AnttiJuhaniKasvio

Mihin Venäjä pyrkii?

Länsimaissa on ollut viime aikoina vaikea ymmärtää Venäjän johdon aikeita. Aiemminhan Venäjä yritti parantaa suhteita länsimaihin ja houkutella läntisiä yrityksiä investoimaan maahan. Strategialla haluttiin tukea maan talouden modernisointipyrkimyksiä. Samalla keskiluokka pääsisi vaurastumaan, ostamaan läntisiä merkkitavaroita, matkustamaan ulkomailla ja kiittämään tästä tukemalla johtajiaan. Toki Putinin johtama valtaryhmittymä on toteuttanut strategiaa omaan autoritaariseen tapaansa sekä oligarkkien ja poliittisen eliitin edut turvaten. Myös asevoimien vahvistaminen on kuulunut osaksi pakettia. Mutta presidentti Putin halusi ilmiselvästi vielä vähän aikaa sitten päästä mukaan G8-ryhmän kaltaisiin merkittävien valtiojohtajien klubeihin sekä rakentamaan muun muassa Pietarin talousseminaarien välityksellä kontakteja länsimaisten yritysten huippujohtajiin. Haluttiin antaa kuva siitä, että Venäjän kanssa voi harjoittaa todellista bisnestä, jota turhat demonstraatiot tai Greenpeacen kampanjat eivät pääse häiritsemään.

Nyt kuitenkin Venäjän johto näyttää vaarantaneen tuolla strategialla saavutetut tulokset karkeilla yrityksillään pitää Ukrainan johto sille suosiollisten tahojen käsissä sekä myöhemmin kaappaamalla Krimin ja orkestroimalla separatistien kapinan Itä-Ukrainassa. Venäläisillä ohjuksilla suoritettu malesialaisen matkustajakoneen alasampuminen sekä sen aiheuttama kansainvälinen paheksunta ja uudet talouspakotteet eivät ole saaneet Venäjän johtoa pehmentämään linjaansa, vaan maa on päinvastoin kiihdyttänyt asetoimituksiaan separatisteille ja käynnistänyt suuret ilmavoimien harjoitukset Ukrainan rajan tuntumassa. Samalla länsimaiden pakotteita vähätellään väittämällä, että maan öljy- ja maakaasuvaroille löytyy kyllä riittävästi kysyntää Aasiasta. Toki pakotteet heijastuvat sekä venäläisen keskiluokan että oligarkkien elämään, mutta maan historiaa vasten tarkasteltuna nykyiset koettelemukset ovat mittakaavaltaan toki kovin vähäpätöisiä.

Venäjän johdon strategisten linjausten taustalla on olettamus kehittymässä olevasta uudesta maailmanjärjestyksestä, jota sävyttävät lännen suhteellisten asemien heikentyminen sekä talouden painopisteen siirtyminen Aasiaan ja muihin kehittyviin talouksiin. Yhdysvallat keskittyy entistä enemmän omien etujensa puolustamiseen, jolloin poliittisesti hajanainen ja sotilaallisesti heikko läntinen Eurooppa joutuu huolehtimaan itse omista asioistaan.

Venäjän johto haluaa varmistaa, että myös uudella aikakaudella maan valtaisat luonnonvarat pysyvät sen hallinnassa läntisen yritysten ja Kiinan kiinnostuksesta huolimatta. Resursseiltaan ehtyvällä planeetalla nämä varannot tarjoavat alati kasvavan tulonlähteen, jonka turvin maan sotakoneisto kyetään pitämään iskukykyisenä. Tuolloin Venäjälle avautuu mahdollisuus nousta kokoaan merkittävämpään asemaan Aasian ja länsimaiden välille – eli uuden maailmantalouden keskustaan - sijoittuvana euraasialaisena suurvaltana, joka voi halutessaan alistaa Kaukasiassa ja itäisessä Euroopassa sijaitsevat lähialueet vaikutuspiiriinsä. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisenä heikkouden aikana Venäjä ei tosin kyennyt hillitsemään Naton ja Euroopan Unionin laajentumista itään, mutta nyt voimasuhteet ovat alkaneet muuttua. Siksi Venäjän johto uskoo aikaa myöten voivansa painostaa läntisen Euroopan johtavan valtion eli Saksan sopuun etupiirien jakamisesta niin, että ainakin Ukrainan itäinen osa jää sen määräysvaltaan. Samalla Venäjän johto arvioi länsimaisten yritysten taipuvan ennemmin tai myöhemmin yhteistyöhön kanssaan sen omilla ehdoilla.

Presidentti Putinin näkökulmasta katsottuna ukrainalaiselle viljapellolle vähän aikaa sitten tippuneet lasten ruumiit ovat siten olleet vain ohimenevä imagohaitta, jonka ei anneta vaikeuttaa millään tavalla maan varsinaisten geostrategisten pyrkimysten eteenpäinviemistä. Todellisuudessa juuri tuo tapahtuma on kuitenkin paljastanut Venäjän nykyjohdon omaksuman strategian suurimmat heikkoudet. Se kertoo ensinnäkin siitä, kuinka häikäilemättömiin keinoihin maan valtaryhmittymä on valmis ryhtymään ajaakseen omia etujaan, ja tämä karsii tehokkaasti potentiaalisia liittolaisia muualla maailmassa. Samaan aikaan Venäjä on alkanut eristäytyä muusta maailmasta niin kulttuurisesti, teknisesti kuin taloudellisestikin. Tämän vuoksi maa jää väistämättä yhä kauemmas jälkeen muualla maailmassa tapahtuvasta kehityksestä. Myös yhteiskunnallinen moraali rappeutuu tavalla, joka ei voi olla vaikeuttamatta kielteisesti niin asevoimien toimintakykyyn kuin muuhun yhteiskunnalliseen elämään. Siten Venäjä on ajautumassa savijaloilla seisovaksi jättiläiseksi, joka näyttää suurelta vain Kremlin pompööseistä kulisseista käsin. Mutta Venäjän todellinen rappio saattaa paljastua maan johdolle vasta sitten, kun idän kaasuputket ja niitä ruokkivat kentät ovat jo siirtyneet muiden hallintaan.

Toisaalta aito valistus ja yhteiskunnalliseen edistykseen tähtäävät pyrkimykset ovat nykyisin aika heikoissa kantimissa myös muualla maailmassa. Jos kaikki yhteiskunnat keskittyvät tiukasti omien kansallisten etujensa ajamiseen ja jättävät niin globaaliongelmat kuin sivilisaatioiden välisen vuoropuhelun toisten huoleksi, koko maailma voi hyvin ajautua kohti uutta keskiaikaa. Tuollaisessa ympäristössä euraasialaisen suurvallan rakentamispyrkimykset voivat vallan hyvin onnistuakin. Jos näin käy,  tuo kehitys sinetöi todennäköisesti myös Suomen tulevaisuuden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Venäjän stategisena linjauksena on koko ajan ollut, ettei se halua rajanaapureitaan liittyvän Natoon. Krimin kaappaus oli käsittääkseni ennen kaikkea laivastotukikohtansa varmistaminen.
Malesialaista konetta ammuttiin alas ilmeisesti Ukrainan armeijan ohjuksilla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Venäjällä ja Kiinalla on yhteisiä vihollisia ainakin kaksi. Kyllä ne yhdessä pysyvät tekniikan kehityksessä mukana, koska Kiinaa ei voi eristää. Se jää nähtäväksi, tuleeko Venäjästä jonkinlainen Kiinan alusmaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiina on ostanut maailmalta maata niin paljon kuin rahalla saa.
Venäjälläkin ehkä on hoksattu, ettei "länsimainen" kapitalismi ole kovinkaan ihanteellinen tavoite.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Monella on tullut itku silmään, kun suuret visiot Itä-Ukrainan valloituksesta eivät ole toteutuneet - ainakaan vielä. Jättääkö Putin lapsensa yksin?

Slavjanskissa sen sijaan tunnelmat ovat toiveikkaat:

http://www.rosbalt.ru/video/2014/08/04/1299911.html

Käyttäjän saritenhunen kuva
sari tenhunen

Venäjä ei halua USA:n ohjuspuolusjärjestelmiä ympärilleen ja kokee Naton laajenemisen uhkana. Ukrainan kriisi oli lännen masinoima. Venäjällä tunnetaan hyvin värivallankumouksien mekanismit. USA pyrkii heikentämään Venäjää. USAN:n etu olisi, jos Venäjä hajoaisi pieniksi valtioiksi ja se pääsisi ryöstämään Venäjän luonnonvaroja. Bircs- maiden talousliitto uhkaa USA:n hegemoniaa. Lännen intresseissä on mustamaalata Putinia ja saada syy jatkaa Ukrainan sotaa. Petro Poroshenkon työnohjaajana on USA, joka voisi koska tahansa lopettaa sodan, jos vain haluaisi. Venäjän hallituksen tuesta separatisteille ei ole näyttöä eikä myöskään Malesialaiskoneen pudottajasta.(Tällä hetkellä näyttää Ukrainan armeijan teolta.Venäjällä ei ole motiivia) Putin on puun ja kuoren välissä, hän ei haluaisi tapatuttaa itä-ukrainalaisia, mutta tietää, että USA pyrkii provosoimaan saadakseen venäjän mukaan sotaan, jolloin Nato interventio olisi mahdollinen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Millä perusteella sinä luulet että ns brics-maat olisivat jotenkin eettisempiä kumppaneita kuin Eurooppa ja USA? Vai nautitko vaan siitä että Suomelta joka on osa Eurooppaa, menee huonosti. Te putinistit olette oudon Suomi-vastaisia.

Raimo Karjalainen

Nyt tämän Ukrainan kriisin myötä EU:n ja USA:n talouspakotteet kiihdyttävät Putinin ja Venäjän suunnitelmaa kaksinapaisesta maailmasta, joten Putinille pakotteet ovat vain loppujen lopuksi hyvä asia. Ei Venäjä kaadu pakotteisiin, eikä niillä ole mitään vaikutusta Ukrainan kriisin ratkaisun kannalta, kyllä Yhdysvalloissa tämä tiedetään varmasti. Lähinnä US onkin tarkoitus heikentää Venäjän kansainvälistä asemaa, ainakin täällä lännessä se onnistuu, mutta maailman talous ei enää pyörikkään pelkästään "vanhojen" länsimaiden voimin, vaan talousmoottorit ovat siirtyneet Aasiaan ja mm. Brasiliaan, jonne Venäjäkin luo entistä tiiviimpiä taloussuhteita. Suomikin tulee vielä huomaamaan, että maailmaa on muuallakin kuin EU:n ja Atlannin liitossa.

Muutama sana tästä konetuhosta..."Presidentti Putinin näkökulmasta katsottuna ukrainalaiselle viljapellolle vähän aikaa sitten tippuneet lasten ruumiit ovat siten olleet vain ohimenevä imagohaitta, jonka ei anneta vaikeuttaa millään tavalla maan varsinaisten geostrategisten pyrkimysten eteenpäinviemistä". Niin siitä miksi ja kenen toimesta tämä Malesian kone sinne pudotettiin, se jäänee selvittämättä sillä ne jotka sen teki "tarkoituksella" peittävät jälkensä varmasti. Sattuma ei ole uskottava selitys, jos separatistit sen teki se olisi sattuma? Alueella lensi tuona vuorokautena yli sata siviilikonetta, miksi juuri pudotettiin taas Malesian kone? Kaiken lisäksi Venäjä ja separatistit tiesivät, että tuon kaltainen siviilikoneen pudottaminen olisi heille katastrofi. Kuka siis hyötyi koneen pudottamisesta? Vastaus on selvä ilman sanomattakin.

pekka numminen

"...Putinin ja Venäjän suunnitelmaa kaksinapaisesta maailmasta..."

Mailma on kyllä ilmeisesti taas jakautumassa "kaksinapaiseksi", toinen napa on USA liittolaisineen, mutta se toinen ei ole Venäjä vaan Kiina!

"..miksi juuri pudotettiin taas Malesian kone?"

Vahingossa ammuttu kone, malesialaiskoneen huonoa tuuria että sattui juuri tälle koneelle.

Oletettuna kohteena Ukrainan armeijan suuri kuljetuskone. Näitä on 5-8 km korkeudesta ammuttu alas BUK ohjuksilla (tai muilla suurilla ohjuksilla joilla saa alas myös reittikoneen) jo 2 tätä lentokonetta ennen parin viikon sisään.

Ukrainan armeija on siirtänyt joukkoja kesäkuusta lähtien Donetskin yli/sivuitse lähemmäs Venäjän rajaa. Ukrainan armaijan suunnitelmissa ja tavoitteena on jo pitkään ollut Donetskin saartaminen ja pienempien kylien ja kaupunkien valloittaminen Donetskin itäpuolelta. Luhansk on ainoa isompi kaupunki Donetskista itään ja sekin on nyt piiritettynä.

Kapinallisilla oli vielä 2 viikkoa sitten hallussa molemmat suuret tiet Donetskista itään. Donetskin valtaus ilman piiritystä olisi suurta hulluutta ja piirityksenkin jälkeen eteneminen kaupunkiin on epämielekästä. On parempi valloittaa koko Luhanskin alue ja piirittää Luhanskin ja Donetskin kaupungint, näin venäläisjoukot eivät voi vetäytyä Venäjälle, vaan laittavat siviilit päälle ja heittävät aseet pois taistelutta.

"Kuka siis hyötyi koneen pudottamisesta?"

Venäjä ei ole sulkenut rajaa, vaan antaa edelleen "vapaaehtoisten" venäläisten siirtyä rajan yli "kapinallisten" riveihin aseineen.

Ukraina ei siten ole hyötynyt MITÄÄN malesialaiskoneen tuhoutumisesta, paitsi jos pohditaan että Venäjä olisi muutoin siirtänyt VIELÄ ENEMMÄN aseita rajan yli.

Kun siviilikoneet eivät enää lentele Donetskin alueen yllä, niin kapinalliset voivat ilman suurempaa tarkistelua ampua alas kaikki koneet, joten kapinallisten etu olisi ollut jo kapinan alussa saada siviilikoneet pois ilmatilastaan.

Käyttäjän saritenhunen kuva
sari tenhunen

Vastaus Sini Lappalaiselle, en toki nauti kun Suomella menee huonosti - tuntuu se minunkin kukkarossani. Suren Suomen itsenäisyyden vähittäistä murenemistä ja päätäntävallan siirtymistä Brysseliin.

EI kukaan tiedä ovatko Brics-maat rahatalouden ja mahdollisesti arvomaailman peräsimessä parempia. Moninapainen maailma tuo kuitenkin toivoa vastapainona Globalistisen eliitin, monikansallisten yhtiöiden ja pankkien maailmanvallalle. Ehkä riisto-ja sotakapitalismi vähenee maailmassa samalla kun USA:n taloudellinen valta heikkenee. Silloin mahdollisuudet käydä demokratian edistämis-ja terrorisminvastaisia sotia jää vähäisemmiksi. Tämä toki saattaa olla toiveajattelua.

Risto Koivula

" Mutta Venäjän todellinen rappio saattaa paljastua maan johdolle vasta sitten, kun idän kaasuputket ja niitä ruokkivat kentät ovat jo siirtyneet muiden hallintaan. "

Kenellekähän blogisti nämä aikoo siirtää?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Mihin Venäjä pyrkii?"

Aivan aluksi, kuten Putin on ilmaissut, Venäjän tavoite on saada takaisin sen menettämät alueet sitten suuruudenajan ja myös tulla tunnustetuksi maailman toiseksi tasavertaiseksi suurvallaksi. Tai ehkä nykyään sanottuna yhdeksi kolmesta, kun Kiina on noussut.

Mikä lienee pikkuruisen Suomen osa tässä globaalissa myllerryksessä?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jokseenkin alkaa vaikuttamaan siltä,että asioihin ylireagoidaan.

Noh,aika näyttää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset