AnttiJuhaniKasvio

UUDEN RAUHANLIIKKEEN AIKA

Asetelma Ukrainan itärajalla on tällä hetkellä hyvin samankaltainen kuin Euroopassa vallitsi ennen Hitlerin panssareiden työntymistä Puolaan vuoden 1939 syksyllä. Kansainvälinen tilanne oli äärimmäisen jännittynyt myös syksyllä 1961 Naton ja Varsovan liitton panssareiden ollessa vastakkain Berliinissä sekä lokakuussa 1962 Kuuban ohjuskriisin kärjistyttyä.

1939 uuden suursodan syttymistä ei kyetty välttämään, ja äärimmäisillä riskirajoilla käytiin myös vuosien 1961 ja -62 kriiseissä. Tuossa vaiheessa sodan kärsimykset olivat kuitenkin vielä melko tuoreina ihmisten mielissä. Valtiojohtajatkaan eivät olleet valmiita viemään vastakkaisuuksia avoimen konfliktin puhkeamiseen saakka.

Tämä päivänä olemme jälleen lähempänä vuonna 1939 vallinnutta tilannetta. Tuolloin Hitleriä motivoi pyrkimys arjalaisen suurvallan rakentamiseen samaan tapaan kuin Kremlin johto on nyt ryhtynyt havittelemaan slaavilaista imperiumia. Henkisesti presidentti Putin liikkuu kutakuinkin yhtä sameissa vesissä kuin Hitler aikanaan, hänkin halveksuu demokratiaa ja on valmis korvaamaan diplomatian vahvemman oikeudella.  

Juuri tällaisten seikkojen vuoksi me elämme hyvin vaarallisia aikoja. Lisäksi joukkotuhoaseet ovat kehittyneet edellisten kriisien jälkeen niin paljon, että uuden suursodan puhkeaminen tuhoaisi tsemme lisäksi suuren osan muistakin maapallolla miljardien vuosien kuluessa kehittyneistä elämän muodoista.

Tätä kirjoittaessa ei ole vielä tietoa Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerien Pariisin tapaamisen tuloksista. Varmaa joka tapauksessa on, että eri suurvallat ja niiden johtajat seuraavat koko ajan toistensa liikkeitä ja kommunikoivat keskenään monin tavoin niin julkisesti kuin ei-julkisestikin.

Mutta tämän rinnalla tarvitaan maailmanlaajuista kansalaisliikettä rauhan puolesta. Juuri nyt kannattaa lähteä viestittämään päättäjille kaikkialle maailmassa, että ensisijainen tehtävä on uusien sotilaallisten konfliktien välttäminen. Esimerkiksi venäläisillä äideillä on korkea aika lähteä joukolla osoittamaan Kremlille, etteivät he halua lähettää poikiaan kuolemaan turhan päiten.

Ensi alkuun kannattaa kaivaa viime vuosisadan rauhanlaulut esiin komeroista, ja sitten onkin hyvä aika ryhtyä kirjoittamaan uusia.

Vain riittävän voimakas alhaalta päin tuleva paine pakottaa eri maiden päättäjät sellaisiin ratkaisuihin, jotka auttavat vähentämään sodan vaaraa ja antavat ihmisille mahdollisuuden elää ilman pelkoa omissa maissaan. Eikä vain nyt ja ensi viikolla, vaan myös hieman pidemmällä aikavälillä.

Kysymykseksi jää vain se, mistä löytyvät uuden rauhanliikkeen käytännön alkuunpanijat. Mitä me itse voisimme tehdä asian eteen?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Jukka Laine

Menneisyydestä tulevaisuuden voi ennustaa yhtä hyvin kuin kahvinporoista.
Kaikki ovat somessa, enää ei tuntematonta ole. Nuorten tietämys on suurta, eikä heitä voi enää manipuloida ja aivopestä ulkoista uhkaa vastaan. Internetti on vaarallinen, tietoa löytyy enemmän kuin politrukin suusta. Informaatiosota onkin syttynyt. Se ei haittaa elämänmuotoamme.

Ukrainassa armeija kieltäytyy tottelemasta länsimaita ja Kiovan nukkehallitusta. EU pyrki saamaan Ukrainan etupiiriinsä ja Mustanmeren kaasun länsimaiden haltuun.

Mitään sotilaallista toimintaa tai uhkaa ei siis ole. Venäjä ei rakenna polttouuneja erirotuisille. Venäjä on muuten eräs maailman monikulttuurisimmista maista. Eikä tiettävästi Saksa tai muutkaan ole etnistä puhdistusta harkitsemassa tai väestöpohjaa uudistamassa. Yhdysvallatkin on ilmoittanut ettei sotilaallisen toiminnan tielle lähdetä.

Ukrainan valtio hajosi ja tilalle syntyy uudenlainen valtio. Se ei uhkaa maailmanrauhaa. Ei edes vaikka venäläinen perhe kasvaa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Täsmennyksenä vielä se että Puolaan työntyi Saksan panssarien ohella myös venäläiset(NL). Vieläpä yhteisellä operaatiolla joka päättyi yhteiseen voitonparaatiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ukrainan jakoahan se Lavrovkin on nyt lännelle ehdottanut, tosin "liittovaltion kaavussa".

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Maailma ei ole muuttunut ei sitten Caesarin, Aleksanteri Suuren, Kustaa Adolf IV, Napoleonin, Hitlerin vallanhimoja tarkasteltaessa. Ja nyt voisi nimetä monta elävää uutta esimerkkiä tästä päivästä. Hyväuskoisia ovat hölmöt.

Jukka Laine

Ennenvanhaan ei tietoa ollut kaikkien saatavilla. Nyt voi netistä katsoa mistä suunnasta luodit oikein tulivatkaan kenenkin selkään. Maailma on muuttunut peruuttamattomasti. Teknologia mahdollisti informaation, joka johti varuskuntien valtaukseen ilman sotilaallista yhteenottoa. Sodankäynti on mullistunut.

Jos internetti olisi ollut 1930-luvulla kaikki olisi ollut toisin. Olisiko vasemmistokaan suostunut Hitlerin matkaan Suomessa, kun netistä olisi nähtävillä juutalaisten joukkotuhoa yms. Siinä olisi jäänyt saksalaisuuntaus Suomessa näkemättä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Venäjällä suuri enemmistö ei osaa englantia eikä edes tunne länsimaisia kirjaimia. Mieluummin luotetaan suuren johtajan sanaan. Ja vaikka saisikin internetistä johtajan vastaista tietoa, turvallisuussyistä kannattaa pysyä vaiti.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ihmiset ovat valmiita hyväksymään miltei mitä tahansa. Nämä venäjän komppaajat esim. Vanhat kommunistit tai mitä lienee fasistiset antifasistit. Jos Putin sanoi, että joukot ovat krimiliäisiä vapaaehtoisia, niin niitä ne olivat. Eivät olleet. Jos Putin sanoi, että oppositio ampui mielenosoittajia itse, niin läpi meni. Eivät ampuneet. Terrorisminin vastainen poliisin erikoisjoukko jne...

Ei ainakaa sellaista rauhanliikettä kaivat mitä oli 70-80 luvulla. Se oli vain NL:n käsikassara, joka käytti hyväkseen ihmisiä.

Kiva, että on tämmöisiä Jukka Laineita, jotka rauhallisesti hyväksyvät uudenmaailman järjestyksen euroopassa. Asioita ei ratkota neuvottelemalla vaan voimalla. Tervetuloa uusi asevarustelu ja sodanuhka.

Ihmiskunta oppii historiasta ELÄKÖÖN.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kaikkein huvittavinta on se että nämä samat jotka sanovat näiden joukkojen olleen jotain itsepuolustujoukkoja, väittävät niin edelleen vaikka Putin itse myöntää joukkojen olleen venäläisiä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Olen Antti Kasvion kanssa syvästi samaa mieltä. Suomen eli meidän kaikkien on aktivoituva. Jotkut voivat vielä muistaa ja toiset voivat kaivaa esiin hienon esimerkin keskipitkänmatkan ohjuksista. Neuvostoliitto sijoitti ohjuksiaan Itä-Euroopan maihin. USA toi sitten vastaavia Länsi-Saksaan.

Silloin ihmiset heräsivät kautta koko maailman. Valtavia mielenosoituksia järjestettiin vastustamaan USA:n ohjuksia. Suomessa rauhanpuolustajien pääsihteeri Mirjam Vire-Tuominen sanoi laittamattomasti, että USA:n ohjukset ovat hyökkäysohjuksia, mutta Neuvostoliiton ohjukset ovat rauhanohjuksia.

Historia ei koskaan toista itseään, mutta nyt sopivat muuttujat muuttaen tuntuu kuin eläisimme mennyttä uudelleen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin eipä ole näkynyt rauhanmarsseja Iskander ohjuksia vastaan. Vaikka ne rikkovat sopimusta. Venäjä ilmoittaa niiden kantamaksi alle 500km. Mutta oikealla asekuormalla ja polttoaineella kantama kasvaa 700-800km ja rikkoo sopimusta. Mutta nämäkin lienevtä niitä rauhanohjuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset