AnttiJuhaniKasvio

Olemmeko ajautumassa sotaan?

Venäjän viikko viikolta aggressiivisemmaksi muuttuva tunkeutuminen Ukrainaan on lisännyt nopeasti maailmanlaajuista sodan uhkaa. Jännityksen keskellä kannattaa kuitenkin muistaa, että pohjimmaltaan maailma on edennyt kohti rauhallisempia oloja ja että useimpien maiden etujen mukaista on luoda edellytykset tämän kehityksen jatkumiselle.

Vaikka luonnonvarat ja elintila ovat käymässä niukoiksi ja vaikka Itä-Ukrainan ohella konfliktipesäkkeitä löytyy muualtakin, lähes kaikki maat ovat sitoutuneet kunnioittamaan voimassa olevia valtiollisia rajoja. Lisäksi yhteiskunnat keskittyvät ensisijaisesti oman  hyvinvointinsa rakentamiseen, eivätkä ne hevin lähde sotimaan muita valtioita vastaan puolustusvalmiuksiensa vahvistamisesta huolimatta. Kaikki tietävät modernin sotateknologian tuhovoiman, josta sodan puhjetessa kärsii jokainen osapuoli. Lisäksi on koko joukko  virallisia ja epävirallisia pelisääntöjä, joita valtiot ovat tottuneet noudattamaan kanssakäymisessään.

Venäjän johto on nyt rikkonut kaikki nämä säännöt ryhdyttyään uskottelemaan, että niin Krim kuin ’Novorossijaksi’  nimetty osa Ukrainaa kuuluu oikeastaan sille. Krimin anastettuaan maa käy valloitussotaa Itä-Ukrainassa valepukuisin sotilain ja kalustoin sekä läsnäolonsa edelleenkin julkisuudessa kiistäen. Toimillaan  Venäjä yrittää painostaa länsimaat Hitlerin ja Stalinin välisen Molotov-Ribbentrop-sopimuksen kaltaiseen järjestelyyn, joka antaisi sille vapaat kädet alistaa etupiiriinsä kuuluvia  maita. Sotatoimien ohella Venäjän johto turvautuu kaasutoimitusten katkaisemisen uhkaan, ja maa on katsonut aiheelliseksi muistuttaa länttä ydinarsenaalistaan.

Uhkapeli on johtanut tuhansien ihmishenkien menetykseen ja aiheuttanut suunnattomia kärsimyksiä sotatoimien jalkoihin jääneille siviileille. Lisäksi konfliktin eskaloitumisen vaara on ilmeinen.

Kyse on kuitenkin vain ja ainoastaan Venäjän nykyjohdon toiminnasta, jolle maa ei yrityksistään huolimatta ole  saanut esimerkiksi  Kiinan tukea. Toimintaa ei voida myöskään pitää erityisen menestyksellisenä. Toki Venäjä on massiivisten miehistö- ja kalustosatsausten ansiosta kyennyt viime päivinä laajentamaan hallitsemiaan alueita, mutta se ei ole  kyennyt murtamaan ukrainalaisten taistelumoraalia.  Pikemminkin kansa on herännyt yhteiseen kamppailuun isänmaansa ja sen alueellisen koskemattomuuden puolesta.

Samalla Venäjän johto on menettänyt uskottavuutensa muun maailman silmissä niin, että sitä ei enää pidetä vakavasti otettavana neuvottelukumppanina. Talouden uudenaikaistamispyrkimykset epäonnistuvat pakotteiden ohella siksi, että ulkomaiset yritykset eivät halua enää  investoida Venäjälle tai jakaa  tietotaitoaan  paikallisille toimijoille. Kuluttajat kärsivät länsituotteiden  hävitessä kaupoista, ja johdon kansansuosio karsiutuu sitä mukaa kun ruumiskuljetukset Ukrainasta lisääntyvät.

Kreml on reagoinut tilanteeseen tiukentamalla kuria maan sisällä, kiihdyttämällä propagandaansa ja ryhtymällä rajoittamaan kansalaisten matkoja ulkomaille. Strategia kaatuu kuitenkin aikaa myöten omaan mahdottomuuteensa Putin-paitojen innokkaasta kauppaamisesta huolimatta.

Siten kehityksen valtavirta etenee edelleen kohti sivistyneempää  kanssakäymistä eri valtioiden kesken. Jotta tämä prosessi ei häiriintyisi, Venäjän johdon viimeaikaisiin toimiin on reagoitava ja niiden aiheuttamat riskit on saatava hallintaan mahdollisimman pian. Tehtävän suorittamisessa tarvitaan todellista valtiomies- ja naistaitoa kaikilta merkittäviltä valtiollisilta toimijoilta. Siksi USA:n ja EU:n ohella myös muiden suurten valtojen – kuten Kiinan ja Intian - johtajien on kyettävä sopimaan Venäjän suhteen noudatettavista toimista joko virallisten tai epävirallisten kanavien kautta. Yhden maan aiheuttamien riskien neutralointi on koko muun maailman yhteinen intressi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Venäjä on rikkonut kaikki kansainväliset sopimukset. Myös itse solmimansa. Se puhuu toista ja tekee toista. Toisaalta jollain lailla neuvottelemalla tästä ulos pitää viimein päästä.
onko sellaista ulos pääsyä enää olemassa. Ainakaan ilman Ukrainan jakamista. ?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Selkeä kirjoitus, johon on helppo yhtyä. Kiina on mielestäni osoittamassa aktivoitumista Ukraina kriisiin. Osa syynsä lienee siinä, että kriisi alkaa haitata myös Kiinan kasvua, joka näyttäisi jäävän selvästi alle vuoden alun ennusteiden.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa Kiina vain odottaa sopivaa tilaisuutta välirikkoon Venäjän kanssa. Siis pitkällä tähtäimellä. On mahdollista, että tämä Ukrainan kriisi tapahtui hiukan liian aikaisin Kiinan kannalta. Mutta kuten totesit, aprikointia siellä on jo tapahtumassa.

Juhani Penttinen

Asiallinen kirjoitus. Viime kuukaudet ovat tosiaankin tuoneet häivähdyksen lapsuudesta ja nuoruudesta, Kuuban kriisin ja Prahan miehityksen aikaisista tunnelmista ja kylmän sodan aikaisesta alituisesta ydinsotauhasta.Mitä,eivätkö ne ajat jääneetkään taakse !

Milloin Venäjällä nousee riittävän voimakas vastavoima Putinille ja kumppaneille heidän syrjäyttämisekseen ? Ja miten se tulee tapahtumaan ? Vai onko hinku eristäytymiseen rautaesiripun taakse liian vahva ?

"Rauhallisesti se on otettava. Tähtäin pakotteisiin. On muistettava, etteivät ne ihmistä kummempia ole nekään. Rahaa ne tottelee niin kuin kaikki muutkin", sanoisi vänrikki Koskela.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Minua mietitytti Putinin kommentit siitä, että "oikeat" rajat olisivat vuoden 1914 mukaiset. Hän pitää alueluovutuksia ja myönnytyksiä 1918 suorastaan maanpetoksellisina...

Ei kovinkaan kiva näköala Suomelle ja sen kansalaisille, jos tsaari Putin saa moisen päähänpinttymän toteutusvaiheeseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Uhkapeli on johtanut tuhansien ihmishenkien menetykseen"

Eivätkö nämä menetykset ole valtaosin johtuneet hallituksen joukkojen tulituksesta kohti siviiliasutusta kaupungeissa? Onhan siellä ehkä separatistejakin kuollut mutta olihan tuo järjetöntä kun uutisissa näytettiin millä kalustolla hallitus lähti separatisteja ojentamaan, panssareilla ja tykeillä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Jarmo Makkonen.

"Uhkapeli on johtanut tuhansien ihmishenkien menetykseen"

Olet aivan oikessa, mutta venäjä yrittää viedä osan Ukrainaa. Ilmeisesti itä-ukrainan haltuunotto ei käynyt yhtä kivuttomasti kuin krimillä. Tosin venäjä tulee jakamaan Ukrainan.

Separitistien komentajat ovat venäjän armeijan eläköityneitä? upseereja, ilmeisesti myös osa ( ellei kaikki ) separitisteista on venäjän armeijan sotilaita.

Jarmo mitä tekisit? jos venäjä haluaisi Suomelta kymeenlaakson, uudenmaan ja varsinais-suomen, turvatakseen meriliikenteensä suomenlahdella.

Itä-ukrainan haltuunotto antaisi venäjälle maayhteyden Krimille. Tästä nyt käydään täyttä sotaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olet aivan oikessa, mutta venäjä yrittää viedä osan Ukrainaa."

Tuo on mahdollista mutta miten tämä hallituksen sota omia siviilejä vastaan estää tätä Venäjän toimintaa. Voisin kuvitella että päinvastoin eli kohta itä-ukrainalaiset halua suojaa Venäjältä. Olettaisin että neuvottelut johon päästetään myös separatistit voisivat johtaa kaikkien hyväksymään (pitkin hampain) tulokseen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #8

Separatistit käyttävät siviilejä kilpinä, olisko otettu oppia jostakin lähi-idän alueesta.

Siviilien surmat ovat parasta ropakantaa, vaikka itse sen aiheuttaisi. Tässä tilanteessa saat suunnattua syyllisyyden pois itsetäsi, vaikka olet itse syyllinen.

" Voisin kuvitella että päinvastoin eli kohta itä-ukrainalaiset halua suojaa Venäjältä".

Tähän Venäjä juuri tähtää, kenelle tulisi annettua pikkusormi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Antti Kasvio, kiitos viisaasta ja ajankohtaisesta blogista!

Pekka Iiskonmaki

Kyllä tässä alkaa toivo elää reippaasta sodasta. Miten Suomi on siihen valmistautunut?
Annetaanko taas vyö ja kokardi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onkohan ne maamiinat jo tuhottu vai vieläkö niitä lienee varastossa?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Niitä aseita voi näppärästi tehdä itse. Olen kuullut, että huolestuneet itäukrainalaiset siviilit ovat onnistuneet kotitarpeista valmistamaan ilmatorjuntaohjuksia ja panssarivaunuja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hmmm... jospa menisin puutarhaan rakentamaan panssarivaunua.

Seppo Paasikallio

Antti puhuu, että Venäjä käy kiihtyvää sotaa. Venäjä ei aloittanut sotaa vaan sen aloitti Jatsenjuk ja sitä jatkaa innokkaasti Poroshenko. Miksi sota käynnistyi. Aina on syytä seurata rahaa kun rikoksia selvitetään. Ukraina on hyvin koyhä ja silti käy infrastruktuuria tuhoavaaja kansalaisia tappavaa sotaa, maksaa paljon ja mihinkään ei olisi varaa. Mutta maa tarvitsee rahaa ja ainoa rahan lähde Ukrainan hylättyä Venäjän rahoituksen on IMF, jota EU on suositellut. Mutta rahansaanti IMFltä on vaikeaa. IMF vaatii maksuehdoiksi, että Itä-Ukrainan pitää olla mukana diilissä.

Itäiset osat päättivät perustaa itsenäisen valtion, joka olisi eliminoinut totaalisesti IMFn lainaehdot. Jatsenjuk päätti aloittaa sodan, hän eihalunnut neuvotella idän kanssa mistään. En tiedä oliko IMFn vaatimuksessa sotilaallinen yliotto vai ei, mutta karkean virheen Jatsenjuk teki aloittamalla sodan. Siihen ei Venäjällä ollut mitään vaikutusta. Venäjä on koko ajan suositellut ratkaisuna neuvottelua liittovaltiosta, mutta sekä Jatsenjuk että Poroshenko ovat hylänneet vaihtoehdon. Ja kumpikin haluaa jatkaa sotaa saadakseen lainahanat auki. EU katsoo, että Poroshenko tekee kaiken oikein surmatessaan omia kansalaisiaan ja kehuvat Poroshenkon rauhansuunnitelmaa, jonka eräs vaatimus on aseiden luovutus. Tämä ei voi toimia, koska sodan alkuvaiheessa nähtiin natsien tulevan aseineen Odessaan ja siellä syntyi rähinä, jonka seurauksena venäläismieliset pakenivat tunnettuun taloon, joka syttyi palamaan. Palossa kuoli ilmeisesti paljon enemmän kuin viralliset luvut kertovat. Palo sinänsä ei tappanut, mutta Maidanin natsi asemiehet pyrkivät ampumaan jokaisen, joka yritti talosta ulos, varsinaista teloitusta aseettomia mielenosoittajia kohtaan. Niin kutsutut kapinalliset eivät voi luopua aseistaan, koska maassa on runsaasti erilaisia armeijan ulkopuolisia joukkoja, jotka ovat valmiit jatkamaan sotaa.

Maa muodostuu kahdesta täysin erilaisesta ryhmästä ihmisiä, joita ei voida pakottaa elämään yhdessä. Looginen vaihtoehto olisi liittovaltio, jonka Poroshenko on ehdottomasti hylännyt. Jos tästä riidasta syntyy laajempi palo Eurooppaan niin syyllinen siihen on aivan selvästi Poroshenkon itsepäisyys harkita mitään muuta kuin hänen omaa diktatoorista toimintatapaansa.

En ole nähnyt pienintäkään elettä EUn johdolta puuttua tähän sodan alkutekijään eli rahoitukseen. Asista pitäisi neuvotella, mutta jos neuvottelujen tuloksena IMF vaatii totaalista antautumista sodan lopputuloksena, niin Eurooppa syttyy tuleen. Ei Venäjää voi syytää hyokkäyksestä , joka torjuu määrättomän määrän venäläisten surmaamista Ukrainassa. . En usko kuitenkaan, että IMFkään vaatisi sodan jatkamista. Siis ongelmaksi jää Poroshenkon haluttomuus neuvotella ja mahdollista tietysti on, että jossakin vaiheessa itsenäisyyttä tavoittelevat toteavat, että meitä on nyt niin paljon tapettu, että yhteiselo ei ole mahdollista. Mitä pitemmälle sodan annetaan jatkua sitä todennäkoisemmäksi muodostuu tämäkin kuvio.

Toisin kuin läntinen propganda väittää Putinin olevan syyllinen kaikkiin ongelmiin, on oleemassa myos toisenlaista tietoa. Foreign Affairs, joka on CFRn päälehti kirjoittaa, että Lännen toimet ovat päävastuussa kriisistä. CFR on eräs näistä Rockefellerin perustamista nwo organisaatioista. Hyvin suuri jouko presidentin valitsemia USAn hallintovirkamiehiä on CFRn jäseniä. Taustalta kuuluu siis ottakaa vähän iisimmin, ei ole vielä tarkoitus aloittaa laajempaa sotaa.

Mauri Hietala

Antti Kasvio, ex-taistolainen anelee porvaristolta armoa :)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mauri Hietala, miksi ad hominem -hyökkäyksesi olisi tarpeen? En näe Antti Kasvion blogia minkään anomisena, vaan hyvänä tilanneanalyysinä.

Jos kykenee oppimaan kokemuksistaan ja tarkistamaan kantaansa, sehän on ihmisessä kunnioitettava piirre vastakohtana umpiluiselle fanaattisuudelle joka ei ota huomioon todellisuutta ja siinä tapahtuvia muutoksia.

Sen sijaan minun on hyvin vaikea ymmärtää niitä etnisiä suomalaisia, jotka näinä päivinä lähtevät avoimesti tukemaan Putinin äärinationalistista politiikkaa, jota ei edes motivoi mikään proletariaatin internationalismin ideologia vaan hourailu Venäjän "historiallisesta tehtävästä" alistaa muita kansoja.

Mikä saa esimerkiksi suomalaiseksi reservin upseereiksi esittäytyviä henkilöitä lähtemään venäläisen kansalliskiihkon asialle, liittymään trolliksi Venäjän internet-prikaatiin ja levittämään tahallisesti vääräksi tietämäänsä tietoa lukijoiden mielipiteiden manipuloimiseksi propagandististen päämäärien hyväksi?

En löydä tälle mysteerille selitystä, se on mielestäni hämmästyttävä ja uudenlainen ilmiö.

Mauri Hietala

Minä en hyväksy lännen lietsomaa sotakiihkoa, se on selvää, eikä siitä mitään hyvää seuraa. Valitettavasti olemme ajautumassa taas kohta uutta maailmansotaa. Siitä haluan varoittaa kaikkia, erityisesti haluan varoittaa myös natokiihkoilijoiden pyrkimyksistä ja lännen älyllisestä epärehellisyydestä. EU on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa, EU:n talousongelmat halutaan nyt pimittää hyökkäämällä kiihkeästi Venäjää vastaan. Sama on hämäyspolitiikka on vallalla nyt myös Suomessa. Pakotteilla ja sotakiihkolla ei saada aikaan muuta kuin suurta vahinkoa kansantaloudelle ja ihmisille. Ukrainan oligarkkivaltion asia ei ole meidän asiamme. Neuvotelkoon rauhan Venäjän kanssa. Maksakoon myös energiavelkansa Venäjälle. Me kaikki maksamme omat energialaskumme.

Mauri Hietala

jostain syystä kommenttini tuplaantui.

Mauri Hietala

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset