AnttiJuhaniKasvio

Kuluneen viikon opetuksia

Alkuviikosta Minskissä presidentti Putin sanoi haluavansa ennen kaikkea Itä-Ukrainan taistelujen lopettamista sekä osapuolten – hallituksen  ja separatistien – välisiä neuvotteluja maan ja sen itäisten osien tulevaisuudesta. Todisteet venäläisten sotilaiden tunkeutumisesta Ukrainaan presidentti kuittasi yliolkaisesti arvelemalla miesten eksyneen.

Todellisuudessa Venäjä on toimittanut koko ajan lisää aseita  ja miehiä  alueelle, ja heti Minskistä kotiin tultuaan presidentti lähetti uuden hyökkäyskiilan Asovan meren rannikkoa pitkin kohti Krimiä.

Seuraavassa joitakin johtopäätöksiä kuluneen viikon tapahtumista:

1) Alun perin Venäjän lietsomat levottomuudet ovat muuttuneet Venäjän laajamittaiseksi sotilaalliseksi hyökkäykseksi naapurimaahan.  Paikallisilla asemiehillä on viimeistään tässä  vaiheessa pelkkä Venäjän komentamien viideskolonnalaisten rooli.  Tilanteen tekee erityisen tuomittavaksi  suuren valtion alentuminen operoimaan valepuvuissa ja ilman kansallisuustunnuksia.

2) Venäjä ei toimi enää normaalin valtion tavoin,  vaan sen käyttäytyminen vertautuu pikemmin järjestäytyneeseen rikollisorganisaatioon.  Aikanaan isännättä jäänyt Neuvostoliiton salainen poliisi on vähitellen onnistunut kaappaamaan Venäjän valtion ja tätä myöten kutakuinkin kaiken kansallisuusvarallisuuden hallintaansa. Mafian tavoin valtaryhmittymä kerää itselleen suojelurahoja kaikkialta  mistä niitä on irroitettavissa, ja se pyrkii laajentamaan reviirejään aina tilaisuuden tullen. Vähän aikaa sitten sellainen tuli Krimillä, ja nyt saalistuksen kohteena on itäinen Ukraina.

3) Venäjän johdon toimintaa ei ohjaa slavofiilinen ideologia. Todellisuudessa se ihailee Euraasian kansoja eri aikoina alistaneita hirmuhallitsijoita. Samalla se halveksuu tavallista kansaa, joka on valmis alistumaan autoritaaristen johtajien määräysvaltaan.

4) Kaiken muun ohella johdolla  on hallinnassaan myös Neuvostoliiton jälkeensä jättämä valtaisa ydinarsenaali. Tämä  saa valtaryhmittymän tuntemaan itsensä haavoittumattomaksi ja presidentin suhtautumaan ivallisesti toimiensa arvosteluun. Asenne on samankaltainen kuin Joseph Konyn Afrikassa  värväämillä  lapsisotilailla, jotka saatiin kuvittelemaan etteivät luodit voisi vahingoittaa heitä.

Kansainvälisen yhteisön ongelmaksi  jää nyt  Venäjän toimien aiheuttamien riskien minimointi. Tärkeintä on estää uuden suursodan syttyminen. Mutta samalla Venäjän johdon laajentumispyrkimyksille on asetettava rajat. Kun kyse on presidentti Putinista ja hänen lähipiiristään, viestit on toimitettava perille selkokielisesti. Tällöin on hyvä muistaa, että vahvemman oikeuksien logiikan mukaisesti toimiva ei välitä heikommista tai heidän oikeuksistaan, mutta on valmis tottelemaan vahvempaansa.  Tässä tapauksessa  siis vahvemman osapuolen eli NATOn on kyettävä osoittamaan voimaansa uskottavasti tavoilla, jotka eivät johda voiman tosiasialliseen käyttämiseen.

Aikaa  myöten ratkaisevimmaksi toimijaksi nousee kuitenkin Venäjän kansa. Venäläisten itsensä on kyettävä näkemään, miten heitä on petetty ja millaisia uhrauksia valtaryhmittymä heiltä vaatii omien etujensa turvaamiseksi. Tämän oivalluksen pohjalta kansan on herättävä suvereniteettinsa palauttamiseen. Kyse on valtavan suuresta ja äärimmäisen vaarallisesta tehtävästä, kuten Anna Politkovskajan ja monien muiden demokratian puolesta toimineiden väkivaltaiset kuolemat osoittavat. Siksi paremmasta tulevaisuudesta kamppailevat venäläiset tarvitsevat työssään kaiken sen tuen, minkä ulkopuolinen maailma vain kykenee heille antamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mitä ovat nämä suomalaiset foliohattuputinistit?

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Hyvää analyyttisrä pohdiskelua!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Käsittääkseni separatistien tueksi Ukrainaan on lähtenyt paljon venäläisiä vapaaehtoisesti ja aseita voi hankkia kuka tahansa jolla rahaa on riittävästi. Tietääkö Putin edes itse millainen määräysvalta hänellä on näihin joukkoihin?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Venäjän armeija on siitäkin mukava paikka että lomalla voi lähteä vaikka vapaaehtoisesti toiseen valtioon sotimista harrastelemaan.

Ja mikä parasta: armeija lainaa pelit ja vehkeet mukaasi aina ilmatorjuntaohjusvaunua ja rynnäkköpanssareita myöten.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mistäs luulet niiden olevan lainatavaraa? Rahalla saa aseita ja ilmatorjuntaohjusvaunuja on ollut Ukrainan armeijan varuskunnissakin.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Aika kevyttä hatusta tempastua argumentointia. Kerropa lähteesi ja faktapohjaiset perustelut linkkeineen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Faktathan nimenomaan suurelta osalta puuttuvat.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #12

Usko suureen naapurimaahan on suurempi kuin puuttuvat faktat.
Asiahan on aivan selvä, Putinilla on sormensa Ukrainan pelissä ja kyynärpäitä myöten.

Aloittajalta hyvä kirjoitus!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Mutta en usko, että peli on täysin hänen hallinnassa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Enemmän mua kiinnostaakin kuka 'myy' tuota raskasta sotilaskalustoa. Tuollaisia kun ei saa ihan torilta hämärän jälkeen.

Risto Koivula

Tarvitaan Euraasian unioni. EU voidaan lakkauttaa. Se on lietsonut tyhjillä lupauksillaan fasisteille Ukrainan kriisinkin.

http://ristokoivula1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1747...

Gazprom ottaa käyttöön uudet, tulevaisuuden laskutusvaluutat:

http://www.examiner.com/article/petro-dollar-era-i...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Risto, on hienoa, että osoitat näin selvästi mielipiteesi demokratiasta eli ettei sitä mielestäsi tarvita. Euraasian unionin jäseniähän ovat tällä hetkellä Venäjä, Valko-Venäjä ja Kazakstan. Siihen "vapaiden yhteiskuntien" seuraan varmaan haluatkin?

Mikä olisi mielestäsi sitten seuraava askel: liittoutuminen Korean "demokraattisen" kansantasavallan kanssa? Eikö muuten ole ihmeellistä, että epädemokraattisimpien maiden on jostain syystä aina pistettävä se "demokraattinen" sinne maan nimeen...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Risto, on hienoa, että osoitat näin selvästi mielipiteesi demokratiasta eli ettei sitä mielestäsi tarvita."

Nämä jotka Suomea Natoon vievät eivät välitä demokratiasta, suomalaisista enemmistö vastustaa Natoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset