaisemiseksi.

Eräs mahdollinen ratkaisu olisi uuden ryvettymättömän johtajan nouseminen Putinin tilalle. Hän voisi ryhtyä etsimään puhtaalta pöydältä kaikkien osapuolten kannalta hyväksyttävää ratkaisua Ukrainan kriisiin. Ukrainan ja Venäjän välille voitaisiin ryhtyä rakentamaan normaalia taloudellista yhteistyötä samalla kun läntiset talouspakotteet puretaan, yritysten rahoitushanat aukeavat ja teknologiayhteistyö saadaan jälleen toimimaan. Uusi johto voisi panna myös yhteiskunnan varojen varastamisen kuriin niin, että yritysten maksamat verot ja maksut menevät sinne mihin ne on tarkoitettukin.

Tämä palauttaisi Venäjän talouden jälleen dynaamiseen kasvuun, mihin maan huikeat resurssit tarjoavat hyvät edellytykset. Maan taloutta ja infrastruktuuria päästäisiin modernisoimaan ja kansalaisten vaurastumiskehitys voisi jälleen jatkua aiempien vuosien tapaan. Jos uusi johto on riittävän valistunut, myös demokratia vahvistuisi, kulttuuri pääsisi uuteen kukoistukseen ja Venäjä alkaisi ottaa vihdoin todesta kestävän kehityksen haasteet. Samalla Suomi ja koko läntinen Eurooppa saisivat hyvää vetoapua omiin elvytysyrityksiinsä, ja koko maailma voisi huoahtaa helpotuksesta jännittyneen kansainvälisen ilmapiirin muuttuessa monta pykälää rauhallisemmaksi.

Monet – tulevaisuusvaliokunnan äskettäisen Venäjä-raportin asiantuntijat mukaan lukien - toki arvioivat FSB:n otteen venäläisestä yhteiskunnasta niin lujaksi, että se riittää kaatamaan kaikki toiveet Venäjän pikaisesta vallanvaihdoksesta. Mutta lujia olivat myös ohranan ote ennen tsaarinvallan kaatumista ja KGB:n ote ennen Neuvostoliiton hajoamista. Ei ole mitään syytä aliarvioida venäläisen yhteiskunnan tämänhetkisten muutospaineiden todellista mittakaavaa. Eikä varsinkaan silloin, kun niitä arvioidaan muutoksen tuomien potentiaalisten hyötyjen näkökulmasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Veretön vallankumous Venäjällä tässä tilanteessa olisi melkoinen yllätys. Putin on sen verran voimissaan, ettei luovuta ilman taistelua.

Seppo Hildén

"...ja säästötkin on pakko vaihtaa ruplista dollareihin niin pian kuin mahdollista"

Epäilenpä, että tuo Putinin ukaasi, joka astunee voimaan aika pian, katkaisee kamelin selän, eli kansan tuen Putinilta. Ei siis Ukrainan taistelut, vaan dollarista luopuminen maksuvälineenä. Venäjällä kansa on aina luottanut dollariin ja hamstrannut niitä. Kaikki suurimmat kaupatkin (asunto jne) tehdään mieluummin dollareissa, koska sen arvo säilyy. Nyt kun ruplan kurssi on öljyn hinnantiputuksen takia ollut vapaassa syöksyputouksessa jo vuoden, niin kansalaisten into vaihtaa dollarinsa rupliin on todella kova pala. Saas nähdä, epäilenpä että tuosta päätöksestä alkaa dollarikapina ja se johtaa Putinin lähtöön.

Kahdesta asiasta venäläiset eivät luovu, kanssallislaulustaan ja dollarista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset