AnttiJuhaniKasvio

Pääministerin Waterloo

Pääministeri Stubb perusteli viime sunnuntaina Rosatom-yhteistyötä naivilla heitolla siitä, että puolet Ukrainankin sähköstä tehdään tuon yrityksen toimittamilla voimaloilla. Mitä tekemistä pääministeri ajatteli noilla neuvostoajan jäänteillä olevan tämän hetken energiapoliittisen päätösten kanssa? Olettiko hän ukrainalaisten vielä nykyisinkin unelmoivan uusista yhteisistä ydinvoimalahankkeista Rosatomin kanssa? Pääministerin olisi kannattanut tiedustella asiasta ukrainalaiselta kollegaltaan.

Samalla pääministerimme olisi ehkä kuullut siitä, miten Rosatomin edustajat ovat Ukrainan kriisin puhjettua esittäneet julkisuudessa huolensa siellä sijaitsevien ydinvoimaloiden turvallisuudesta. Näin he ovat tarjonneet presidentti Putinille mainion alibin, jos tämä jossakin vaiheessa haluaa siirtää jo vallattujen alueiden lisäksi myös ydinvoimalat ja niiden lähiympäristöt venäläisten hallintaan.

Kyse ei ole vain Ukrainan saamasta erityiskohtelusta, vaan samaa perustelua voitaisiin käyttää tulevaisuudessa myös Suomen suuntaan. Eli jos Suomi ei käyttäydy Venäjän näkökulmasta riittävän kuuliaisesti, maassamme asuvien venäläisten oikeuksien puolustamisen ohella naapuri voi ilmoittaa tulevansa huolehtimaan ydinvoimaloidemme turvallisuudesta. Onhan aina olemassa vaara, että onnettomuuden sattuessa osa saasteista leviää Venäjän puolelle.

Voin hyvin kuvitella, millaisen ohjeistuksen pääministeri ja Kokoomuksen puheenjohtaja on ydinvoimala-asiassa saanut Etelärannan suunnasta. Mutta samalla Alexander Stubbin olisi kannattanut ennakoida, miten hänen toimintaansa tullaan ylistämään Moskovassa ja miten sitä ihmetellään länsimaissa. Lisäksi hänen olisi kannattanut ottaa huomioon, että A:sta yleensä seuraa B. Nielaisemalla tämän Kremlin tarjoaman syötin pääministeri vain yllyttää naapurin ruokahalua. Samalla Suomi ajautuu entistä etäämmälle Baltian maiden, Puolan ja Ukrainan pyrkimyksistä varjella omaa suvereniteettiaan Venäjän ylivaltapyrkimyksiä vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Risto Koivula

Pitäisikö Ukrainan tilata nyt AREVAlta ydinvoimala?

Jukka Mäkinen

Totta kai pitäisi, suomalaiset veronmaksajat senkin maksaisivat EU'n kautta.

Jukka Mäkinen

"Eli jos Suomi ei käyttäydy Venäjän näkökulmasta riittävän kuuliaisesti, maassamme asuvien venäläisten oikeuksien puolustamisen ohella naapuri voi ilmoittaa tulevansa huolehtimaan ydinvoimaloidemme turvallisuudesta. Onhan aina olemassa vaara, että onnettomuuden sattuessa osa saasteista leviää Venäjän puolelle."

Outoa logiikkaa, Miksi venäläiset olisivat huolissaan vain Rosatomin toimittaman voimalan turvallisuudesta ja saasteista. Samalla periaatteella he voisivat tulla vaikka turvaamaan Olkiluodon voimaloiden mahdollisilla saasteilla.

Jukka Mäkinen

"Samalla Suomi ajautuu entistä etäämmälle Baltian maiden, Puolan ja Ukrainan pyrkimyksistä varjella omaa suvereniteettiaan Venäjän ylivaltapyrkimyksiä vastaan."

Oikein.
Olisi helvetin tyhmää sotkeutua toisten maiden pyrkimyksiin.
Mitä etäämmäällä Suomi pysyy, sen parempi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On vähän vaikeaa olla sotkeutumatta toisten pyrkimyksiin, jos toiset meidät niihin sotkevat:

http://yle.fi/uutiset/jari_tervo_trolliarmeija/747...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ikävä kyllä Suomen politiikkaa mukaan lukien ulkopolitiikkaa johtaa nyt polvihousuinen ministeri, joka jäänyt polvihousutasolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset